Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
Külső helyszín

 

Fényképek
a Mai Manó Ház gyűjteményéből I.
a Magyar Fotográfusok Háza új kiállítótermében,
a Feltételes Megálló Galériában

Megtekinthető: 2008. szeptember 20. - október 16.
minden hétköznap 13.30 - 18.30
hétvégén: 11.00 - 18.30 óra között

 


fotó: Kassay Róbert

Fényképek a Manóház gyűjteményéből I.

A világon mindenhol, a Magyar Fotográfusok Házához hasonló intézmények az időszaki kiállítások, szakmai programok szervezése mellett fontosnak tartják az oktatás, a tájékoztatás minden formáját, ezért könyvtárat, film- és hangtárat, fotógyűjteményt tartanak fenn. A könyvtár már nálunk is egy évtizede működik, s a múlt évben elkezdődött a gyűjtemények építése is.

Jellegéből, feladataiból következően ez nem egy újabb múzeum, hanem elsősorban kortárs fotóművészeti gyűjtemény, melybe a műtárgyak nagy része paszpartúzva, kiállításra kész állapotban kerül, azzal a céllal, hogy részt vegyenek a ház kiállítási, tájékoztatási és egyéb munkáiban. Gyűjtjük még ezen kívül a Mai Manóra vonatkozó fényképeket, dokumentumokat, hogy a ház további rekonstrukciója után egy állandó kiállítást lehessen majd nyitni a házat építtető fotográfus munkáiból, eszközeiből. Megérdemli. A századfordulós műteremház díszítéséhez, hangulatának megteremtéséhez szükséges műtárgyakkal is gyarapítjuk gyűjteményünket.

A kortárs fényképészeti anyagunk az évek során a Manóházban kiállított művészek önkéntes felajánlásai nyomán kezdett el gyarapodni. Ehhez járultak a Magyar Fotográfusok Háza által kiírt pályázatok díjazott képei, valamint fényképész életművek, mostanában meghalt fényképészek képei, melyekről a felelősen gondolkodó utód azt gondolta, itt lesz a legjobb helyük. Senkit nem akarunk meggyőzni az ellenkezőjéről. Esetenként veszünk is fényképeket, fotós tárgyakat, ha erre a megfelelő források rendelkezésünkre állnak éppen.

Várjuk tehát a fényképek készítőit, gyűjtőit, tulajdonosait, ha úgy gondolják, a Manóház gyűjteményéhez képeikkel, tárgyaikkal, könyveikkel, hang és videófelvételeikkel hozzá kívánnak járulni. Fontosnak gondoljuk, hogy az ide kerülő képek ne tétlenül töltsék öreg napjaikat egy klimatizált raktár polcain, hanem időről-időre, mindig más összefüggésekben, de a közönség szeme elé kerüljenek. Végül is ezért készültek.

Jelen kiállításunk a Manóház eddig gyűjtött képeinek első bemutatója. Hamarosan követi a második, harmadik és többedik is. Akit pedig a Manóház fotógyűjteményének sorsa, helyzete még ennél is jobban érdekel, keresse meg Kincses Károly fotómuzeológust, minden péntek délután 14-18 óra között, itt a Manóházban.

Kincses Károly

 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum