Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
A Könyvtár


!

Kedves Olvasók!

A Mai Manó Ház III. emeletén működő Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárunk a korábbi évekhez hasonlóan június 20. és szeptember 09. között - állományrendezés és szabadság miatt - nyári szünetet tart. Ez idő alatt folyamatosan bővítjük állományunkat, melyről a weboldalunkon tájékozódhatnak.

Amennyiben a nyári szünet alatt szüksége lenne állományunk valamelyik kötetét áttanulmányozni, úgy kérem a speciális nyitva tartásért (időpont-egyeztetésért) írjon egy levelet a laszlo.baki@maimano.hu e-mailcímre.

Köszönjük megértésüket.

A Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár gyűjtőköre kiterjed a hazai és külföldi fotográfia egészére.

Gyűjti:
 · az autonóm (művész) fotográfiai irodalmat,
 · a fotótörténeti munkákat,
 · a dokumentarista fotográfiai műveket,
 · a fotótechnikai könyveket,
 · és minden egyéb a fotográfiával akár csak érintőlegesen foglalkozó könyveket, albumokat.

A könyvtár alapját a Magyar Fotográfiai Alapítvány apportja és az alábbi nagyobb adományozók vetették meg:
 · Magyar Fotóművészek Szövetsége
 · Magyar Fotográfiai Múzeum
 · Korniss Péter
 · Eifert János
 · Rév Miklós
 · Szalay Zoltán
 · Keleti Éva

A könyvtár megnyitása óta természetesen folyamatosan bővül állományunk, melyet a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Kollégiumának pályázatai és az egyéni könyvvásárlások mellett a magyarországi és külföldi magánszemélyek, kiadók, galériák és múzeumok adományai is gyarapítanak.ÉVES BESZÁMOLÓ 2012

1999. október 15-én nyitotta meg kapuit Budapesten, a Terézvárosban a Mai Manó Ház harmadik emeletén található szakkönyvtár. A történeti értékű gyűjteményben megtalálhatók a hazai és külföldi fotóalbumok, a fotótechnika és a fotótörténet szakkönyvei, monográfiák, esztétikai kötetek, lexikonok, enciklopédiák, bibliográfiák, repertóriumok, továbbá magyar és idegen nyelvű szakmai folyóiratok.

2012-ben havonta átlagban 105 fő látogatta könyvtárunkat, mely 10%-os növekedést mutat az előző évhez képest és közel 400 db könyvet tanulmányoztak át olvasóink. A módosított nyitva tartásunknak köszönhetően tavaly 210 fővel bővült a több mint háromezer fős olvasótáborunk, ez 55%-os növekedést jelent, ami könyvtárunk specifikációja miatt nem rossz eredmény. A szakkönyvtár 2012 szeptembere óta heti 4 napban, 28 órát tart nyitva. (Korábban heti öt napban 25 órát volt nyitva szakkönyvtárunk)

Könyvállományunkat kiadói ajándékok, szerzői és egyéb magán adományok és az NKA támogatásának köszönhetően bővítettük. 2012-ben 88 darab könyvet vásároltunk és150 db kötetet kaptunk ajándékba. Az adományokat Korniss Péter, Pataky Zsolt, Bánkuti András jólelkűségének köszönhetjük. A nemzetközi cserekapcsolataink révén a The National Museum of Modern Art, Tokyo (Japán), a Svájci Nagykövetség és a Tate Modern (Anglia) intézmények kiadványaival bővüólt a 9043 db-os állományunk.

Statisztikai adatok 2012. január - december*

Összes
látogató
(fő)

Megtekintett
könyvek
száma (db)

Új
beiratkozó
(fő)

2012 évi összes

944

3664

210

Havi átlag

105

407

23

* 3 hónapot a könyvtár zárva volt (nyári és téli szünet)

A Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázat eredményeképpen négy éve több mint 10 különböző külföldi fotográfiai szaklappal bővült folyóirat-állományunk, melyről honlapunkon egy átfogó részletes szakmai háttéranyagot biztosítunk a látogatóinknak. Sajnos az NKA megszüntette ezt a forrást, így 2012-ben a Magyar Fotográfusok Háza segítségének köszönhetően tudtuk meghosszabbítani ezeknek a folyóiratoknak az előfizetését. Szakkönyvtárunk méltán elismert állománya jelenleg 149 db-os médiatárunk és a  220 db-os kézikönyvtár mellett 3875 db szerzői albumból, 2408 db fotótörténeti és tematikus kötetből, 1117 db magyar fotótörténettel kapcsolatos kiadványból, 1009 db fotótechnikai szakkönyvből és 265 db fotóesztétikai témájú könyvből áll.

Kölcsönzést nem folytatunk, így kizárólag helyben olvasásra van lehetőség. A gyakori könyvhasználatok, a látogatói létszám folyamatos emelkedése folytán sok kötet megsérült, továbbá számos eredeti könyv és folyóirat van állományunkban az 1900-as évek elejéről, amik az idő előrehaladtával szintén rongálódtak. Az idei sikertelen NKA pályázatunk miatt ezeknek a pótolhatatlan dokumentumoknak a megóvására, újraköttetésére a NEFMI támogatásával 300.000 Ft-ot költöttünk

2012. október 15-i héten, a szakkönyvtár 13. születésnapján meghosszabbított nyitva tartással vártuk Olvasóinkat. Az épület második emeletén található vitrinekben bemutattuk a szakkönyvtár zárt anyagának egy részét. Ez alkalommal a kiállítóterek belépőjegyei is érvényesek voltak a szakkönyvtár megtekintésére, ahol folyamatosan vetítettük Nádasy László rendezésében az (Ön)arckép Rozival - Beszélgetés Prof. Pécsi József fotográfus özvegyével című filmet. Magyarország leglátogatottabb hírportálja is velünk ünnepelt, így aznap többezer virtuális látogatója volt a szakkönyvtárunknak.

5 éve indítottuk el szakkönyvtárunk on-line keresőjét is. Ennek segítségével még szélesebb körben tettük elérhetővé a szakkönyvtár kulturális értékeit. Kutathatóvá, kereshetővé vált a több, mint 8600 kötetes állomány, mely nagy segítséget nyújt az iskolásoknak, szakdolgozatra készülőknek, kutatóknak , művészettörténészeknek. Az idei évben újabb fejlesztésre került sor a katalógusban, melynek segítségével külön linket kapott a Zárt anyag teljes gyűjteménye.

Hírlevelünkben és egyéb webkettes felületeinken (facebook, twitter, blog) külön rovatot indítottunk a könyvtári állománygyarapítás közvetlen kiértesítésére, melyet honlapunkon (www.maimano.hu) folyamatosan frissítünk. Weboldalunkat rendszeresen frissítjük, ahol az online katalógus és a fotógaléria mellett, a szakkönyvtár névadójáról, nyitva tartásáról, egyéb reprográfiai szolgáltatásainkról, új szerzeményeinkről, éves beszámolókról és terveinkről is tájékoztatjuk látogatóinkat. Több mint 13 000 dokumentum várja az érdeklődőket, akik mára több mint kilencezer kötetet lapozhatnak át. A beiratkozás, a szakkönyvtár teljes állományának helyben tanulmányozása és a számítógépeink használata ingyenes.


Állománygyarapítási terveink 2011 »»

A tavaly tizenegyedik születésnapját ünneplő Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár Budapest egyetlen fotós témájú és egyben az ország legjelentősebb fotográfiai szakmai könyvtára. A történeti értékű gyűjteményünkben megtalálhatóak a hazai és külföldi fotóalbumok, a fotótechnika és a fotótörténet szakkönyvei, katalógusok, lexikonok, enciklopédiák, bibliográfiák, repertóriumok, folyóiratok. Szakkönyvtárunkban jelenleg több mint tízezer dokumentum, köztük közel nyolcezer négyszáz kötet áll a látogatók rendelkezésére. A Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár feladata a fotográfia iránt érdeklődők dokumentumokkal való ellátása. Az állomány túlnyomó része a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotográfiai Múzeum anyagából származik, de saját könyvtáruk nekünk ajándékozásával neves fotóművészek is segítették létrehozását. A tavalyi eredmény nélkül lezárt NKA pályázatunk mellett, a 2010-es évben Bánkuti András, a Budapest Galéria, Kincses Károly, Kolta Magdolna szülei, Macedonian Center of Photography (Macedónia), Magyar Fotográfiai Múzeum, Műcsarnok, Petőfi Irodalmi Múzeum, Schwanner Endre, Tate Modern (Anglia), Tóth György és a Vintage Galériának köszönhetően 250 db könyvet kaptunk ajándékba, melyből csaknem 215 kötet még nem volt az állományunkban, így azokat bevételeztük, a fennmaradó könyveket pedig év végén a Magyar Fotográfiai Múzeum könyvtárának ajándékoztuk.

