Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Események

2007. augusztus 25-26. - 11.00-17.00

XIV. Képíró-képolvasó hétvége a Mai Manó Házban

Telek Balázs: A digitális képalkotás hétvégéje

Fotográfiai workshop program

 

Kreatív képalkotási módszerek, digitális fényképezőgéppel, szkennerrel.
A résztvevők megismerkedhetnek a digitális fotótechnika alapjaival, majd a Mai Manó Ház napfényműtermében felvételeket készíthetnek. Az elkészített felvételek kiinduló pontját adják a helyszínen számítógép segítségével elvégzendő további utómunkáknak, lehetőség nyílik egyszerű animáció készítésére is.

A hétvége mottója: a digitális képalkotás, jellegzetességekkel bíró, szuverén kifejezési formává vált!

Képíró-képolvasó program részletezése:
A programot szombat és vasárnap két külön csoportnak rendezzük meg, azonos tematikával, mely minden esetben elméleti (2 óra) és gyakorlati (4 óra) foglakozásból áll. A szükséges eszközöket, anyagokat a Mai Manó Ház biztosítja.
A programot Telek Balázs vezeti.

A fiatal tehetség már korán érdeklődést mutatott különféle művészeti ágak iránt, kilenc éves volt, amikor egy gyermekszanatóriumi tartózkodása idején, elkészítette első önálló fotósorozatát. Gimnazistaként számos képzőművészeti pályázaton és rajzversenyen szerzett elismerést. Fotográfiai pályája a három főiskolai barátjával létrehozott Tekodema csoport (Telek Balázs, Kóczán Gábor, Demeter Ádám, Major Lajos) tagjaként indult. 1998-tól a Tekodema Magyarországon és külföldön is számos kiállítást rendezett, amelynek egy részét a Gromek Fotógaléria szervezte. 1999-ben nyerte el első alkalommal a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának, Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjját. Ebben az időszakban camera obscuráival főleg panorámaképeket készített valamint kúpkamera-variációkat épített. 2001-től kezdődően dolgozik együtt a Bolt fotógalériával, 2002-től tanít a Szellemkép Szabadiskolában, 2003 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének.

Részletes életrajz:
http://www.anamorf.hu/cv_hu/index.htm
Szinte forradalmi időket élt át a fotográfia az elmúlt évtizedben a digitális korszak beköszöntével. Sokan átkozták az új korszakot, de ez irányú tevékenységük mára már ügyefogyottá vált.
Valaki fogát összeszorítva, valaki örömtelien éli meg a digitális fotótechnika folyamatos fejlődését.
A korai időszak gyermekbetegségei végre letűntek és igazán nagyszerű eszközök jelentek meg, amolyan „álomfényképezőgépek”. Arra pedig mérget vehetünk, hogy a digitális fejlődés a megszokott erőteljes iramban folytatódik.

A Mai Manó Házban évekkel ezelőtt számos alkalommal valósultak meg, digitális képalkotással foglalkozó hétvégék. Ezeken a hétvégéken a digitális fotózás alap, technikai ismérvei mellett, sort kerítettünk hasznos fotózási gyakorlatokra is.
A program rendkívül sikeres volt, melynek eredményeképp az is kiderült, hogy a fotózás tevékenységét gyakorlók nagy része, sokszor alapvető fényképészeti ismereteknek sincs tudatában. Pedig a digitális technika esetében is szükség van bizonyos alapvető ismeretekre, melynek birtokában mi magunk is képesek leszünk eldönteni, hogy egyáltalán milyen fotóeszközt válasszunk.

Most a régi hagyományt némileg felelevenítve, olyan hétvégét tartunk melynek során megpróbáljuk az analóg fotózással egybevetni a digitális fotózás lehetőségeit és feltérképezni azokat a kreatív utakat, melyek mindannyiunk digitális fényképezőgépében vagy szkennerében lehetőségként ott rejlenek.

A hangsúlyt magára az eszközökre, azok célszerű, eredményes felhasználására helyezzük. A digitális fényképezőgépet ezen a workshopon fényképek alkotására fogjuk használni és nem egy kiterjedt digitális utómunka előképeinek létrehozására. Ízelítőt kapnak a résztvevők olyan digitális képalkotók munkáiból is, akik a digitális eszközök alaplehetőségit tovább tágítják, akik ésszerűen használják ki az adódó lehetőségeket vagy egyszerűen szeretnek és mernek kísérletezni.

A workshop célja az, hogy a digitális fotóeszközök felszabadító, játékra, játékosságra, kísérletezésre ösztönző lehetőségeire hívja fel a figyelmet és akkor a számítógépről még nem is beszéltünk!
A program megvalósítása betekintést enged, majd belépésre serkent fotográfia alkotó folyamataiba.
A résztvevők tehát jól teszik, ha nem hagyják otthon digitális fényképezőgépüket.

Egyfajta ötletparádét szeretnénk megvalósítani, melynek során a hasznos tudnivalók is elhangzanak, valamint érdekes fotógyakorlatokat és kísérleteket hajtunk végre.
A résztvevőknek nem szükséges bármilyen előzetes fotográfiai ismeretek, tanulmányok birtokában lenniük, de a magukkal hozott tudás biztosan mindannyiunk épülését szolgálja majd.

Telek Balázs

 


Fotó: Horváth MelindaFotó: Murvai ErvinFotó: Szabó Judit
válogatás a közös munkákból: szkennerrel készített képek


 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum