Bezárás

Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Események

 

2002 :: 2003 :: 2004 :: 2005 :: 2006 :: 2007 :: 2008 :: 2009 :: 2010 :: 2011 :: 2012

 

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház tisztelettel meghívja Önt es barátait

Barta Zsolt Peter

CSARNOK / HALL

című magyar – angol nyelvű fotóalbumának bemutatójára december 17-én, csütörtökön 18 órára a Napfényműterembe.

A könyvet bemutatja Pfisztner Gábor, műkritikus.
A kötet a szerző 2006 es 2008 között készült 60 színes fotóválogatását tartalmazza előszóval ellátva, Tímár Péter bevezetőjével.

A könyv puha fedelű fekvő formátumú 23,5 x 31 cm 140 oldal.
A fotóalbumot Venczel Attila tervezte.

A könyv az NKA Fotóművészeti Szakmai Kollégium támogatásával készült.

A sajtó képviselőit tiszteletpéldánnyal ajándékozzuk meg a könyvbemutató alkalmával.
Kérjük, hogy részvételi szándékát az ildiko.eri@maimano.hu e-mail címen jelezze.

Várjuk szeretettel!




A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház tisztelettel meghívja Önt es barátait

2009. december 14-en, 18 órára

Normantas Paulius: "Buddha arany szele"

című színes új albumának bemutatójára, amelynek fotográfiai Kambodzsában, Thaiföldön, Laoszban es Burmában készültek, a szerző 2001-2005-ös útjai alkalmával.

A kötetet és a szerző munkásságát méltatja: dr. Sári László és Szamódy Zsolt.

Várjuk szeretettel!




2009. december 6. (vasárnap)

FotóMikulás a Mai Manó Házban

11.00 – 19.00

Kreatív gyerekfoglalkozás Dudás Petra vezetésével.

A foglalkozás során karácsonyfadíszek, üdvözlőlapok készítésére lesz lehetőség, de az aprólékosabb munkát előnyben részesítők is találhatnak maguknak kedvükre valót, és a természetes anyagok hívei sem maradnak kínálat nélkül.

Programunkat gyermekek és felnőttek egyaránt ajánljuk.

16.00

Figura ex machina - Sarkadi Bence marionett műsora

Sarkadi Bence produkciója - bármilyen korosztály figyelmére számot tarthat. Ugyanúgy, mint a burleszk, a cirkusz, a zene, a show-tánc vagy épp a műkorcsolya - vagyis mindaz a szórakoztató műfaj, amit a Figura Ex Machina egy-egy bravúros etűdben megidéz. Lenyűgözőek Sarkadi maga készítette marionettjei, sok-sok zsinórral mozgatott, kb. 30-40 centis alakjai. Légiesen könnyedén suhan-fordul a trapézon, siklik-pörög a mukorcsolyázólány, kacagtatóan mulatságos a pohos arab táncos, akinek minden porcikája ritmusra mozdul, igazi bábkuriózum az önmagán játszó csellóember, aki hiába próbál muzsikálni, a technika mindig közbeszól, a lemez elakad, a csellóember pedig zokogva borul mozgatója lábához… 




2009. november 27-28.

Fotográfia itt és most–Fotográfia a kép korszakában
Konferencia. 2009. november 27-28.



Helyszín: Műcsarnok, Előadóterem

Tisztelettel meghívjuk a Magyar Fotográfusok Háza–Mai Manó Ház intézményi szervezésében 2009. november 27–28-án megrendezésre kerülő „Fotográfia itt és most, Fotográfia a kép korszakában” című konferenciára.

A „Fotográfia itt és most” című konferencia áttekintést kíván nyújtani a fotográfia jelenlegi helyzetéről, érintve az elmúlt években a művé­szetben, az alkalmazott területeken, az intézményrendszerben és az elméleti diskurzusban történt változásokat.

Előadásaiban és a szakmai vitákon, kerekasztal-beszélgetéseken az NKA felkérésére készült „A fotográfiai mező szerkezete ” című tanul­mányt tekinti kiindulópontjának (rövidesen honlapunkon olvashatják a tanulmányokat). Reflektál arra, helyenként kiegészíti azt, érintve az elmúlt évek legak­tuálisabb fotográfiai változásait és kitágítva a közelítés szempontjait a konferencia tárgyalja a társa­dalomtudományban, a technológiában, a gazdaságban, a politikában, a kultúrpolitikában végbement változásokat.

A felkért előadók és a beszélgetés résztvevői a fotográfia jelenlegi helyzetét nem elszigetelten és önmagán belül vizsgálják, hanem részeként a most tapasztalható társadalom- és kultúrakritikai elméleti és alkotói gyakorlatnak. A konferencia e megközelítés mentén tekint a fotográfia legfrissebb hazai aktuális állapotára.Bízunk abban, hogy a konferencia kezdete és egyben fontos állomása lesz a fotográfiáról szóló diskurzusnak.

Szakmai szervezők:
Csoszó Gabriella (fotóművész), Csizek Gabriella (kurátor, Magyar Fotográfusok Háza–Mai Manó Ház, művészeti munkatárs), Pfisztner Gábor (műkritikus)



2009. november 27. péntek

10.00: Bevezetés, köszöntő: Kőrösi Orsolya (ügyvezető igazgató, Mai Manó Ház), Horányi Attila (művészettörténész, NKA Fotóművészeti Szakkollégium vezető), Csoszó Gabriella (fotóművész)

10.15 - 10.45: „Fotográfia itt és most”, változások, irányok, főbb tendenciák, megtörtént és égetően szükséges átalakulások a kilencvenes évektől napjainkig. Előadó: Pfisztner Gábor (műkritikus)

10.45–11.15: A fotográfia intézményrendszerének jelene, Előadó: Mélyi József, művészettörténész)

11.15–11.45: Kérdések

12.00–12.30: Magánpénz és közpénz a fotográfiában, Előadó: Bán András (műkritikus, Miskolci Galéria, igazgató)

12.30–13.00: Kérdések

14.30–15.00: A fotográfia a „kép korszakában”, Előadó: Hornyik Sándor (művészettörténész, a MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének tudományos munkatársa)

15.00–15.30: Projekciók: gondolatképek vagy világreprezentáció?

Technika–művészet–digitális fotó: konvergencia vagy divergencia (egységesítés vagy elkülönülés)?

Előadó: Peternák Miklós (Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék, tanszékvezető, egyetemi tanár)

15.30–16.00: Kérdések

16.00 –16.30: A kortárs fotógyűjtemények, archívumépítés (kerekasztal beszélgetés), Moderátor: Danó Orsolya (kulturális antropológus)

Beszélgető partnerek: Lengyel Beatrix Phd (főosztályvezető, történész-szakmuzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár), Kiscsatári Marianna (főmuzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár), Fejős Zoltán (Néprajzi Múzeum, főigazgató), Bencsik Barna (Ludwig Múzeum, igazgató), Baki Péter (Magyar Fotográfiai Múzeum, igazgató)

16.30–17.00: Kérdések



2009. november 28. szombat

10.00–10.30: A magyar történeti- és kortárs fotográfia hazai és nemzetközi jelenléte

Előadó: Csizek Gabriella (kurátor, Magyar Fotográfusok Háza–Mai Manó Ház, művészeti munkatárs)

10.30–11.00: Néhány fotográfus nemzetközi sikerének tükre - a hazai menedzselés jellemzői a nemzetközi színtéren, „elvándorlás” külföldi galériákhoz (kerekasztal beszélgetés)

Moderátor: Balázs Katalin (művészettörténész)

Erdei Krisztina, Benkő Imre, Korniss Péter, Göbölyös Luca, Dezső Tamás

11.00–11.30: Kérdések

11.30–12.00: A szerzői jogvédelem állapota a fotográfiában, Előadó: Dr Szigeti Anna

12.00–12.30: A szaksajtó, a tankönyvek és a művészeti magazinok nyomtatásban és on-line. (A rendszerváltás és a megváltozott technológia párhuzamos hatása)

Moderátor: Racsiborszky Ráchel, Beszélgető partnerek: Tímár Péter (kiadó-főszerkesztő, Fotóművészet), Hajdu István (főszerkesztő, Balkon), Böröczfy Virág (művészettörténész, főszerkesztő, fotopost.hu), Cseh Szilvia (főszerkesztő, Vince Kiadó), Nagy Borbála Réka (főszerkesztő, Holnap Kiadó)

12.30–13.00: Kérdések

14.30–15.00: Fiatal fotósok pályaképe, Előadó: Csatlós Judit (antropológus)

15.00–15.30: Szervezetek és stratégiák a progresszió mentén, új típusú jelenlét „Rugalmas ütközés” (kerekasztal beszélgetés), Moderátor: Somogyi Hajnalka (kurátor, Ludwig Múzeum)

Beszélgető partnerek: Cséka György (FFS titkár), Csizek Petra (FKSE vezetőségi tag), László Gergely (képzőművész, Lumen Fotóművészeti Alapítvány képviselője), Sipos Melinda (Kitchen Budapest, program igazgató), Erőss Nikolett (Trafó Galéria, galéria vezető)

15.30–16.00: Kérdések

16.00–16.15: Konferencia zárás

 

A konferencián való részvétel ingyenes.

Támogató a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakkollégiuma.







Részvétel a

Múzeumok Õszi Éjszakája
rendezvényen

A Mai Manó Ház a hagyomány és korszerűség érdekes ötvözete. Neoreneszánsz homlokzata mögött a hazai és a külföldi fotóművészet klasszikus és legmodernebb alkotóinak kiállításai láthatók. Programunk célja a Ház kettősségének–a múlt századfordulós nagypolgári műteremháznak, és a kortárs fotográfiai kiállítótérnek, szolgáltatóháznak–megjelenítése gyakorlatban.

A Múzeumok Õszi Éjszakáján idegenvezetést, az aktuális kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetést tartunk. Felidézzük a múlt század első évtizedeinek hangulatát, vándorfotográfusok közreműködésével korabeli fotografálásra csábítjuk vendégeinket Mai Manó korhűen berendezett műtermébe.


Részletes program

2009. november 14. (szombat)

11.00 -17.00

A Magyar Fotográfusok Háza–Mai Manó Ház népszerű programja időutazás a múltba, betekintés a korabeli fotografálás rejtelmeibe. A program során felidézzük a múlt század első évtizedeinek hangulatát, Laczkó Péter és/vagy Zalka Imre vándorfényképészek közreműködésével korabeli fotografálásra csábítjuk vendégeinket Mai Manó korhűen berendezett műtermébe.

Részletes leírás:
Laczkó Péter különleges, ember nagyságú kamerával készít portrékat, amelyben a fényképészen kívül elfér egy másik személy is, aki így a kamera belsejéből élvezheti a nagy méretű síkfilmnegatív elkészültét. A síkfilmnegatívról a kamerán kívül készül pozitív kép egy argentotípia nevű napfénymásoló technikával, amely közzététele 1842-re datálható.
Zalka Imre egy korabeli direkt pozitív felvételi technikával, bizonyos ambrotípiával, más néven nedves kollódiumos pozitívvel készít felvételeket. (Az eljárást nyilvánosságra hozatala 1851) Az eljárás lényege, hogy a fotográfus a helyszínen önti az üveglemezre a kollódiumot és érzékenyíti, exponálja, majd még megszáradás előtt hívja elő a negatívot, ami fixálás után változik pozitív képpé. A nem sokszorosítható képet a korabeli vándorfényképészek használták.




14.00
Pincétől a padlásig–interaktív épületséta. Eddig nem látott terek és alkotások bemutatása, és a múzeumi séta egyes állomásain különböző játékos, aktivitást igénylő feladatok megoldása vár a látogatókra.




16.00
Tárlatvezetés A születéstől a halálig és tovább–Kálvin 500 c. kapcsolódóan Nagy Villő művészettörténész közreműködésével.

Tárlatvezetéseink során látogatóink képzett vezetőkkel nézhetik meg és elemezhetik kiállításainkat. E mellett meghívott művészek közreműködésével különleges vezetésekre is sor is kerül.




11.00-éjfélig
Filmvetítés az aktuális kiállításokhoz kapcsolódóan. Fotográfiai tematikájú alkotások, portrék vetítése.




Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest,
Nagymező u. 20.




Péntekenként kerekasztal-beszélgetések!

Tavaly nagy érdeklődést kiváltott kerekasztal-beszélgetéseket folytattunk, amelyeken a magyar fotográfia lehetőségeit próbáltuk számba venni és elindítani a magyarországi fotográfia alkotóinak, szervezeteinek és intézményeinek részvételével olyan együttműködéseket, amelyek elősegítik a fotográfus társadalom és a fotószakmai intézmények együttgondolkodását és reményeink szerint a jövőbeni együtt-cselekvését is a magyar fotográfia ügyéért.

A kerekasztal-beszélgetések témája és menetrendje

2009. október 9. 18.00–20.00
Miért és hogyan kell beszélni a fotókról?
Beszélgetés a fotopost.hu online fotóművészeti folyóirat egy évének tapasztalatairól és a magyar fotográfia recepciójáról

Beszélgetőtársak:
Dr. Beke László, művészettörténész, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet igazgatója
Böröczfy Virág, művészettörténész, alapító-főszerkesztő, Fotopost.hu
Cséka György, esztéta, szerkesztő, Fotopost.hu
Pfisztner Gábor, szakíró, alapító, Fotopost.hu
Horányi Attila, művészettörténész, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézet
Szarka Klára, fotótörténész, szakíró
Moderátor: Balázs Katalin, művészettörténész


2009. október 16. 18.00–20.00
Az NKA Fotóművészeti Szakkollégiumának döntéshozatala
Beszélgetőtársak: a szakkollégium tagjai

Négyszögletű kerek mező
Beszámoló „Az NKA Fotóművészeti Szakkollégiumának döntéshozatala” c. kerekasztal-beszélgetésről »»


2009. október 23.
Az esemény a nemzeti ünnep miatt elmarad


2009. október 30. 18.00–20.00
Körkép a hazai fotóoktatásról I.
A fotográfia oktatásának államilag finanszírozott intézményes formái
KÖZÉPFOKÚ INTÉZMÉNYEK

Beszélgetőtársak:
Lázár Zsuzsa–a Budai Rajziskola vezetője
Puskás Attila–az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztályának munkatársa
Siményi Gergely–fényképész, fényképész tanár,
a Budapesti Szolgáltató-és Kézművesipari Szakképző Iskola képviseletében
Szűcs Tibor–művésztanár
Tímár Péter–Balogh Rudolf-díjas fotóművész,
a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Fotó szakosztályának vezetője

Moderátor: Böröczfy Virág, művészettörténész


2009. november 13. 18.00–20.00
A Capa-fotográfiák hazaérkezése, és egy fotográfiai intézet magyarországi létrehozásának lehetősége

Annak ellenére, hogy a Robert Capa kiállítás bezárt, a téma változatlanul foglalkoztatja a fotográfus társadalmat. A Magyar Fotográfusok Háza szeretne lehetőséget adni a szakmának arra, hogy a Robert Capa képek Magyarországra érkezéséről, a képek megvételével és a hozzá kapcsolódó kiállítással kapcsolatos eltérő álláspontokról, a Capa-gyűjtemény és egy leendő intézet magyarországi lehetőségeiről a témát a legjobban ismerő szakértők segítségével tájékozódjon és a véleményét elmondja.

Felkért résztvevők:
Bánkuti András–fotóriporter és fotográfus, a MÚOSZ - Fotóriporterek Szakosztálya elnöke
Csorba Csilla–művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
Kincses Károly–fotómuzeológus, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa
Lengyel Beatrix–történész-szakmuzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának főosztályvezetője




2009. október 1–november 15.

Részvétel a Múzeumok Õszi Fesztiválja programsorozaton

A Mai Manó Ház a hagyomány és korszerűség érdekes ötvözete. Neoreneszánsz homlokzata mögött a hazai és a külföldi fotóművészet klasszikus és legmodernebb alkotóinak kiállításai láthatók. Programunk célja a Ház kettősségének–a múlt századfordulós nagypolgári műteremháznak, és a kortárs fotográfiai kiállítótérnek, szolgáltatóháznak–megjelenítése gyakorlatban.

A Múzeumok Õszi Fesztiválja során szombatonként idegenvezetést, az aktuális kiállításokhoz kapcsolódóan tárlatvezetést tartunk, filmvetítésekkel várjuk látogatóinkat. Felidézzük a múlt század első évtizedeinek hangulatát, vándorfotográfusok közreműködésével korabeli fotografálásra csábítjuk vendégeinket Mai Manó korhűen berendezett műtermébe.

Részletes program

2009. október 3., 10., 24., 31., november 7., 14. (szombat)

11.00 -17.00
Korabeli fotografálás vándorfotográfusok közreműködésével
A Magyar Fotográfusok Háza–Mai Manó Ház népszerű programja időutazás a múltba, betekintés a korabeli fotografálás rejtelmeibe. A program során felidézzük a múlt század első évtizedeinek hangulatát, Laczkó Péter és/vagy Zalka Imre vándorfényképészek közreműködésével korabeli fotografálásra csábítjuk vendégeinket Mai Manó korhűen berendezett műtermébe.
Részletes leírás:
Laczkó Péter különleges, ember nagyságú kamerával készít portrékat, amelyben a fényképészen kívül elfér egy másik személy is, aki így a kamera belsejéből élvezheti a nagy méretű síkfilmnegatív elkészültét. A síkfilmnegatívról a kamerán kívül készül pozitív kép egy argentotípia nevű napfénymásoló technikával, amely közzététele 1842-re datálható.
Zalka Imre egy korabeli direkt pozitív felvételi technikával, bizonyos ambrotípiával, más néven nedves kollódiumos pozitívvel készít felvételeket. (Az eljárást nyilvánosságra hozatala 1851) Az eljárás lényege, hogy a fotográfus a helyszínen önti az üveglemezre a kollódiumot és érzékenyíti, exponálja, majd még megszáradás előtt hívja elő a negatívot, ami fixálás után változik pozitív képpé. A nem sokszorosítható képet a korabeli vándorfényképészek használták.

14.00
Pincétől a padlásig–Interaktív épületséta, tárlatlátogatás, soha nem hallott történetek, kosztümös idegenvezetés. (Az épületsétát kellő számú érdeklődő esetén tartjuk meg. Jelentkezés a 06 1 473 2666-os telefonszámon vagy az ildiko.eri@maimano.hu e-mail címen.)
Eddig nem látott terek és alkotások bemutatása, és a múzeumi séta egyes állomásain különböző játékos, aktivitást igénylő feladatok megoldása vár a látogatókra.

16.00
Tárlatvezetés az aktuális kiállításokhoz kapcsolódóan
(A tárlatvezetést kellő számú érdeklődő esetén tartjuk meg. Jelentkezés a 06 1 473 2666-os telefonszámon vagy az ildiko.eri@maimano.hu e-mail címen.)
Tárlatvezetéseink során látogatóink képzett vezetőkkel nézhetik meg és elemezhetik kiállításainkat. E mellett meghívott művészek közreműködésével különleges vezetésekre is sor is kerül.
2009 október 3-án a FÉNYELÉS c. kiállítás kapcsán Stenczer Sári kurátor tart tárlatvezetést.

17.00-19.00
Filmvetítés az aktuális kiállításokhoz kapcsolódóan
Fotográfiai tematikájú alkotások, portrék vetítése.

2009 október 10. (szombat)

Csatlakozás „A Nagy Rajzolás” c. rendezvényhez.
A „Nagy Rajzolás” alkalmával látogatóink álarcokat készíthetnek, melyekben megörökítjük őket a Napfényműterem festett háttérfalai előtt. Az álarcok felidézik a századelő hangulatát, a régi álarcosbálok idejét korhű parókával, illetve a szemet, arcot eltakaró álarccal. Vendégeink a legtermészetesebb anyagokkal díszített álarctól a legcsillogóbb báli hangulatot idézőig bármilyen álarcot készíthetnek.

A foglalkozást vezeti: Dudás Petra, pedagógus




10 ÉVES A PÉCSI JÓZSEF FOTOGRÁFIAI SZAKKÖNYVTÁR

1999. október 15-én – idén 10 éve – nyitotta meg kapuit a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár, mely Budapest egyetlen fotós témájú és egyben az ország legjelentősebb fotográfiai szakmai könyvtára.

A történeti értékű gyűjteményünkben megtalálhatóak a hazai és külföldi fotóalbumok, a fotótechnika és a fotótörténet szakkönyvei, katalógusok, lexikonok, enciklopédiák, bibliográfiák, repertóriumok, folyóiratok. Szakkönyvtárunkban jelenleg több mint tízezer dokumentum, köztük közel hétezer nyolcszáz kötet áll a látogatók rendelkezésére. A Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár feladata a fotográfia iránt érdeklődők dokumentumokkal való ellátása. Az állomány túlnyomó része a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotográfiai Múzeum anyagából származik, de saját könyvtáruk odaajándékozásával neves fotóművészek is segítették létrehozását. Kölcsönzést nem folytatunk, így kizárólag helyben olvasásra van lehetőség. Idén a tízedik évfordulóját ünneplő szakkönyvtárban már a digitalizált állománykereső program segítségével kereshetnek a bibliográfiai adatokra az olvasók. Az alapvető bibliográfiai adatok mellett tárgyszavakkal, annotációval és a kötetekhez kapcsolódó egyéb információkkal szeretnénk megjeleníteni a szakkönyvtár állományát. A fotókultúra ügyének, a fotós kutatásnak, a fotóoktatásnak érdeke, hogy az ország legjelentősebb szakkönyvtárában található könyv- és folyóiratanyaghoz egységes szempontok szerint kutatható, internetes online hozzáférést lehessen biztosítani. A könyvekhez annotáció és tárgyszólista kapcsolódik, mely segíti a tartalmi keresés lehetőségeit, a szerzők neve, a könyvek címe mellett a szakterületekre is kinyitva a keresés lehetőségeit.

Szeretnénk méltó módon megemlékezni a szakkönyvtár első tíz évéről, ezért egész októberben programokat szervezünk a megemlékezés és ünneplés jegyében.

  • Október hónapban meghosszabbított nyitva tartással várjuk Olvasóinkat, és ez alkalommal a kiállítóterek belépőjegyei is érvényesek lesznek a szakkönyvtár megtekintésére. A szakkönyvtár a napi 5 órás nyitva tartás helyett 8 órában tervezi az olvasószolgálatot, míg a hétköznaponkénti nyitva tartást ebben a hónapban szombattal is kiegészítjük. Így az ünnepi októberi nyitva tartás az alábbiak szerint módosul:
    Hétköznap: 11.00 – 19.00
    Szombaton: 11.00 – 15.00
    Vasárnap és ünnepnap: Zárva
  • A Mai Manó Ház méltán híres és egyedülálló Napfényműtermén, a „titkos átjárón” keresztül is megközelíthetik a látogatók a szakkönyvtárat.
  • A szakkönyvtárban folyamatosan vetítjük Nádasy László rendezésében az (Ön)arckép Rozival - Beszélgetés Prof. Pécsi József fotográfus özvegyével című videófilmet.
  • A Napfényműterem vitrinjeiben bemutatjuk a szakkönyvtár zárt anyagának egy részét. A zárt anyag listában szereplő kötetek, az állomány azon különleges értékű darabjai - neves kortárs fotóművészek által dedikált albumok vagy éppen ritka példányszámban megjelent, muzeális értékű, fotótörténeti jelentőségű kötetek - amelyek nem a szabadpolcos rendszerben, hanem attól külön elzárva találhatók.
  • A tíz évvel ezelőtti megnyitón készült fotográfiákból és az átépítés dokumentációjából válogatva a szakkönyvtárban egy születésnapi kiállítást is tervezünk bemutatni. Ezeket a fotókat a mai napig nem publikáltuk, így igazi kuriózumokat is láthatnak a látogatók.

Ünnepeljük együtt a 10 éves születésnapot, látogassanak meg minket!




2009. október 01–31.

10 éves a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár

Események, programok az ünneplés és a megemlékezés jegyében

Helyszín: Mai Manó Ház; Napfényműterem, Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár

részletek


2009. szeptember 24. - október 25.

World Press Photo 09

Helyszín: Millenáris Fogadó – Földszint
Megtekinthető: naponta 10.00–20.00
Sajtótájékoztató: szeptember 24. 15.00
Megnyitó: 2009. szeptember 24. 17.00

„A World Press Photo idei pályázata minden korábbi rekordot megdöntött azzal, hogy 124 ország 5508 fotósa indult rajta 96 268 pályaművel. A hírekhez kapcsolódó képanyag még sosem volt ennyire direkt, ennyire élettel teli, ennyire könnyen hozzáférhető, s ennyire mindenütt jelenlevő. A dokumentarista fotográfia él, virul, s mindannyiunkba új életet lehel ezzel a kiállítással, amely beutazza majd a Földet. Több mint fél évszázada gyűlnek össze a nemzetközi fotográfia elkötelezett, hivatásos művelői Amszterdamban, hogy zsűriként megkíséreljék a szinte már lehetetlent, s több tízezer fotó közül kiválasszák azt az egy képet, amely az egész világot ábrázolja.

Anthony Suau díjnyertes fotója tökéletes példája annak az összetettségnek, amelyet egy profi képes csak egyetlen képbe sűríteni. A zsűri egyetértett abban, hogy egy igazán nagyszerű sajtófotó gondolkodásra készteti a nézőt, s legalább annyi kérdést vet fel, amennyi válasszal is szolgál – ahogyan ez a fotó teszi. Ez a kép nem sok jót ígér. Itt egy újfajta háború, a gazdaság háborúja, amely feldúlja életünket s otthonainkat.

A 2008-as díjnyertes válogatás emellett bemutatja a már jól ismert harcokat is, emberek és emberek, vagy emberek és a természet között. A rettenetes földrengés Kínában, a mianmari ciklon, az orosz-grúz konfliktus, sőt, még a chilei, sárkánytűzre emlékeztető vulkánkitörés is feltűnik a képeken. De nem minden fotónak kell megrettentenie bennünket, bár a hírek valóban gyakran ijesztőek. A portré, természet, sport, valamint a művészet és szórakoztatás kategóriákban világunk élénk színei és kultúrái is megjelennek. Nagyon reméljük, hogy azt, aki csak végignézi e képeket, éppúgy megdöbbenti, fellelkesíti és elgondolkodtatja a jelen sajtófotográfiájának gazdagsága, mint a zsűrit. Az örökkévalóság számára így megőrzött, elképesztő vizuális történelem legalább annyira bátorít bennünket a jövőt illetően, mint amennyire alázatra tanít.”

(Mary Anne Golon, a 2009-es zsűri elnöke – részletek)


A kiállítás 196 képbe sűrítve eleveníti fel az elmúlt évet – a hozzájuk tartozó részletes történetekkel. A tizenhárom tagú nemzetközi zsűri huszonhét ország hatvannégy fotóriporterét díjazta tíz különböző kategóriában. A World Press Photo kiállítás jelenkori életünk legátfogóbb tükre. Hétköznapokról, politikáról, sportról, művészetről, természeti változásokról, tudományos eredményekről, valamint azokról az emberekről szól, akik a hírekben szerepelnek. Mindazoknak izgalmas ez a kiállítás, akik szeretnék jobban megérteni, hogy mi zajlik körülöttünk a világban.

A World Press Photo-kiállítással egy időben a Herald Kiadó és az Index együttműködve indítja el Civil Expo című projektjét.

„CIVIL EXPO”
A World Press Photo-kiállítás kísérő programja

Harminc napig riporter lehet az olvasó az index.hu és az indafoto.hu oldalain, egyúttal pedig résztvevője a megjelent képek naponta bővülő kiállításának is – a World Press Photo-kiállítás helyszínén a Fogadó épületében. A pályázat egyfajta vizuális blognak is felfogható, ahol a publikáció napról napra fejlődik online módon és a kiállításon is. Nem világtörténeti drámákat remélünk, inkább egy igen széles spektrumú dokumentációt a mai magyar valóságról, életérzésről. A megörökítés eszköze bármi lehet: mobiltelefon, fényképezőgép, filmfelvevő kamera, állókép vagy mozgókép – a lényeg az, hogy digitális legyen a fájl, s közlésre a hírérték, illetve a kép/film vizuális értéke adjon okot. Minden kép és film az Indafotóra – az Index fotómegosztójára érkezik (szeptember közepétől a kiállítás utolsó napjáig), és a szerkesztőségi válogatás alapján jelenik (vagy nem jelenik) meg. Egyidejűleg a kiállítás zsűrije is (Révész Tamás – a kiállítás szervezője; Barakonyi Szabolcs – az Index fotósa; Hargita Nándor – az Indafotótól) hozzáfér a beérkező anyaghoz, amelyből további válogatás után kiválasztja azokat, amelyeket a World Press Photo kiállítás helyszínén is bemutatunk a Pódium Galérián. Nem szokványos keretezett képeket, kiállítási teret hozunk létre, hanem olyan dinamikus felületet, amely megkönnyíti a napi plusz képek kihelyezését, változtatását. Lesz „az elmúlt nap képe” nagyobb méretben – s persze több fotó kisebb méretben. A képek – akárcsak a régi hírügynökségi nyomtatott fotók – alul tartalmazzák majd a kísérő szöveget, képaláírást is. A nyomtatást a Photo hall biztosítja a helyszínen. Az online közlés és a kiállítás után az eredeti képek és filmek az Open Society Archive-ba kerülnek, így hozzáférhetővé válnak a későbbiekben is.

A budapesti World Press Photo-kiállítás és a hozzá tartozó kísérőprogramok honlapja: http://www.worldpressphotohu.info/


A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház könyvesboltja fotográfiai albumokat és szakkönyveket árusít a helyszínen.




2009. október 21-én, szerdán, 18.00-kor a Napfényműteremben

Fotográfiai Nagydíj 2008 – Tóth György kiállítása
2009. augusztus 12. 20.00 órától augusztus 13. 00.05 óráig
Mai Manó Ház, I. emelet

BESZÉLGETÉS
Tóth György: 2009. augusztus 12. 20.00 órától augusztus 13. 00.05 óráig c. kiállítása kapcsán

A kortárs művészet helyzete

Beszélgetőtársak:
Dr. Máriás,
író,zenész, festő, performer;
Gaál József, képzőművész;
Tóth György, fotóművész




2009. október 19., hétfő

Az NKA 2008-as Fotóművészeti Ösztöndíjasainak beszámoló kiállítása
FÉNYELÉS
Mai Manó Ház, II. emelet

Tárlatvezetés és beszélgetés Stenczer Sárával 2009. október 19-én, hétfőn 17.30-kor.




2009. október 16-17.

Fotóporta portfólió konzultáció

Fotóporta portfólió konzultáció
a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója és a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház közös szervezésében

A tavaly tavasszal megkezdett Fotóporta-sorozatot folytatva idén októberben újra portfólió-konzultációt rendezünk. A konzultáción résztvevő fotográfusok a hazai fotós élet fontos szereplőitől kaphatnak személyes visszajelzést a munkáikról. A rendezvényen szívesen látunk mindenkit a fotográfia különböző területeiről és szintjeiről.

Időpont: 2009. október 16-17. (péntek és szombat)
Helyszín: Mai Manó Ház, 1065 Budapest, Nagymező u. 20.

Legjobb Portfólió díj
A legjobb portfóliót bemutató fotográfust díjjal jutalmazzuk. A díjazott kiállítási lehetőséget kap a Mai Manó Galériában 2010-re, és automatikus felvételi lehetőséget nyer a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába (amennyiben még nem tag).
A díj odaítéléséről a Fotóporta konzulensei döntenek.

Konzulensek
Csizek Gabriella (kurátor, Magyar Fotográfusok Háza)
Csizmadia Alexa (művészettörténész, kritikus, kurátor)
Eperjesi Ágnes (képzőművész, fotográfus)
Gerhes Gábor (képzőművész, fotográfus)
Hemrik László (múzeumpedagógus, Ludwig Múzeum)
Hornyik Sándor (művészettörténész, szakíró)
Stalter György (fotográfus)
Vékás Magdolna (fotográfus)

http://www.fotoporta.hu/ - További információ és részletek »»




FOTÓFALU ÕSZI RENDEZVÉNYEK

FotóFalu Õszi Mulatság 2009. október 15-én

A FotóFalu Alapítvány a meghirdetett Minden, ami nem város országos fotópályázat díjainak átadása alkalmából több fotókiállítást, díjkiosztó őszi mulatságot, szakmai élménybeszámolót és gasztronómiai bemutatót szervez október folyamán.

  • Szabadtéri kiállítás a fotópályázat legjobb anyagaiból a Millenáris Parkjában, a kiállítás október 6. és november 23. között látogatható. (Cím: 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.)
  • Kiállítás az Artbázis Összművészeti Műhelyben a FotóFalu Alapítvány nyári táborában készült fotográfiákból, a kiállítás 2009. október 14. és november 12. között látogatható. (Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 25.)
  • FotóFalu Õszi Mulatság a Mai Manó Házban (Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 20. II. emelet)

A kiállítások rendhagyó és virtuális megnyitója nem a helyszíneken, hanem a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban lesz 2009. október 15-én, 18 órakor a FotóFalu Õszi Mulatságán, amelyre tisztelettel meghívjuk Önt és partnerét. (Cím: 1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20. II. emelet Napfényműterem)

A FotóFalu Õszi Mulatság házigazdája Dömsödi Gábor.

Az est programja:

A Fotófalu Alapítvány által meghirdetett MINDEN, AMI NEM VÁROS országos fotópályázat díjkiosztója.
Köszöntőt mond Kőrösi Orsolya a FotóFalu Alapítvány kuratóriumának nevében. A fődíjat Kerekes Gábor fotográfus, a különdíjakat Engel Krisztina, Bokor polgármestere és Jozipovics György, Cserhátszentiván polgármester adja át.

A Millenáris Parkban rendezett kiállítás kurátora, Kasza Gábor bemutatja a fotópályázatot és a legjobb fotográfiákat.
Az Artbázison rendezett kiállítás kurátora, Telek Balázs bemutatja a nyári táborban készült fotográfiákat.
Az est alatt folyamatos vetítés a fotópályázatra beküldött és a nyári táborban készült alkotásokból, valamint a tábor működése alatt készült képekből.
A táborban résztvevő mesterek élménybeszámolója.

A FotóFalu és a környékének sajátos ízei: pálinka-, juhsajt-, és borkóstoló.




Refresh - katalógusbemutató
Napfényműterem, 2009. október 14. 18.30

Refresh

A „Refresh”, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója négy részből - Csendélet, Élettér, Térkép, Képhiba - álló kiállítás-sorozatának katalógusa. A kiállítás-sorozat célja az volt, hogy a fiatal fotográfusok képekben újragondolják, frissítsék (egy szójátékban összekapcsolva) a fotográfia szokványos vagy kevésbé szokványos hívószavait, fogalmait, illetve ezzel kapcsolatban azt, amit a jelenről,  a személyes és/vagy a társadalmi viszonyokról, a környezetről, térről, tájról, és a médiumhoz való viszonyról gondolnak.

A sorozat céljai között szerepelt az is, hogy a 2007-ben újraszerveződő FFS-ben  műhelymunkát és belső párbeszédet teremtsen. A katalógus tartalmazza a négy kiállítás teljes képanyagát és azt azt kísérő szövegeket.

A katalógust bemutatja Böröczfy Virág művészettörténész.




MAI MANÓ NAPOK

az Ûrlenyomat – Égi jelenségek és objektumok c. kiállításhoz kapcsolódóan

2009. augusztus 29. (szombat)

11.00 – 19.00
Háromdimenziós képvetítés a Napfényműtermben

12.00
A csillagok élete és halála
interaktív tárlatvezetés az Ûrlenyomat kiállításhoz kapcsolódóan Sárneczky Krisztián vezetésével

14.00
A Naprendszer titkai
interaktív tárlatvezetés az Ûrlenyomat kiállításhoz kapcsolódóan Sárneczky Krisztián vezetésével

17.00
Tárlatvezetés Mizser Attilával, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárával az Ûrlenyomat kiállításhoz kapcsolódóan

2009. szeptember 12. (szombat)

10.00 – 16.00
Asztrofotós találkozó és konferencia

Fotók az eseményől

11.00 – 19.00
Háromdimenziós képvetítés

17.00
Tárlatvezetés Éder Iván asztrofotográfussal az Ûrlenyomat kiállításhoz kapcsolódóan

19.00
Zenés felolvasóest A magyar költők és csillagok c. virtuális antológia alapján Bozó Andrea és Kaszás Gergő színművészek, valamint Vázsonyi János szaxofonművész közreműködésével.
Az antológiát bemutatja és az elhangzó szövegeket válogatja: Székács Vera


2009. szeptember 26. (szombat)

11.00 – 19.00
Régi és új csillagvilág - épített planetárium a Mai Manó Házban

13.00, 15.00
Nagy Sándor előadása a planetáriumhoz kapcsolódóan
Az előadás bemutatja a csillagképeket, az égbolt mozgásait, valamint elkalandozik a régi magyar csillagképek, csillagnevek világába is.

11.00 – 19.00
Háromdimenziós képvetítés

14.00, 16.00
Barangolás a Marson három dimenzióban, előadó: Boros-Oláh Mónika
A Mars az ókortól kezdve kivívta az emberek érdeklődését, igaz ekkor még nagyon keveset tudtak róla a kor csillagászai. Vörös színe miatt kezdetektől fogva minden nép a hadak istenével azonosította. A tudomány fejlődésével lehetőség nyílt a bolygó távcsöves feltérképezésére, később az űrkorszak kezdetétől űrszondák segítségével gyűjtünk adatokat vörös bolygóról. Napjainkban a technika fejlődésével lehetőség nyílik olyan háromdimenziós képek készítésére, amik új perspektívából mutatják be a Marsot. Az előadás alatt három dimenzióban barangolhatunk a bolygó tájai felett, megismerhetjük a Mars múltját és jelenét.

17.00
Tárlatvezetés az Ûrlenyomat kiállításhoz kapcsolódóan

Programjainkra a Mai Manó Házba váltott belépőjegy érvényes!




KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPOK A MAI MANÓ HÁZBAN 2009. SZEPTEMBER 19-én és 20-án

A Kulturális Örökség Napjain, szeptember 19-20-án második alkalommal kerül sor a hagyományteremtő Mai Manó Hétvégére.  A Mai Manó Ház a hagyomány és korszerűség érdekes ötvözete. Neoreneszánsz homlokzata mögött a hazai és külföldi fotóművészet klasszikus és legmodernebb alkotóinak kiállításai találhatóak. A Mai Manó Hétvége a Ház kettősségének – a múlt század fordulóján épült nagypolgári műteremháznak és a kortárs fotográfiai kiállítótérnek, szolgáltatóháznak – megjelenítése gyakorlatban.
Idén első alkalommal már az Andrássy Színházi Korzón is szabadtéri slide-show keretében mutatjuk be a kortárs művészet legfrissebb alkotásait. Mindkét nap idegenvezetést tartunk, valamint tárlatvezetést az aktuális kiállításokhoz kapcsolódóan. Felidézzük a Mai Manó Ház első évtizedeinek hangulatát, korabeli fotózásra csábítjuk a vendégeinket, majd vasárnap este egy különleges koncerttel zárjuk az estét.

2009. szeptember 19. szombat
11.00 – 17.00
Korabeli jelmezes fotografálás Laczkó Péter vándorfényképész közreműködésével a Napfényműteremben.
A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház népszerű programja időutazás a múltba, betekintés a korabeli fotografálás rejtelmeibe.
Laczkó Péter különleges, ember nagyságú kamerával készít portrékat, amelyben a fényképészen kívül elfér egy másik személy is, aki így a kamera belsejéből élvezheti a nagy méretű síkfilmnegatív elkészültét. A síkfilmnegatívról a kamerán kívül készül pozitív kép egy argentotípia nevű napfénymásoló technikával, amely közzététele 1842-re datálható.


A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház stábja az alábbi fotókat találta a legkedvesebbnek. Kérjük, ha felismeri magát vagy ismerősét ezeken a fotókon jelezze a titkárságunkon, hogy felvehessük a fotón szereplő személyekkel a kapcsolatot.

12.00, 14.00 és 16.00
Mai Manó túra – a Mai Manó Ház története, bemutatása
17.00
Tárlatvezetés az Ûrlenyomat kiállításhoz kapcsolódóan Francsics László közreműködésével
20.00
Állórajt 2 – Szabadtéri slideshow a Színházi Korzón
Az Állórajt elnevezésű szabadtéri rendezvényre, neves fotográfusok alkotásait felvonultató dia show-összeállításra invitáljuk a fotográfia iránt érdeklődőket. Este 20 órától válogatást láthatnak a Mai Manó Házban évek óta megrendezett fiatal fotóművészek alkotásait bemutató Folyamatos Jelen kiállítás- sorozatból, a 2008. évi legjobb sajtófotókból, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szakának legeredetibb, legfrissebb látásmódú hallgatóinak munkáiból.
A slide-show anyagát összeállította: Barakonyi Szabolcs, Kudász Gábor Arion, zene: Dj Sanyi

2009. szeptember 20. vasárnap
11.00 – 17.00
Korabeli és mai jelmezes fotografálás Kassay Róbert és Zalka Imre közreműködésével a Napfényműteremben. - A korabeli és mai fényképezési technikák összehasonlítása.
Zalka Imre egy korabeli direkt pozitív felvételi technikával, bizonyos ambrotípiával, más néven nedves kollódiumos pozitívvel készít felvételeket. (Az eljárást nyilvánosságra hozatala 1851) Az eljárás lényege, hogy a fotográfus a helyszínen önti az üveglemezre a kollódiumot és érzékenyíti, exponálja, majd még megszáradás előtt hívja elő a negatívot, ami fixálás után változik pozitív képpé. A nem sokszorosítható képet a korabeli vándorfényképészek használták.
Kassay Róbert digitális felvételeket készít a Napfényműterem háttérfalai előtt.
12.00, 14.00 és 16.00
Mai Manó túra – a Mai Manó Ház története, bemutatása képzett vezetővel
18.00
Kapócs Zsóka estje: Sanzonok - Edith Piaf, Karády Katalin és Mezei Mária örökzöldjei, valamint saját szerzemények, Gyarmati István zongorakíséretével.

A Kulturális Örökség Napok alkalmával a Mai Manó Ház, ill. a kiállítások ingyenesen megtekinthetők!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy  a korabeli fotografáláson való részvétel jegyárai fotográfusainknál az alábbiak:
2009. szeptember 19. (szombat):
Laczkó Péter - argentotípia (felnőtt belépőjegy megvétele ellenében) 1000.- Ft
2009. szeptember 20. (vasárnap)
Zalka Imre – ambrotípia: (családi belépőjegy megvétele ellenében) 2000.- Ft
Kassay Róbert – digitális: (fotós jegy megvétele ellenében) 300.- Ft




CSILLAGLESEN a Magyar Fotográfusok Házával

A Magyar Fotográfusok Háza szervezésében augusztusban és szeptemberben az ÛRLENYOMAT - Égi jelenségek és objektumok c. kiállításhoz kapcsolódóan számtalan különleges, az asztrofotózással kapcsolatos szakmai eseményre kerül sor a Mai Manó Házban.

Csatlakozunk a Tarjánban megrendezésre kerülő Csillagtúra - Meteor Távcsöves Találkozóhoz, melyre megfelelő igény esetén buszos kirándulást szervezünk. Augusztus végétől minden szombaton tárlatvezetéssel, háromdimenziós vetítéssel, interaktív foglalkozásokkal várjuk látogatóinkat. Felállítunk egy planetáriumot, asztrofotós konferenciát rendezünk és szeptemberben egy irodalmi felolvasóestre is sor kerül majd.

Fedezzük fel együtt az univerzumot!

A CSILLAGTÚRA részletes programja:

Képíró Napok
Csillagtúra - Meteor Távcsöves Találkozó a Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében
Időpont: 2009. augusztus 19 - augusztus 23.
Helyszín: Gerecse, Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborban

A rendezvény egyénileg is látogatható, de megfelelő igény esetén augusztus 21-én és 22-én a Mai Manó Ház külön erre az alkalomra szervezett buszjárataival is ellátogathat az eseményre.
Buszindulás: augusztus 21-én 14 órakor, augusztus 22-én 16 órakor, visszautazás mindkét alkalommal éjfélkor.
Jelentkezés, bővebb információ az ildiko.eri@maimano.hu e-mail címen, ill. a 06 1 473 2666, és a 06 1 473 2660-as telefonszámokon.
A buszos kirándulás díja 2000 Ft / fő, mely magában foglal egy az Ûrlenyomat – Égi jelenségek c. kiállításra szóló belépőjegyet is.

2009. augusztus 19. (szerda)

20:00
Az éjszakai látás (Kolláth Zoltán)
Szemünk különleges képességéről, az igazán sötétben való látásról, ami elengedhetetlen a csillagos eget fürkészők számára.

22:00
A nyári égbolt csillagképei és csillagmondái (Horvai Ferenc)
A valódi csillagos égbolt alatt a csillagképek bemutatása zöld mutatólézerrel, hogy mindenki számára világos legyen mi merre látható.

2009. augusztus 20. (csütörtök)

15:00
Mit láttunk Kínában? A napfogyatkozás-expedíció tapasztalatai.
Élménybeszámoló, és képnézegetés.

16:15
A 100 éve elhunyt Gothard Jenő csillagászati és műszertechnikai tevékenysége (Sragner Márta)

17:00
Régi magyar csillagvizsgálók – építész szemmel (Keszthelyi Sándor)

18:00
Csillagoségbolt-park a Hortobágyon (Gyarmathy István)
Csatlakozva az International Dark Sky Association kezdeményezéséhez a Csillagászat Nemzetközi Évében "Csillagos ég parkok" jönnek létre Magyarországon is az erre alkalmas területeken. Az égbolt irányába kibocsátott és funkció nélküli fények visszaszorításának lehetőségével a Csillagos-ég Park az éjszakai égbolt - ami a természetes tájkép része - látványának megőrzését is szolgálja, ezzel gyermekeink és unokáink a csillagos égbolt látványát, annak szépségét öröklik.

20:00
A csillagkocsmában: Bogi country-rock estje

21:00
A Tejútrendszer szerkezete (Kereszturi Ákos)
Az égbolton megpillantható Tejút, azaz saját galaxisunk a Földről, szabad szemmel látható képe, és ennek a szerkezetét meséli el élőben a csillagos égre mutogatva zöld mutatólézer segítségével.

2009. augusztus 21. (péntek)

15:00
Éder Iván asztrofotós műhelye - asztrofotós tanácsok, képfeldolgozás élőben.
Magyarország és egyben a világ egyik élen járó fiatal amatőr asztrofotósa, Éder Iván meséli el és mutatja be élőben a távcsővel elkészült nyersképek feldolgozásáank a folyamatát, módszereit, trükkjeit és nehézségeit.

16:50
Asztrofotózás hűtött CCD-kamerákkal (Zseli József)
A távcsöves égbolt fényképezés egyig módszerét, a digitális ccd technológia egyik válfaját mutatja be Zseli József.

17:00
Digitális majális (Fűrész Gábor)

20:00
Csillagképek 3D-ben (Kása János)
A csillagképek az égbolt gömbjének felületén látszódnak, de valójában a csillagaik nem egyenlő távolságban vannak tőlünk. A csillagképek csillagai a térben elszórva helyezkednek el, melyeknek a lenyűgöző távolságairól mesél Kása János.

2009. augusztus 22. (szombat)

11:00
Távcsövesek fóruma (távcsőpiaci újdonságok) - Beszámoló az amatőrcsillagászok számára újonnan piacra került távcsövekről, eszközökről.

10:30
Rózsa Ferenc tükörtisztító bemutatója
Távcső optikájának a tisztítása rendkívüli odafigyelést és kezelést igényel, ezt mutatja be élőben Rózsa Ferenc.

12:30
Mutasd meg távcsövedet!
Néhány vállalkozó szellemű távcsőtulajdonos mesél a találkozón felállított távcsövéről, annak különlegességeiről.

15:00
Asztrobazár
Távcsövek, kiegészítők, alkatrészek vására

17:00
Sárneczky Krisztián kisbolygókereső műhelye: hol bujdosik a bolygód?
A kisbolygók, bár naprendszerünk részei mégis csupán csillagszerű (pontszerű) objektumokként látszódnak nagybolygó társaikkal ellentétben. A csillagoktól így nehéz őket megkülönböztetni. Ezen objektumok felkereséséről szól az előadás.

18:00
Mélyégrajzolás (Sánta Gábor)
Nem csak lefotózni, hanem lerajzolni is lehet az égen látottakat, akár nagyon halvány objektumokat is. Ennek technikájáról beszél Sánta Gábor.

20:00
Az exobolygók meghódítása (Fűrész Gábor)
Az egyik legintenzívebben kutatott területe ma a csillagászatnak az idegen csillagok körül keringő bolygók felfedezése. Ennek módszereiről, eredményeiről, és magyar vonatkozásairól beszél Fűrész Gábor.

21:00
A Csillagkocsmában: a GH duó gyimesi és moldvai népzenei estje

További információ:
http://www.mcse.hu/egyesuleti_hirek_2009/20090502-mtt09.html




Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház a Sziget Fesztiválon

Helyszín:
2009. augusztus 12-17., Óbudai-sziget, Múzeumi Negyed


A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház idén első alkalommal, és márisrgy igazi különlegességgel mutatkozik be a Sziget Fesztiválon. A fesztivál ideje alatt kipróbálható a Képmutogatók 2. kiállításra készült, rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Körtükrészeti-nyolcszögvény.
Egy olyan sátor, amibe belépve egyedülálló élményben lehet része mindenkinek, a sátor belsejéből ugyanis a külvilág körpanorámát szemlélheti a látogató, de nem akárhogyan, hanem a sátor belsejében lévő asztallapra vetülő kép formájában.

A sátor minden nap 14.00-19.00 óráig van nyitva a Sziget Fesztivál Múzeumi Negyedében

Látogasson el hozzánk a Szigeten is!




2009. július 9. csütörtök, 18 óra

A Magyar Fotográfiai Múzeum könyvbemutatója

Tisztelettel meghívjuk a Magyar Fotográfiai Múzeum könyvbemutatójára, amelynek helye a Mai Manó Ház Napfényműterme.

A köteteket bemutatja Baki Péter

A bemutatásra kerülő kötetek:

Benkő Imre: Ikrek / Twins. 1982-2008
Képek: Benkő Imre
Szöveg: Baki Péter, dr. Métneki Júlia
Borító és könyvterv: Molnár István
Nyomdai munkálatok. Demax Művek Kft.

Fejér Zoltán: Tudós fotós. Dr. Bárány Nándor munkássága
A magyar fotográfia történetéből című sorozat 47. kötete
Képek: Bárány Nándor
Szöveg: Fejér Zoltán
Borító és könyvterv: Hans Obi
Nyomdai munkálatok. Demax Művek Kft.

Szabó Anna Viola: Gondy és Egey fényképészeti műintézete Debrecenben
Képek: Egey István és Gondy Károly
Szöveg: Szabó Anna Viola
Borító és könyvterv: Ulrich Károly
Nyomdai munkálatok. Demax Művek Kft.




Múzeumok Éjszakája

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
2009. június 20. (szombat); 11.00 – 02.00

A Mai Manó Ház évek óta emlékezetes eseményekkel vesz részt a Múzeumok Éjszakája programsorozatban. Idén is sokszínű programokkal, Mai Manó túrával, az aktuális kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetéssel, szabadtéri zenés slide-show-val, felolvasószínházzal és meglepetésként látványos fényképezési attrakcióval várjuk a látogatókat.

részletek »»




2009. május 9, szombat

Sajtófotó és dokumentarizmus a művészet mezsgyéjén

Szimpózium Hannes Heikura (Finnország) kiállításához kapcsolódóan
a Finnagora és a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház szervezésében

Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem,
A szimpózium magyar nyelven zajlik, finn tolmácsolással.

A szimpózium célja egyrészt Hannes Heikura és munkásságának megismertetése a magyar közönséggel, másrészt az ő munkái és a hazai fotós alkotó- közeg legújabb műveinek összevetése. Izgalmas lesz a finn és magyar szakmai törekvések és eredmények közti párhuzamok és különbségek felfedezése, a sajtófotózás irányainak feltárása művészeti szempontok felől megközelítve.

PROGRAM:

10.00
A kiállító művész, Hannes Heikura bemutatása;
beszélgetőtárs: Csizmadia Alexa, kurátor, művészettörténész

10.45
Erdei Krisztina, fotográfus képekkel illusztrált prezentációja

11.10
Hossala Tamás, fotográfus képekkel illusztrált prezentációja

11.35
kávészünet

11.50
Molnár Zoltán, fotográfus képekkel illusztrált prezentációja

12.15
Pfisztner Gábor, művészettörténész előadása a szimpózium témájában;

12.45
kerekasztal beszélgetés a résztvevőkkel

13.15
büfé ebéd

részletek »»




2009. május 09-10. 11.00 - 19.00

XXV. Képíró-képolvasó hétvége
a Mai Manó Házban
Vékás Magdolna,
Balogh Rudolf díjas fotóművész vezetésével

A Magyar Fotográfusok Háza XXV. Képíró-képolvasó hétvégéjén a kurzus résztvevői betekintést nyerhetnek a régi fotókészítési eljárásokba. A hétvége első napján a látogatók - sok régi fénykép nézegetése közben - megismerkedhetnek a fotótechnika történetével, és a gyakorlatban is kipróbálhatják az olajnyomás és a szépia készítését. Egyben arra is lehetőségük nyílik, hogy a program második napján elsajátítsák a pigmentnyomat beporzásos és átviteles készítésének tudományát is.

Résztvevők száma maximum 10 fő.
A XXV. Képíró-képolvasó hétvégére minden hely elkelt.
Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem

részletek »»




2009. május 9, szombat, 19.00 – Mai Manó Ház

Szőke-Szalai-Tóth trió
Omar Khajjam: Rubaiyat
című albumának lemezbemutató koncertje

Szőke Szabolcs által megzenésített Omar Khajjam és ismeretlen arab költők versei (dalai), valamint a Gita Govinda részletei hangzanak el Weöres Sándor fordításában.

Omar Khajjám, a perzsa csillagász-költő egyike a világirodalom legmodernebb alkotóművészeinek. Egyszerű mint egy szél- és vízformálta sokezeréves szikladarab, de éppen annyira bonyolult is. Pályájának nagy részét a szeldzsuk birodalom fénykorában töltötte el, amelyet a katonai hódítás - a határok kiterjesztése az Égei-tengertől az Indusig - épp úgy jellemzett, mint a jólét és a gazdagság növekedése, a tudomány fellendülése. Ám megélte ennek a birodalomnak a bukását, sőt anarchiába züllését, szétesését is. Életének és tevékenységének nagy részét homály borítja, de műveinek keletkezését és utóéletét is. Költeményeit sosem rendezte kötetbe, többnyire szűk baráti körben mondta el vagy olvasta fel őket, s így csak szájhagyomány útján terjedhettek. Tanítványai és tisztelői csak később állítottak össze belőlük gyűjteményeket, s ezek a gyűjtemények, minthogy utólagosak és nem teljesen megbízható forrásokon alapulnak - filológiailag pontatlanok, sokszor bizonyíthatatlan, hogy egyes darabjaik kitől származnak.

/Tóth Evelin - ének, Szalai Péter - tabla, ütőhangszerek, kalimbák, Szőke Szabolcs - gadulka, sarangi, kalimbák/

részletek »»




2009. április 23., csütörtök, 18.00

FULBRIGHT ÖSZTÖNDÍJASOK TALÁLKOZÓJA

A Magyar-Amerikai Fulbright Bizottság szeretettel meghívja a Magyarországon kutató amerikai ösztöndíjasok találkozójára, melyre a Mai Manó Házban kerül sor április 23-án, csütörtökön, 18 órai kezdettel. A kötetlen beszélgetésen a közönség megtekintheti a Mai Manó Ház által fogadott ez évi Fulbright fotográfiai ösztöndíjas képes beszámolóját. Shandor Hassan Amerikája címmel a művész 1994-2008 között készült fotóiból, valamint a Magyarországon készített képeiből mutat be válogatást.

A rendezvény angol nyelven zajlik.

További információ Sas Annamáriától kérhető;
e-mail: sas@fulbright.hu;
http://www.fulbright.hu/




2009. április 26. (vasárnap) 17.00, Napfényműterem

Csalóka látszat
kiállítás-finisszázs

Horváth M. Judittal Popper Péter beszélget.
A programra a Mai Manó Házba váltott belépőjegy érvényes!




2009. április 25-26. 11.00 - 19.00



XXIV. Képíró-képolvasó hétvége
a Mai Manó Házban

Illés Barna

MASZK: Az új individuum

Az identitás elvesztése és új identitások megtalálása a posztmodern világ természetes velejárója. A maszk eltakarja és egyben meg is mutatja magát az emberi természetet.

Egyszerre válik az elidegenedett társadalom védekezésének és a kitárulkozásának formájává. Napjainkban a személyes arc is maszkká válik és nem tudhatjuk, hogy amivel szemben állunk az valójában álarc, protézis,vagy maga az ember. A foglalkozás keretei között ilyen és ezekkel kapcsolatba hozható kijelentésekre és kérdésekre keresünk kreatív válaszokat a portré műfaján keresztül.




Mottó:
Brian:	- Ti mind egyéniségek vagytok!!!
Kórus:	- IGEN, MI MIND EGYÉNISÉGEK VAGYUNK!
Brian:	- Ti mind különbözőek vagytok!
Kórus:	- IGEN, MI MIND KÜLÖNBÖZÕEK VAGYUNK!
		- Én nem! - kiáltotta valaki. 

Különböző önazonosságok

Az identitás elvesztése és új identitások keresése a posztmodern világ természetes velejárója. A felvett arc/álarc eltakarja és egyben meg is mutatja magát az emberi természetet, ami egyszerre válik az elidegenedett társadalom védekezésének és kitárulkozásának formájává. Az egyén feloldódik a szerepek között és miközben lázasan keresi magát, önkép-vágyait a média determinálja. A sztereotipikus individum kórus ezt skandálja: Mi mind egyéniségek vagyunk!

A kétnapos foglalkozás során megpróbálunk cseh és nem csak cseh fotográfusnők önreflexív identitás keresőjén keresztül eltűnni és feltűnni női és nem csak női szerepekben, amihez a portré és a staged fotó műfaját használjuk.

Résztvevők száma maximum 10 fő.
Részvételi díj: 5000.-Ft/fő/hétvége
Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem
További információ: laszlo.baki@maimano.hu vagy +36 1 473-2660




2009.04.01., szerda 19.00

Stúdió-tagok bemutatkozása

Vendégek: Erdei Kriszta, Nánási László és Simonyi Balázs
Moderátor: Cséka György esztéta

Időpont: 2009.04.01., szerda 19.00
Helyszín: ArtBázis, 1085 Budapest, Horánszky u. 25.

A rendezvény három FFS-tag: Erdei Kriszta, Nánási László és Simonyi Balázs képeinek bemutatására, körüljárására vállalkozik. Az est folyamán a három, különböző fotográfiai utakon járó alkotó vetítés keretében mutatja meg fontosabb munkáit, és beszél magáról, képkészítési koncepciójáról, elgondolásairól.

Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója




Mai Manó Napok – 2009. április 3-4.

Április 3.

18.00

Előadás és beszélgetés a „MÁSKÉPp Fiatal cseh női fotográfusok identitása” c. kiállításhoz kapcsolódóan a Napfényműteremben. Előadó: Vladimír Birgus, a kiállítás cseh kurátora, a Sziléziai Egyetem Kreatív Fotográfiai Intézete (Opava-Cz) professzora. A beszélgetésen jelen lesz két kiállító művész: Barbora Bálková, Tereza Vlcková. A beszélgetésen részt vesznek és  bemutatják a Kreatív Fotográfiai Intézetet (Opava-Cz) az iskola munkatársai: Tomas Popech, Karel Pones, Vaclav Podestat.

(Az előadás cseh nyelven folyik, magyar nyelvű tolmácsolással.)


Április 4.

11.00 – 17.00

MASZK: Az új individuum
Műhelyfoglalkozás Illés Barna vezetésével.

Az identitás elvesztése és új identitások megtalálása a posztmodern világ természetes velejárója. A maszk eltakarja és egyben meg is mutatja magát az emberi természetet.
Egyszerre válik az elidegenedett társadalom védekezésének és a kitárulkozásának formájává. Napjainkban a személyes arc is maszkká válik és nem tudhatjuk, hogy amivel szemben állunk az valójában álarc, protézis,vagy maga az ember.
A foglalkozás keretei között ilyen és ezekkel kapcsolatba hozható kijelentésekre és kérdésekre keresünk kreatív válaszokat a portré műfaján keresztül.

(A programra előzetes regisztráció ajánlott! Jelentkezés és információ: ildiko.eri@maimano.hu)

12.00

Slideshow és filmvetítés a Napfényműteremben (Fotográciák r.: Martinidesz László, ’60; MÁSKÉPp Fiatal cseh női fotográfusok identitása slideshow)

14.00

Interaktív épületséta a Mai Manó Házban képzett vezetővel

15.00

Slideshow és filmvetítés a Napfényműteremben (Fotográciák r.: Martinidesz László, ’60; MÁSKÉPp Fiatal cseh női fotográfusok identitása slideshow)

17.00

Beszélgetés és tárlatvezetés Horváth M. Judittal a „Csalóka látszat” c. kiállításához kapcsolódóan a Napfényműteremben. Meghívott vendégeink: Heller Ágnes, filozófus, Kincses Károly, fotómuzeológus. Moderátor: Ránki Júlia

19.00

Nőpárty (zenés irodalmi est) Közreműködnek: pártyvezér: Karafiáth Orsolya, költőtárs; pártytitkár: Tóth Evelin, éneklőművész; pártytagok: Dés András-ütős hangszerek, Lukács Miklós-cimbalom.

A Mai Manó Ház kiállításaira váltott belépőjegy a hétvége összes programjára érvényes.




2009. március 21-22. 11.00-19.00

XXIII. Képíró-képolvasó hétvége
a Mai Manó Házban
Vékás Magdolna,
Balogh Rudolf díjas fotóművész vezetésével

Régi fotóeljárások elméletben és gyakorlatban

A Magyar Fotográfusok Háza XXIII. Képíró-képolvasó hétvégéjén a kurzus résztvevői betekintést nyerhetnek a régi fotókészítési eljárásokba. A hétvége első napján a látogatók - sok régi fénykép nézegetése közben - megismerkedhetnek a fotótechnika történetével, és a gyakorlatban is kipróbálhatják a cianotípia, a sópapír és az albumin készítését.
Egyben arra is lehetőségük nyílik, hogy a program második napján elsajátítsák a pigmentnyomat és az olajnyomás készítésének tudományát is.

részletek »»




2009. március 18. (szerda) 17 óra.

A Terézvárosi Önkormányzat rendezvénye a Mai Manó Házban

Vázsonyi Vilmosra emlékezünk

Vázsonyi Vilmos barátai és tisztelői gyűlnek össze egy beszélgetésre, a tavaly novemberben Zürichben elhunyt, káprázatos műveltségű világpolgárra emlékezve.

Az emlékbeszélgetésen részt vesznek:
Erős Péter mérnök (Bécs)
Gömöri György író-műfordító (Cambridge)
Görög Vera etnológus
Hadas Miklós szociológus
Karády Viktor szociológus
Márton László író
Mocsári Károly zongoraművész (Párizs)
Pomogáts Béla irodalomtörténész (Párizs)
Schiller Róbert vegyész
Sipos Gyula irodalomtörténész (Párizs)
Dr. Weiner Pál pszichiáter (Párizs)
Zeke Gyula író, kávéház-történész

A terézvárosi önkormányzat támogatásával létrejött rendezvény színhelye a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház (VI. Budapest, Nagymező u. 20.)

Szívesen vár érdeklődőket az összejövetel házigazdája,

Dr. Rabin László alpolgármester




2009. február 14-15. 11.00-19.00

XXII. Képíró-képolvasó hétvége
a Mai Manó Házban
Vékás Magdolna,
Balogh Rudolf díjas fotóművész vezetésével

Régi fotóeljárások elméletben és gyakorlatban

A Magyar Fotográfusok Háza XXII. Képíró-képolvasó hétvégéjén a kurzus résztvevői betekintést nyerhetnek a régi fotókészítési eljárásokba. A hétvége első napján a látogatók - sok régi fénykép nézegetése közben - megismerkedhetnek a fotótechnika történetével, és a gyakorlatban is kipróbálhatják az argentotípia és cianotípia készítését.
Egyben arra is lehetőségük nyílik, hogy a program második napján elsajátítsák a pigmentnyomat és az olajnyomás készítésének tudományát is.

részletek »»




MAGYAR SAJTÓFOTÓ PÁLYÁZAT - EREDMÉNYHIRDETÉS

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tisztelettel meghívja a Magyar Sajtófotó Pályázat 2008 – sajtótájékoztatóval egybekötött – eredményhirdetésére.

Időpont: 2009. január 29. 11.00 óra
Helyszín:  Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház, Napfényműterem (1065 Budapest, Nagymező u. 20.)

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett XXVII. Magyar Sajtófotó Pályázatra és Kiállításra 592 szerző pályázott 11 939 felvétellel.
A zsűri a pályázatban meghirdetett valamennyi, szám szerint 13 kategóriában díjakat ítélt oda.

A végeredményről, a díjazottakról, a zsűrizés szempontjairól, a pályázat tapasztalatairól, valamint a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás és a Határnyitás 20 éve című kiállításról további információk a sajtótájékoztatón.

Kérjük, részvételi szándékát jelezze a 30/244-2788 telefonszámon, vagy a g.zsuzsa@muosz.hu, illetve az agnes.laszlo@gmail.com e- mail címen.

http://www.sf2008.hu




A Sajtófotó Pályázat 2008 zsűrizése és eredményhírdetése

Soha annyi kép nem érkezett a Magyar Sajtófotó Pályázatra, mint az idén. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett felhívásra 693 szerző 11 783 felvételt küldött be. A nyilvános zsűrizés  a Mai Manó Házban lesz. A MÚOSZ által meghirdetett Sajtófotó Pályázat 2008-ra 693 szerző 11 783 felvételt küldött be. 2005-ben több, mint hétezer felvétel érkezett, míg a 2006-os pályázaton már 360 szerző 10 024 képpel, a 2007-es pályázaton pedig 413 szerző 9223 képpel vett részt. A most zárult nyílt pályázatra, 13 kategóriában, a 2008. január 1. és 2008. december 31. között készült képeket lehetett beküldeni. A társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható volt olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült.

A pályázók, személyenként négy egyedi képet, illetve ugyanennyi sorozatot adhattak be kategóriánként, és a sorozatok maximum tíz fotót tartalmazhattak. A legtöbb felvétel az emberábrázolás-portré (egyedi), a természet és tudomány kategória (egyedi), a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi), a művészet kategória (egyedi) és a bulvár, humor, zsáner kategóriában érkezett. Érdekesség még, hogy a tavalyi évhez képest megduplázódott – 124-ről 261-re nőtt – a beadott sorozatok száma a társadalomábrázolás, dokumentarista kategóriában.

Eredményhirdetés január 29-én.

A Sajtófotó Pályázat 2008 zsűrizése 2009. január 16. és 18. között (P: 9–22, SZ: 9–22, V: 9-14) lesz a Mai Manó Házban.

Az öt tagú zsűri elnöke, Szigeti Tamás, a Figyelő képszerkesztője.
A zsűri tagjai: Kincses Károly fotótörténész,
Koncz Zsuzsa szabadfoglalkozású fotóriporter, a Színház című folyóirat
képszerkesztője,
Pintér Márta, a BEST képszerkesztője és
Simon Márk, a 168 Óra
fotórovatának vezetője.

A zsűrizés nyilvános, és az elmúlt évhez hasonlóan bárki figyelemmel kísérheti www.fotoklikk.hu portálon a zsűrizés teljes időtartama alatt.

A Sajtófotó Pályázat 2008 eredményhirdetése – sajtótájékoztató keretében – 2009. január 29-én, 11.00 órakor lesz a Mai Manó Házban.




 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum