Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Események

Mai Manó Hétvége

2008. szeptember 20-21.
Részvétel a Kulturális Örökség Napjai rendezvényen a reneszánsz jegyében

A Mai Manó Ház a hagyomány és korszerűség érdekes ötvözete. Neoreneszánsz homlokzata mögött a hazai és a külföldi fotóművészet klasszikus és legmodernebb alkotóinak kiállításai láthatók. A Mai Manó Hétvége nem más, mint a Ház kettősségének – a múlt századfordulós nagypolgári műteremháznak, és a kortárs fotográfiai kiállítótérnek, szolgáltatóháznak – a megjelenítése gyakorlatban.

A Mai Manó Hétvége során az első nap idegenvezetést, valamint a Folyamatos Jelen I-IV. Fiatal fotográfusok fotósorozatai a közelmúltból című kiállítás kapcsán tárlatvezetést tartunk. Bemutatjuk a Magyar Fotográfusok Háza gondozásában megjelenő Folyamatos Jelen katalógus-sorozat IV. kötetét a szerkesztő Csizek Gabriella, a kiállító alkotók és Pfisztner Gábor közreműködésével. Először „fény-képezünk” a Nagymező utca sarkán felállított camera obscuránkkal, este pedig vetítéssel várjuk látogatóinkat.

Vasárnap folytatjuk az idegenvezetést, felidézzük a múlt század első évtizedeinek hangulatát, Laczkó Péter és Zalka Imre közreműködésével korabeli fotografálásra csábítjuk vendégeinket Mai Manó korhűen berendezett műtermébe, a nap végén pedig a Grencsó Kollektíva Rejtély című koncertjére invitáljuk az érdeklődőket.
Részletes program

Szeptember 20. (szombat)

11.00, 13.00, 15.00, 17.00
Mai Manó túra – a Ház bejárása képzett vezetőkkel

14.00
Tárlatvezetés a Folyamatos Jelen IV. Fiatal fotográfusok fotósorozatai a közelmúltból című kiállítás kapcsán
Szeptember 15-én került sor a Magyar Fotográfusok Háza gondozásában megjelenő Folyamatos Jelen katalógus-sorozat eddig megjelent köteteinek anyagából rendezett összefoglaló kiállítás megnyitójára Folyamatos Jelen I-IV. Fiatal fotográfusok fotósorozatai a közelmúltból címmel. A 2005-ben elkezdett és folyamatosan bővülő kiállítás- és katalógus-sorozatban bemutatott fiatal művészek a fotográfia minden műfaját képviselik (autonóm fotóművészek, dokumentarista fotográfusok, fotóesszét készítők illetve fotóriporterek). A látható művek a sokféleségükkel és az egyéni stílusukkal a jelen általános érvényű kérdéseire reflektálnak. A mostani áttekintő tárlat egyszerre 16 fiatal művész sorozatának ad helyet, bemutatva az éveken átívelő munkákat és lehetőség szerint teljes képet adva a hazai, kortárs tendenciákról és a most alakuló fotográfusi életpályákról.

16.00
Fotografálás a Mai Manó Ház camera obscurájával a Merlin Energia Ökosztüm modelljeinek közreműködésével (Nagymező utca)

18.00
A Folyamatos Jelen katalógus-sorozat IV. kötetének bemutatója
A Magyar Fotográfusok Háza gondozásában megjelenő Folyamatos Jelen katalógus-sorozat negyedik kötetét a szerkesztő Csizek Gabriella és Pfisztner Gábor szakújságíró, kritikus közreműködésével mutatjuk be. A tárlat időtartama alatt kiállító alkotókat a katalógus bemutatója alkalmából beszélgetésre hívjuk, és arról kérdezzük őket, hogy kik azok a magánszemélyek vagy mesterek, akik meghatározó erővel hatottak rájuk, hogy most milyen témában dolgoznak, és mit gondolnak, hová vezet az útjuk, amelynek néhány állomását látjuk a kiállításon.

20.00
Mai Manó Ház – Vetítés a Napfényműteremben a Magyar Fotográfusok Háza, a Kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója és az ArtBázis Összművészeti Műhely fotóanyagainak felhasználásával.

 

Szeptember 21. (vasárnap)

11.00, 13.00, 15.00, 17.00
Mai Manó túra – a Ház bejárása képzett vezetőkkel

11.00 - 17.00
Fotografálás Laczkó Péter és Zalka Imre közreműködésével a Napfényműteremben

13-00-15.00
Zalka Imre bemutatója (Napfényműterem)
Laczkó Péter különleges, ember nagyságú kamerával készít portrékat, amelyben a fényképészen kívül elfér egy másik személy is, aki így a kamera belsejéből élvezheti a nagy méretű síkfilmnegatív elkészültét. A síkfilmnegatívról a kamerán kívül készül pozitív kép egy argentotípia nevű napfénymásoló technikával, amely közzététele 1842-re datálható.
Zalka Imre (vándorfényképész) egy korabeli direkt pozitív felvételi technikával, bizonyos ambrotípiával, más néven nedves kollódiumos pozitívvel készít felvételeket. (Az eljárást nyilvánosságra hozatala 1851) Az eljárás lényege, hogy a fotográfus a helyszínen önti az üveglemezre a kollódiumot és érzékenyíti, exponálja, majd még megszáradás előtt hívja elő a negatívot, ami fixálás után változik pozitív képpé. A nem sokszorosítható képet a korabeli vándorfényképészek használták.

14.00
Tárlatvezetés a Folyamatos Jelen IV. Fiatal fotográfusok fotósorozatai a közelmúltból című kiállítás kapcsán

16.00
Camera obscura performansz a Hólyagcirkusz Társulat művészeinek - Nádasi László és Szabó Domokos - közreműködésével (Nagymező utca)

18.00 Grencsó Kollektíva – Rejtély, koncert a Napfényműteremben
A Grencsó Kollektíva előadásában közismert dallamok feldolgozásai hallhatók a tőlük megszokott kellemesen dzsesszes hangzásvilágban. Az alto sax, a bőgő és a dobok nagyon tiszta megszólalását idézi, igazi zenei csemegék, sanzonok világát a kortárs zene egyik legkiemelkedőbb zenekara közvetítésében.

 

 
 

fotó: Kenyeres Csilla

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum