Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Események

Ajándékozzon argentotípiát karácsonyra!

Zalka Imre: A III. Képíró-képolvasó hétvége résztvevôi (argentotípia)

2006. december 9-én 11-16h

IX. Képíró–képolvasó hétvége

Fotótörténeti előadás és műtermi fotográfia készíttetése régi eljárással a Mai Manó Házban, Zalka Imre vándorfotográfussal
www.zalka.webhop.net

A Magyar Fotográfusok Háza képíró-képolvasó hétvégéjén – immár hagyományosan –a látogatók az ezüst alapú fotográfia történetével ismerkedhetnek meg. Egyben arra is lehetőségük nyílik, hogy az egyik ilyen régi fotókészítési eljárással, az argentotípiával, a múlt század fordulót idéző családi csoportképet, vagy egyéni portrét készítessenek.

A programot vezeti és a fényképeket készíti: Zalka Imre fotográfus, aki az 1800-as évek végén, mahagóni fából készült fényképezőgépével, 150 éves „eljárás-recept” alapján, teljesen kézműves módszerekkel dolgozik évek óta.

Képíró-képolvasó program részletezése:

Fotótörténeti séta 1840-es évektől a századfordulóig: a fotográfia technikáinak kialakulása. Niepce, Daguerre, Talbot munkássága. (Fényérzékeny anyag készítése a helyszínen, diavetítés, digitális filmek és tárgyi emlékek bemutatása.) A bemutató tervezett ideje 4 óra.

Részvételi díj:
A részvételi díj 4000 Ft/fő.
Csoportkép: 1000Ft (helyszínen fizetendő).
Portré: 3000Ft (helyszínen fizetendő).

Jelentkezés:
Csak személyesen a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban (1065, Budapest, Nagymező utca 20.) Részvevők száma max. 20 fő. A részvétel a jelentkezési sorrend alapján áll össze.

Jelentkezési határidő: 2006. december 08.
További információ: laszlo.baki@maimano.hu
Kedvcsinálóként kis előzetes az argentotípiáról

Zalka Imre által felhasznált technika neve argentotípia, melyet Sir John Herschel 1843-ban mutatott be. Érdekessége, hogy a fényérzékenységet nem ezüst-halogenid biztosítja, hanem a III. vegyértékű szerves vassók egyike. A kép a következő módon készül: a nagyméretű mahagóni gépbe 18x24 cm-es méretű síkfilmet helyezünk. Az expozíció után a negatívot előhívjuk, majd ezután következik a pozitív elkészítése. Jó minőségű, akvarell jellegű papírra egy ecsettel visszük fel a régi receptúrák alapján elkészített fényérzékeny oldatot. A vas III. ammónium-citráttal, citromsavval és ezüstnitráttal fényérzékenyített papír száradás után kontakt másolókeretre kerül, alul a papír, felül a negatív. A napfény hatására a vassó II. vegyértékűvé bomlik, mely az ezüstnitrátot fémezüstté alakítja. Így a kép pozitívvá változik. Az "előhívás" vízben történik, majd a fixálással végződik a folyamat. Az elkészült pozitív tónusai a barnától egészen a feketéig változhatnak csakúgy, mint a korabeli eljárásoknál. A mai digitális képkészítési forradalom idején egyre növekvő igény jelentkezik a régi, archaikus képek és technikák iránt. Az érdeklődők megismerik a fotótörténet 1900-as éveiben használatos fényképezőgép működési elvét, egy 18x24 cm-es mahagóni utazókamerán keresztül, melyet Alfred Brüchner műhelyében készült az 1900-as évek elején. A program második felében kezükbe foghatnak Daguerotípiát, Ferrotípiát, Ambrotípiát, Argentotípiát, melyek segítségével a pozitív kópia létrejött.

www.zalka.webhop.net
Helyszín:
1065 Budapest, Nagymezô u. 20.,
Mai Manó Ház, Napfényműterem

www.zalka.webhop.net | www.maimano.hu


A program támogatója a
Terézvárosi Művelődési Közalapítvány

 

 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum