&
Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
A Könyvtár

!

Kedves Olvasók!

a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár december 18. és január 05. között — állományrendezés és szabadság miatt — téli szünetet tart.

Szép Karácsonyt és Boldog Új Évet!

i

Kedves Olvasók,
A Mai Manó Ház III. emeletén működő Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárunk, új, módosított nyitva tartása az alábbiak szerint változik:

hétfő - csütörtök: 12.00 - 17.00 (bejelentkezés nélkül)

Amennyiben a hétköznap a megváltozott nyitva tartási időn túl (11.00 és 19.00 óra között) szeretné állományunkat megtekinteni, úgy kérem időpont egyeztetésért írjon egy levelet a laszlo.baki@maimano.hu e-mail címre.

Nyári szünet: július-augusztus

Az új nyitva tartást az önök visszajelzései és látogatói statisztikai adatok alapján határoztuk meg.
14 éves a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár

1999. október 15-én nyitotta meg kapuit Budapesten, a Terézvárosban a Mai Manó Ház harmadik emeletén található szakkönyvtár, mely névadójául Pécsi Józsefet választotta. Pécsi József fényképész, fotóművész, szakíró és egyben tanár is volt, akinek nevét a reklámfotográfia legfontosabb magyar díja, egy fiataloknak alapított állami ösztöndíj, valamint a szakkönyvtár őrzi. Szervezeti felépítését tekintve szakkönyvtárunk  — a Mai Manó Házban működő könyvesbolttal és a kiállítói tevékenységgel együtt — a Magyar Fotográfusok Háza Nonprofit Kft. intézményének részét képezi. Az ország legjelentősebb fotográfiai szakmai könyvtáraként feladatának a fotográfia iránt érdeklődők dokumentumokkal való ellátását tűzte ki célul. A szakkönyvtár állományának alapja a Magyar Fotográfiai Alapítvány apportjából és a Magyar Fotóművészek Szövetsége, valamint a Magyar Fotográfiai Múzeum anyagából származik, de neves fotóművészek — Eifert János, Gera Mihály, Keleti Éva, Korniss Péter, Szalay Zoltán, Rév Miklós — is segítették létrehozását saját gyűjteményük ajándékozásával. Ezekkel az adományokkal nagy értékű, a világ fotóművészetére széles kitekintést biztosító anyag került birtokunkba.

A történeti értékű gyűjteményben megtalálhatók a hazai és külföldi fotóalbumok, a fotótechnika és a fotótörténet szakkönyvei, monográfiák, esztétikai kötetek, lexikonok, enciklopédiák, bibliográfiák, repertóriumok, továbbá magyar és idegen nyelvű szakmai folyóiratok. Szakkönyvtárunk gyűjtőköre kiterjed a hazai és külföldi fotográfia egészére. Gyűjtjük az autonóm (művész) fotográfiai irodalmat, a fotótörténeti munkákat, a dokumentarista fotográfiai műveket, a fotótechnikai könyveket és minden egyéb, a fotográfiával akár csak érintőlegesen foglalkozó könyveket, albumokat. A különösen értékes könyveket zárt anyagként vételezzünk be. A zárt anyagban szereplő kötetek, az állomány azon különleges értékű darabjai — neves kortárs fotóművészek által dedikált albumok vagy éppen ritka példányszámban megjelent, muzeális értékű, fotótörténeti jelentőségű kötetek — amelyek nem a szabadpolcos rendszerben, hanem attól külön, elzárva találhatók. Számos, a századforduló idején kiadott könyv a birtokunkban van, állományunk legrégebbi darabja Julius Schnauss 1864-ben Lipcsében kiadott kötete, mely a Katechismus der Photographie címet viseli, de megtalálható az 1882 januárjában Kolozsvárott kiadott Fényképészeti Lapok első évfolyamának első száma is. A zárt anyagban található szakkönyvtárunk névadójának Pécsi Józsefnek A fényképező művészete című könyve is, amely a magyar fotóelmélet-írás alapművének számít, 1917-ben, a Fény kiadásában, Budapesten jelent meg először magyarul. Számos más ok miatt is a zárt anyag részévé válhat egy-egy dokumentum, így például megtalálhatók ott Josef Koudelka, Helmut Newton, Henri-Cartier Bresson által dedikált kötetek is, illetve olyan fotóalbumok, amelyek limitált példányszámban, esetleg sorszámozva jelentek meg. A zárt anyag listája bibliográfiai adatokkal, képekkel illusztrált nyomtatott változata az olvasóteremben és a honlapunkon is elérhető, majd a kiválasztott kötetek az olvasószolgálattól kikérhetők.

A tízéves évfordulónkra, tavaly kutathatóvá, kereshetővé vált az állomány, mely nagy segítséget nyújt a fotográfia iránt érdeklődőknek, iskolásoknak, szakdolgozatra készülőknek, kutatóknak és a művészettörténészeknek egyaránt. Ennek segítségével még szélesebb körben tettük elérhetővé a szakkönyvtár kulturális értékeit. Online katalógusunkban többféle keresési mód közül választhatnak a látogatók. A könyvekhez annotáció és tárgyszólista kapcsolódik, a szerzők neve, a könyvek címe mellett a szakterületekre is kinyitva a keresés lehetőségeit. Szintén a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt sikeres pályázatunk eredményeképpen a tavalyi évben több mint tíz különböző külföldi fotográfiai szaklappal bővült folyóirat-állományunk, melyről honlapunkon egy átfogó, részletes háttéranyagot biztosítunk látogatóinknak. Weboldalunkat rendszeresen frissítjük, ahol az online katalógus mellett, a szakkönyvtár névadójáról, nyitva tartásáról, egyéb reprográfiai szolgáltatásainkról, új szerzeményeinkről, éves beszámolókról és terveinkről is tájékoztatjuk látogatóinkat. Több mint 13000 dokumentum várja az érdeklődőket, akik mára közel 8600 db kötetet lapozhatnak át. A beiratkozás, a szakkönyvtár teljes állományának helyben tanulmányozása és a számítógépeink használata ingyenes.

 

 

 

Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2660
Fax: 473-2662
E-mail: bibliotheca@maimano.hu

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

 

 

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum