Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Események

2011. október 1. - november 15.

Múzeumok Õszi Fesztiválja
programsorozat eseményei
a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban

A Mai Manó Ház a hagyomány és korszerûség érdekes ötvözete. Neoreneszánsz homlokzata mögött a hazai és a külföldi fotómûvészet klasszikus és legmodernebb alkotóinak kiállításai láthatók. Programunk célja a Ház kettõsségének - a múlt századfordulós nagypolgári mûteremháznak, és a kortárs fotográfiai kiállítótérnek, szolgáltatóháznak - megjelenítése gyakorlatban.

A Múzeumok Õszi Fesztiválja során szombatonként idegenvezetést, az aktuális kiállításokhoz kapcsolódóan tárlatvezetést tartunk. Felidézzük a múlt század elsõ évtizedeinek hangulatát, vándorfotográfusok közremûködésével korabeli fotografálásra csábítjuk vendégeinket.

Részletes program

2011. október 1. (szombat) 11.00 -19.00

CSALÁDI HÉTVÉGE a Mai Manó Házban - FÉNYkép játékok
Csatlakozás „A Nagy Rajzolás” c. rendezvényhez

fotó: Seregley Erzsébet

A Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitónapján, október első szombatján a Mai Manó Ház történetéhez kapcsolódó társasjátékokkal, foglalkozásokkal várjuk az alkotni vágyó családokat.

Időszaki kiállításaink képeiben nyomozhatunk - és hozzátehetjük saját Pozitív Budapest élményeinket.

A Napfényműteremben újrahasznosított FÉNYkép játékokkal várjuk látogatóinkat: fotószőttes, körkép-zelet, folyt.köv., celluxkép, színezők, képespörgettyű, zoom rajz Róth Miksa ablaka nyomán és a környező épületelemek megfigyelésével, lépcsőfotó-mozaikkészítés, képeslap-várépítés és társasjátékok.

ZÁRÓkép: estimese-diafilmvetítéssel 17.30-18.00, mesélő: Kelecsényi Krisztina

Kiknek ajánljuk?
"Maimanóknak”, hogy találkozhassanak Mai Manóval!
Családoknak, akik ismerik vagy még nem ismerik Budapest egyik legszebb-legizgalmasabb házát, amely valóban a pozitív Budapest képét nyújtja.
A foglalkozásokat Seregley Erzsébet, múzeumpedagógus vezeti.

A program aznapi belépőjeggyel látogatható.
Jegyárak: felnőtt - 1000 Ft, gyermek - 500 Ft, csoportos kedvezmény gyermekek esetén - 300 Ft/fő
Kérjük, részvételi szándékát jelezze a következő elérhetőségek valamelyikén: +36 1 473 2666, zsanett.pinter@maimano.hu.

2011. október 14. (péntek)

2011. október 14-én, a szakkönyvtár 12. születésnapján az épület második emeletén található vitrinekben bemutatjuk a szakkönyvtár zárt anyagának egy részét. Ez alkalommal a kiállítóterek belépőjegyei is érvényesek lesznek a szakkönyvtár megtekintésére, ahol folyamatosan vetítjük Nádasy László rendezésében az (Ön)arckép Rozival - Beszélgetés Prof. Pécsi József fotográfus özvegyével című filmet.

2011. október 8., 22. és november 5., 12. (szombat)

11.00 -17.00

Korabeli fotografálás vándorfotográfus közreműködésével

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház népszerű programja időutazás a múltba, betekintés a korabeli fotografálás rejtelmeibe. A program során felidézzük a múlt század első évtizedeinek hangulatát, Zalka Imre vándorfényképész közreműködésével korabeli fotografálásra csábítjuk vendégeinket Mai Manó korhűen berendezett műtermébe.

Részletes leírás: Zalka Imre egy korabeli direkt pozitív felvételi technikával, bizonyos ambrotípiával, más néven nedves kollódiumos pozitívvel készít felvételeket. (Az eljárást nyilvánosságra hozatala 1851) Az eljárás lényege, hogy a fotográfus a helyszínen önti az üveglemezre a kollódiumot és érzékenyíti, exponálja, majd még megszáradás előtt hívja elő a negatívot, ami fixálás után változik pozitív képpé. A nem sokszorosítható képet a korabeli vándorfényképészek használták. (A programot min. 4 fő jelentkezése esetén tartjuk meg. Regisztrálni lehet a zsanett.pinter@maimano.hu címen az érintett fotózás előtti csütörtökig, a tárgy rovatba kérjük beírni: korabeli fotografálás. A fotó elkészítésének díja 5000 Ft/db.)

Tárlatvezetés az aktuális kiállításokhoz kapcsolódóan

Tárlatvezetéseink során látogatóink képzett vezetőkkel nézhetik meg és elemezhetik kiállításainkat. E mellett meghívott művészek közreműködésével különleges vezetésekre is sor is kerül.

17.00 Pincétől a padlásig

Interaktív épületséta képzett idegenvezetővel.
Tárlatlátogatás, soha nem hallott történetek, eddig nem látott terek és alkotások bemutatása, és a múzeumi séta egyes állomásain különböző játékos, aktivitást igénylő feladatok megoldása vár a látogatókra.

2011. október 25. (kedd)

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház tíz előadásból álló Fotóművészeti Szabadegyetem formájában előadássorozatot kínál a fotó iránt érdeklődő közönségnek 2011/2012-ben. A fotó technikatörténeti hátterétől kezdve, a fontosabb trendek és stílusirányzatok bemutatásán át, a sajtófotó, valamint az alternatív fotó-koncepciók világáig kalauzolja el a hallgatóságot.

A minden hónap utolsó keddjén tartott előadássorozat október 25-ei alkalma igazi csemege. 18:30-tól a Napfényműteremben Rényi András művészettörténész „Platón barlangjában – a fotó filozófiája” című előadását élvezheti a közönség. A belépő 1000 Ft (500 Ft diák-nyugdíjas).

további információ a Fotóművészeti Szabadegyetem előadásairól »»

 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum