Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Események

FOTÓPÉNTEK
RENDEZVÉNYSOROZAT A MAI MANÓ HÁZBAN

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház idén FotóPéntek címmel egy új programot indított. Minden hónap első pénteki napján délután 2 órától este 11-ig szakmai programokkal várjuk a fotográfusokat  és a fotográfia iránt érdeklődőket. Minden FotóPénteken két-két meghívott szakember részvételével ingyenes portfólió konzultációt szervezünk előzetes regisztráció alapján. Az aktuális kiállításokhoz kapcsolódóan tárlatvezetéseket, beszélgetéseket tartunk, és folytatjuk a múlt évben megkezdett kerekasztal beszélgetéseket is. A FotóPénteket mindig kötetlen beszélgetéssel, bulival  zárjuk, ahol a zsíros kenyeret és a jó minőségű termelői bort a Mai Manó Ház munkatársai biztosítják.

A programokon való részvételhez 17.00 óráig a Mai Manó Ház kiállítótereibe váltott, aznapi felnőtt belépőjegy megvásárlása szükséges, 17.00 óra után a programok ingyenesek.

FotóPéntek II. & WorkshopSzombat
Õsz Gábor vezetésével
időpont:2010. március 5-6.
helyszín: Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, Napfényműterem

Részletes program:

FotóPéntek II.
időpont: 2010. március 5.

14.00 – 16.00 portfólió konzultáció

Konzulensek:
Kussel Claudia, művészettörténész, a Nederlands Fotomuseum, Rotterdam kiállítási osztályának projektvezetője, emellett független projektek szervezője
Fenyvesi Áron, független kurátor, Budapest

A portfolió konzultáción való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A REGISZTRÁCIÓ LEZÁRULT!
A konzultáció végén a konzulensek rövid, nyilvános értékelő beszélgetést tartanak és válaszolnak a kérdésekre.

16.15 - 16.45 Stenczer Sári tárlatvezetése a Képzelj el egy új világot c. kiállításhoz kapcsolódóan.

17.00-18.00  Halász Dániel és Õsz Gábor prezentációja

18.00 - 20.00 Kerekasztal beszélgetés – a képzőművészet és a fotográfia kapcsolatának elméletéről és gyakorlatáról
Beszélgetőtársak: Beke László, Csontó Lajos, Gerhes Gábor, Horányi Attila, Kincses Károly, Koronczi Endre, Pfisztner Gábor, Õsz Gábor, Perenyei Mónika, Petrányi Zsolt, Szabó Dezső Moderátor: Stenczer Sári

20.00 – 23.00 „Making of” filmvetítések (Gyenis Tibor, Koronczi Endre, Õsz Gábor, Puklus Péter, Szabó Dezső.... munkáiból). Párhuzamosan kötetlen beszélgetés, zene, zsíros kenyér és bor a Napfényműteremben.

WorkshopSzombat
Õsz Gábor vezetésével
időpont: 2010. március 6.

„Kép-kioltás” - műhelymunka Õsz Gábor vezetésével

„Kiinduló pontként egy olyan jelenség vizsgálatával szeretnék foglalkozni, mely már néhány éve foglalkoztat: a fekete-fehér kép érdekes módon gyors és zavartalan befogadásával.
Mi határozza meg a fekete fehér kép automatikus érthetőségét? Ha belegondolunk, a fotográfia első évszázada fekete-fehér volt, és ez - ha lehet - még határozottabb elvonatkoztatás a valós látványtól, mint a színes kép; ezt követve akár érthetetlennek tűnik a kor lelkesedése a fotográfia valósághűsége iránt.

 

Gyerekkorom fizikaóráiról emlékszem arra a kísérletre, amelyben egy fekete-fehérre bontott portré hosszas szemlélése után egy fehér felületre irányítva tekintetünket, szemünkben megjelenik a portré negatív képe. Tehát a színes, a fekete-fehér, vagy akár ennek negatív képe is része az érzékelésnek, vagyis, mondhatnánk: a látás az absztrakció első állomása.

 

A workshop alkalmával olyan feladatok vagy ismeretek vizsgálatára tennénk kísérletet, ahol a szín hiánya a kép értelmének megváltozásához vagy akár eltűnéséhez vezethet. A szín vagy a tónus negatív és pozitív relációjának érthető - vagy épp érthetetlensége kifejezhet politikai, társadalmi, kulturális és egyéb asszociációkat.

 

A digitális kép kora ugyan távol került az analóg kép negatív-pozitív viszonyától, azonban mély nyomokat hagyott a képről alkotott elképzelésünkben.

A műhelymunkában részt venni szándékozók, kérem, hozzanak magukkal laptopot, digitális kamerát és jegyzetfüzetet.

A műhelymunkán való részvételhez  a Mai Manó Ház kiállítótereibe váltott, aznapi  felnőtt belépőjegy megvásárlása és előzetes regisztráció szükséges.
Kérjük, portfolió vagy saját honlapcím elküldésével jelentkezzenek a nora.molnar@maimano.hu email címen. A részvevők száma korlátozott, 10 fő. A jelentkezés sorrendjét figyelembe vesszük, de a szervezők fenntartják a jogot a válogatásra a csoport minél hatékonyabb működése érdekében. A jelentkezőknek e-mailben visszajelzést küldünk a regisztrációról. A regisztráció lezárulásának időpontja honlapunkon olvasható majd.

 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum