Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Események

negatív VARIETÉ fotóinstalláció
A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Napfényműtermében

Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház (1065 Budapest, Nagymező utca 20.)
Megnyitó: 2010. október 9. 20.00
Látható: 2010. október 10 – 25.

Mozdulat-kiállítás, térélményt adó sziluettek. Bujnovszky Tamás korunk egyik legtöbbet foglalkoztatott fotográfusa. Érzékeny képei új kategóriát alkotnak, megteremtik a fényköltészet műfaját. Ritka témái közé tartozik színházi produkciók megragadása. Ezúttal, a negatív VARIETÉ árnyék-táncszínházi előadás tolmácsaként, új művészi hangját ismerheti meg a közönség. Az árnyék-fény hatásra komponált fotók kivételes koncepció szerint fogalmazzák újjá a Napfényműterem terét. Balogh Balázs média designer segítségével formabontó installációként jelenik meg a Moholy-Nagy Lászlóhoz kapcsolódó előadás képi lenyomata. A darab jeleneteiből összeállított felvételek Samu Bence interaktív technikájával elevenednek meg, a látogatókat is a kiállítás részévé téve.

A megnyitóval egybekötve ingyenes vetítés látható a negatív VARIETÉ előadásból a Mai Manó Ház épülettel szemközti téren, a Nagymező utcán 2010. október 9-én, szombaton 21.00-tól.
Millenáris, Teátrum

negatív VARIETÉ
az első Moholy-Nagy performansz
Sziluett színházi előadás Moholy-Nagy László 1922-es „A nagyváros dinamikája” című filmvázlata alapján!

Az előadásokról bővebben:
http://www.millenaris.hu/szinhaz-tanc/negativvariete_okt6/
http://www.millenaris.hu/szinhaz-tanc/negativvariete_okt21/
http://www.millenaris.hu/szinhaz-tanc/negativvariete_okt22/

Fény lények, lebilincselő sziluett-játék, testek ritmusos, egymásba oldódó hömpölygése a negatív VARIETÉ. Hétköznapi torz tükreink, sebesség és külvárosi kutyák – „élő fényképek”-ből komponált árnyjáték, melynek alapja Moholy-Nagy László A nagyváros dinamikája című filmforgatókönyve.

Demcsák Ottó, a Győri Balett egyik alapítójának műfaji határokat eltörlő koreográfiájához és Szépvölgyi Viktória értő rendezéséhez, a Zagar zenekar vezetője, Zságer Balázs komponált minimál elektro-szimfónikus zenét. Először Magyarországon, színpadon az eddig rejtett téma. Útlevél a Bauhausba, 8 test elvarázsolt nyelvén.

„Élő fényképek albuma” a negatív Varieté táncjáték. Árnyék-táncszínházi feldolgozásban jelenik meg Moholy-Nagy László műve, szabadon kezelt városi asszociációkkal, érzékekre ható, tempóra és mozgásra komponált képi és zenei atmoszférával átszőve. A forgatókönyv bemutatása táncosok közreműködésével történik, absztrakt képekben, melyek lebilincselő képi hatásként jelennek meg a játékteret meghatározó 7 méter széles, 5 méter magas operafólián.

Bár csak 2 éve ismerte a fényképezés technikáját, 1922-ben már kísérleteket folytatott az új rögzítési eszközzel és annak anyagaival Moholy-Nagy László. Hamarosan rátalált az esszenciális eljárásra, mellyel új műfajt teremtett: kamera nélküli fotót – saját szavával élve – fotogramokat, gép nélküli fotókat készített. Az előadás mélyebb rétegeivel rámutat, hogy a fotogramok készítésének módszere hasonló az árnyék-táncszínház lényegéhez, párhuzamba állítható azzal az együttállással, amit egy reflektor, a táncos teste, és az általa kitakart fény jelent. 1922-ben a fotogramok felfedezése mellett egy filmvázlatot készített Moholy A nagyváros dinamikája címmel. Az alkotó életében nem valósult meg a forgatókönyv. A témát, felvillanó, raszteres városképek adják.

„A nagyváros dinamikája nem akar tanítani, nem moralizál és nem mesél, nincs más célja, mint hogy vizuálisan és csakis vizuálisan hasson. A vizuális elemek itt nincsenek feltétlenül logikai kapcsolatban egymással. Fényképészeti-vizuális vonatkozásaik révén mégis a tér-időbeli események összefüggő, eleven egységévé forrnak össze, és a nézőt aktívan bekapcsolják a nagyváros dinamikus életébe.” – írja Moholy saját filmvázlatáról a Festészet, fényképészet, film című könyvében.


Demcsák Ottó a Győri Balett egyik alapítótagja, és a társulat azóta is vezető, markáns egyéniségű magántáncosa. 1991 óta hazai és nemzetközi produkciók koreográfusa. Markó Iván vezetésével, és mellett számos főszerep táncosaként ismerte meg a közönség.

Szépvölgyi Viktória a legifjabb rendező generáció tagja, sokoldalú alkotó. 7 éves kora óta folyamatosan gyakorolt, majd főiskolai szinten elsajátított klasszikus zene, operaénekesi végzettsége mellett, művészettörténeti ismereteit építészetkritikusként alkalmazza, szakmai orgánumok publicistájaként. Rendezői tevékenységét rétegzett művészeti ismereteiből táplálkozva, minden esetben kutatómunkával végzi.

Zságer Balázs, a Zagar zenekar vezetője, zeneszerző/zenész által a negatív VARIETÉ-hez készített kompozíció nagyban fokozza az ábrázolni kívánt téma befogadásának élményét. Zságer Balázs több színházi produkció és magyar filmek zeneszerzőjeként is bizonyította tehetségét. Közreműködésével Moholy eredeti üzenete további réteggel gazdagodik, egyben kortárs kontextusba kerül.

Játékidő: 50 perc

 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum