RITKÁN LÁTOTT KÉPEK

Utazás a vidéki múzeumok fotókincsei között

Megtekinthető:
2012. június 21-től szeptember 16-ig a Mai Manó Ház Anré Kertész és George Eastman termeiben,
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

A kiállításon szereplő képek listája [PDF]

Ritkán látott képek

A kiállítás képeit nyolc vidéki múzeum fotográfiai gyűjteményéből válogattuk és hoztuk ide, azért, hogy a képek közötti utazást mindenki saját kedve szerint élhesse át.

A tárlat feltérképezhető földrajzi koordináták metszéspontjával egy időtengelyen. Leírható több mint ötven híres, kevésbé ismert vagy éppen számunkra titkot rejtő ismeretlen alkotó életművének képeként vagy csak éppen egy megmaradt fényképének történeteként. Felfogható különböző korszakok fotográfiai eljárásaival létrehozott képek sorának és értelmezhető közös és privát történelmünk megörökített pillanat sorozatának is. De nézhető úgyis, mint mindezek együttállása az utazás értelmezésének megannyi lehetőségével.

A közös momentum minden utazásban a helyváltoztatás. A valahonnan el és a valahová oda. Az elindulás, a megérkezés és az, ami ezt megelőzi és követi: a készülődés és a majdani emlékezés a valóságban és később a lélekben.
A felvételeket nézve és azok között sétálva bejárhatják a világot Konstantinápolytól Szigetbecséig és sok emberöltőt 1864-1994-ig, láthatnak szabad, a csúcsokat meghódító utazást, és láthatnak kényszerű elindulást, átváltozást jelentő szállítást és belső lelki haladást.

Fontos tudnunk, hogy ez a kiállítás csak töredék és az itt kiállított képeknél még sokkal több fontos és különös fotográfia létezik ezekben a gyűjteményekben. És fontos megértenünk azt is, hogy belépni egy múzeum archívumába, ott lenni és átélni a keresés-kutatás és a megtalálás élményét, elmerengeni a fotográfiába zárt múlt egyik pillanatán: igazi ajándék.

Csizek Gabriella kurátor

Útravaló

A kiállítás címében emlegetett utazás gyűjtőfogalom. Történhet térben és időben, valóságos és virtuális formában, utazhat az ember becsukott szemmel karosszékben és utazhat lovon, repülőn és omnibuszon. Ahogy tetszik.

Az utazás rengeteg elemet sűrít magába. Tartalmazza az álmodozást, a tervezést, a rákészülést, elindulást, az útközben levést és a szemlélődést, de a megérkezést és az emlékezést is. Minden mozzanata lehet konkrét és lehet elvont, lehet gyakorlati, megvalósult és lelki, érzelmi, intellektuális… Ízlés szerint.

A vidéki múzeumok anyagaiból válogatott régi fényképek segítségével megtett utazások még ezeknél is összetettebb, bonyolultabb konstellációkat képesek létrehozni. Aki akar, választ magának a falon lévő képek közül hajót, vonatot, autót, és utazik. Aki akar, az visszafelé araszolva az időben, majd százötven évet utazhat, találkozva rég meghalt emberekkel, lebontott házakkal, kipusztult fákkal, eltűnt mesterségekkel. A történelemmel. Láthat ma már nem használt fotográfiai eljárásokat, találkozhat az elmúlt idők fényképész mestereivel, akik még sok mindent tudtak, amit a ma fényképezői már aligha. Tehát utazhat a fotográfia történetében is kedvére.

De utazhat lélekben, gondolatban is, szembesítheti a falakon látott képek bármelyikét saját emlékeivel, látott vagy olvasott élményeivel. A bennünk élő, gomolygó, testet nem öltött ábrándok, képzetek válhatnak itt megvalósult képpé.

Egy biztos. Aki ide bejön, megváltja a jegyét, az egy hosszú és nagyon összetett utazás utasa lesz. Jó utat!

Kincses Károly kurátor