Bezárás

Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Események

A Magyar Fotóművészek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt a Mai Manó Ház napfényműtermébe 2005. február 9-én 11 órára

Zsila Sándor: OTTHON A TERMÉSZETBEN

című CD-ROM-jának bemutatójára

A CD-ROM-ot Victor András a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület elnöke,
a szerzőt Dr. Kalotás Zsolt az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főosztályvezető-helyettese mutatja be.
(Bővebb info a CD-ről: http://www.zsila.hu)

CD bemutatása a FotoKlikken

 

„Otthon a Természetben”. Sokat mondó cím. Azt ígéri, hogy ennek a CD-nek a segítségével egy kicsit jobban otthon lehetünk a természetben. De mit is jelent az, hogy „otthon vagyunk”? Azt nevezzük otthonnak, ahol szeretünk lenni, ahol jól és biztonságban érezzük magunkat. Otthon megszokott a környezet, ismerősek a dolgok. Igen: valóban ebben segít ez a CD. Abban, hogy jóízűen ismerős legyen otthonunk, Magyarország természeti világa a maga szépségével és sokszínűségével. Abban, hogy megszeressük – vagy még jobban szeressük – a természet kimeríthetetlen változatosságát.

Ez a CD lényegében kettős feladatra vállalkozik. Egyrészt bemutatni a természet – elsősorban a hazai természet – végtelen szépségét, s ugyanakkor alkalmat nyújtani azoknak, akik pl. ökológiai tudásukat vagy fajismeretüket szeretnék fejleszteni. Egyforma „haszonnal” nézegethetik tehát azok is, akik egyszerűen csak gyönyörködni akarnak Zsila Sándor szebbnél szebb természetfotóiban, s azok is, akik a szó legszorosabb értelmében véve növény- vagy állattant akarnak tanulni. Ennek a kettős célnak az elérését az teszi elérhetővé, hogy ez a CD a művészet és a természettudomány szerencsés ötvözete. A képeket ihletett művész készítette, a hozzájuk tartozó szöveget pedig avatott szakemberek írták. A szakmai használhatóságot külön emeli az, hogy a fotók biológiai-ökológiai témakörök szerint vannak fejezetbe rendezve.

Ezzel a CD-vel élvezet a tanulás. Nemcsak azért, mert a tanulnivalót szép képekhez köti – és esetenként még az állat hangját is meghallgathatjuk –, hanem azért is, mert változatos didaktikai játékokat is kínál, s azokon keresztül tanítja (illetve teszi próbára) a „nézőt”. Aki a játékokra kattint, az a legkülönbözőbb felismerési, párosítási és emlékezet-próbáló játékok közül választhat. Aki viszont csak úgy bóklászni akar a képek és szövegek között, azt is megteheti. És biztos, hogy még a találomra való tallózástól is gazdagodnak az ismeretei és felüdül a lelke a látott szépségektől.

Ajánlom tehát ezt a CD-t mindenkinek éveinek számától, szakmájától vagy iskolai végzettségétől függetlenül. S az sem számít, hogy valaki eltökélten tanulni szándékozik belőle, vagy csak úgy kedvtelve nézegetni akarja. Mert ez a kettő úgyis együtt jár. Aki tanulási céllal nyitja ki, az is kedvét fogja lelni benne, s aki csak nézegetni kezdi, az is tanulni fog belőle. Sokat. És szépet.

Victor András
a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület elnöke

 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum