Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Események

fotó: Telek Balázs

2008. március 08., szombat 11.00-19.00

XVII. Képíró-képolvasó hétvége a Mai Manó Házban

Telek Balázs: A digitális képalkotás és a képtorzítás, anamorfikus kép létrehozásának lehetőségei

Szinte forradalmi időket élt át a fotográfia az elmúlt évtizedben a digitális korszak beköszöntével. Sokan átkozták az új korszakot, de ez irányú tevékenységük mára már ügyefogyottá vált. Valaki fogát összeszorítva, valaki örömtelien éli meg a digitális fotótechnika folyamatos fejlődését. A korai időszak gyermekbetegségei végre letűntek és igazán nagyszerű eszközök jelentek meg, amolyan „álomfényképezőgépek”. Arra pedig mérget vehetünk, hogy a digitális fejlődés a megszokott erőteljes iramban folytatódik.

A Mai Manó Házban évekkel ezelőtt számos alkalommal valósultak meg, digitális képalkotással foglalkozó hétvégék. Ezeken a hétvégéken a digitális fotózás alap, technikai ismérvei mellett, sort kerítettünk hasznos fotózási gyakorlatokra is. A program rendkívül sikeres volt, melynek eredményeképp az is kiderült, hogy a fotózás tevékenységét gyakorlók nagy része, sokszor alapvető fényképészeti ismereteknek sincs tudatában. Pedig a digitális technika esetében is szükség van bizonyos alapvető ismeretekre, melynek birtokában mi magunk is képesek leszünk eldönteni, hogy egyáltalán milyen fotóeszközt válasszunk.

Most a régi hagyományt némileg felelevenítve, olyan hétvégét tartunk melynek során megpróbáljuk az analóg fotózással egybevetni a digitális fotózás lehetőségeit és feltérképezni azokat a kreatív utakat, melyek mindannyiunk digitális fényképezőgépében vagy szkennerében lehetőségként ott rejlenek. A hangsúlyt magára az eszközökre, azok célszerű, eredményes felhasználására helyezzük. A digitális fényképezőgépet ezen a workshopon fényképek alkotására fogjuk használni és nem egy kiterjedt digitális utómunka előképeinek létrehozására. Ízelítőt kapnak a résztvevők olyan digitális képalkotók munkáiból is, akik a digitális eszközök alaplehetőségeit tovább tágítják, akik ésszerűen használják ki az adódó lehetőségeket vagy egyszerűen szeretnek és mernek kísérletezni. A workshop célja az, hogy a digitális fotóeszközök felszabadító, játékra, játékosságra, kísérletezésre ösztönző lehetőségeire hívja fel a figyelmet és akkor a számítógépről még nem is beszéltünk!

A program megvalósítása betekintést enged, majd belépésre serkent a fotográfia alkotó folyamataiba. A résztvevők tehát jól teszik, ha nem hagyják otthon digitális fényképezőgépüket. Egyfajta ötletparádét szeretnénk megvalósítani, melynek során a hasznos tudnivalók is elhangzanak, valamint érdekes fotógyakorlatokat és kísérleteket hajtunk végre.

A résztvevőknek nem szükséges bármilyen előzetes fotográfiai ismeretek, tanulmányok birtokában lenniük, de a magukkal hozott tudás biztosan mindannyiunk épülését szolgálja majd.

Telek Balázs

 

 

Válogatás a XVII. Képíró-képolvasó hétvégén, a résztvevők által készített képekből. 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum