Idilli Pécs

válogatás Zsabokorszky Jenő munkáiból

Gondy és Egey

A debreceni Gondy és Egey fényképészműterem hagyatékáról

Idilli Pécs

válogatás Zsabokorszky Jenő munkáiból

Zsabokorszky Jenő (1894-1957) erdőmérnök, fényképész. A pécsi főreáliskola után (1912), az egyetemet Budapesten, Selmecbányán és Sopronban végezte. Az I. világháborúban katonai szolgálatot teljesített. Feleken (Szeben vm.) és Brassóban erdészként dolgozott 1919 és 1925 között. Münchenben és Bécsben tanulta a fényképészetet (1926-28), majd Pécsett fényképészként dolgozott. Műterme előbb a Nagy Flórián utca 2. szám alatt (1930-37), majd a Perczel utca 11. szám alatt (1937-42) működött. A városról, a Mecsekről, különböző ipari üzemekről, világi és egyházi épületekről készített fényképsorozatokat. Képei számos idegenforgalmi kiadványban megjelentek. Ő vezette be az eredeti fényképes, vagyis fotóeljárással sokszorosított, kereskedelmi forgalomba kerülő képes levelezőlapokat. Így a turisták fotóminőségű, jó kidolgozású lapokhoz juthattak, s a képes levelezőlap műfajból adódóan (aktualitások, dinamizmus, olcsóság, gyorsaság) a Zsabokorszky Jenő fotográfiák postai küldeményként járhatták be a világot. Olyan épületeket, épületrészleteket, belső tereket, tájképelemeket is rögzítenek ezek a felvételek, amelyek mára már eltűntek, s így e képek fontos és pótolhatatlan kordokumentumokká is váltak. A megtervezettség, a pontos, korrekt kidolgozás jellemzi Zsabokorszky mérnök fotográfiáit. Pedig egy-egy téma megvalósítása nem kis feladat elé állíthatta őt. (Gondolunk például a pécsi székesegyházban készített belső téri fotókra: freskók, kápolnák, mennyezet stb.) A jó szakember tudását tükröző felvételek mellett időnként líraibb képeivel is találkozhatunk. Kedvelt témája volt az esti fényekben, hajnali párában, ködben megjelenő utcák, terek megörökítése, sajátos hangulatuk megragadása.

Az 1936. évi Pécsi Ipari Kiállításon munkáival versenyen kívüli diplomában részesült. 1936-tól mozgófilm készítéssel is foglalkozott, ismert az 1937-ben, baranyai népviseletekről készült filmje. Pécshez kötődő munkássága a II. világháború alatt ért véget, 1942-ben Budapestre költözött.

A JPM Várostörténeti Múzeuma archív fotógyűjteményének részét képezik azok a Zsabokorszky Jenő felvételek, amelyek Pécs sz. kir. város Idegenforgalmi Hivatalának hallatlanul értékes és sokrétű anyagával kerültek felgyűjtésre. Az Idegenforgalmi Hivatal részére készített képek kartonra kasírozott, sorszámozott, az egykori katalogizálást tükröző nagyítások, az 1930-as évekből.

(Irod.: B. Horváth Csilla: Zsabokorszky Jenő, Pécs Lexikon, Pécs, 2010. II.k. 423.)

Gál Éva főmúzeológus