Szakkönyvtárunk méltán elismert állománya jelenleg 144 db-os médiatárunk és a 204 db-os kézikönyvtár mellett 3719 db szerzői albumból, 2324 db fotótörténeti és tematikus kötetből, 1068 db magyar fotótörténettel kapcsolatos kiadványból, 994 db fotótechnikai szakkönyvből és 245 db fotóesztétikai témájú könyvből áll.
Új szerzemények a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban
(2009)

Könyvállományunk bővítését szinte kizárólag kiadói ajándékok, szerzői és egyéb magán adományok bővítik. Tavaly, 2008-ban 193 db könyvet vásároltunk és 122 db kötetet kaptunk ajándékba. Az Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Kollégiuma által immár sokadik éve nyújtott támogatás eddig lehetővé tette a hiányzó kézikönyvek, és a gyűjtőkörünkbe tartozó, az adott évben megjelenő könyvek, albumok egy részének beszerzését. A könyvtár rendszeresen figyeli a magyar és európai könyvpiacon megjelenő hazai és külföldi fotóművészeti szakkönyveket, ebből állítottuk össze idén is a vásárlási szándékainkat tartalmazó listát. A budapesti és a vidéki fotósiskolák kötelező és ajánlott irodalmát éppúgy felhasználtuk a pályázat összeállításánál, mint a különböző fotós szakírók, szakemberek által ajánlott könyvek listáját. Természetesen a beszerzéseinket nagy mértékben befolyásolják saját gyarapítási elveink mellett az olvasói igények is. Olvasóink körében a legnagyobb sikert a fotókritikai, elméleti és fotótörténeti folyóirat, a Fotóművészet számaiban található Könyvespolc rovat által ajánlott fotóalbumok és fotótörténeti könyvek megvásárlása aratta. Így idén is folytatjuk a fotóművészeti magazin főszerkesztője által ajánlott könyvek megvásárlását. Továbbá bővítettük médiatárunkat is, a BBC által kiadott Genius of Photography DVD sorozattal, a Contacts 1-3 szériával és a Masters of Photography még elérhető darabjaival is. 4 évvel ezelőtt a new yorki székhelyű Routledge kiadó megjelentetett egy kötetet Encyclopedia of Nineteenth-Century Photography címmel. A könyv közel 2000 oldalas, három kötetes és bemutatja a 19. század fotográfus képviselőit, irányzatait, fotótechnikai jelentőségeit, kritikusait, országonkénti fotótörténeteit és számos a fotográfiához köthető témában nyújt tartalmas információt. Azóta már a legnevesebb szaklapok, kritikusok ajánlják, mint fotográfiai alapművet. 2 évvel ezelőtt megjelent a kötet hasonló terjedelemben és tematikával - de már kizárólag a huszadik századra koncentrálva - megszerkesztett változata is. (Encyclopedia of Twentieth-Century Photography). Beszereztük a Reaktion Books sorozatot, mely első részében a fotográfia és a film kapcsolatát vizsgálta, a további részekben pedig a tudomány, az irodalom, a lélek, a légi fényképezés, valamint Egyiptom és Ausztrália a téma. (Photography and Science; Photography and Flight; Photography and Spirit; Photography and Literature; Photography and Egypt; Photography and Australia).

A másfél évvel ezelőtt megjelent Focal Encyclopedia of Photography már a negyedik kiadásánál tart a 880 oldalas kötet, mely a digitális képalkotásra, ennek történetére és különböző fotográfiai teóriák elemzésére összpontosít.


Új szerzemények a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban
(2008)

A korábbi évekhez hasonlóan 2008-ban is támogatást nyújtott a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár részére fotográfiai témájú könyvek és szakmai folyóiratok vásárlásához a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Kollégiuma. A támogatás keretében bevételezett új szerzeményeink között találhatók többek között kortárs fotóművészek albumai, katalógusai, történeti művek, de fotótörténeti, technikai és fotóesztétikai igényeket kielégítő szakkönyvekre is fordítottunk a pályázati összegből (portréfotózás, divatfotó, fotóriport…).

Új szerzeményeink »»
Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2660
Fax: 473-2662
E-mail: bibliotheca@maimano.hu

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum