Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban

Aki volt, aki van… Ismeretlen ismerősök
Beszélgetések a magyar fotográfiát meghatározó személyekkel

A havonta mindig egy csütörtök esti beszélgetésen olyan magyar fotósokkal, fotó körüli emberekkel beszélget Kincses Károly egy órányit, akik életművükkel, tevékenységükkel meghatározták a huszadik század második felének fényképészetének egy szegmensét, a fotós közéletet, akik tegnap még reflektorfényben álltak, mára azonban valamelyest kikerültek a fénykörből. A szavak mellett a képeké lesz a főszerep. Ajánljuk azoknak, akik a magyar fényképezés utolsó 50 évéről szeretnének többet megtudni. Lehet hallgatni és szabad kérdezni is.

A programon való részvétel ingyenes.
További információ:
zsofia.speder@maimano.hu
+36 1 473–2667


Kincses Károly beszélgetőtársai:

2014

1. beszélgetés
2014. március 13. 18:00
Urbán Tamás

Azon kevesek közül való, akik már az elmúlt érában is megmutatták, megmutathatták a társadalom, a rendszer negatív oldalait is. Így készíthetett fotósorozatot az angyalcsinálásról, azaz az abortuszról, az aszódi javítóintézetről, a kábítószeres fiatalokról, a börtönökről, a halálos balesetekről és a mentőkről, s mindenkiről, aki a társadalmi lét perifériájára kerültek. S mindezeket nagyon magas színvonalon, képileg is jól megcsinálva tette, tagadhatatlan pozitív indulattal. „Az élet sötétebbik oldalán élőkkel éppen olyan jó viszonyt sikerült kialakítanom, mint a hatóságokkal.”

2. beszélgetés
2014. április 10. 18:00
Horváth Péter

Az a klasszikus fajta fotóriporter, aki mindig fotóriportokban, sorozatokban, fotóesszékben gondolkodik, s mégis, egyre inkább lesz önálló útja a fotóeljárásokkal, montázstechnikával, számítógéppel átalakított fotó, melyben néhány motívum, formai és tartalmi elem újra és újra felbukkan. Tipikusan nagyvárosi fényképész, a végleges vagy időleges hontalanság, otthontalanság érdekli, a lakótelep, a város szakadtabb részei, az itt élő emberek, a kubai vendégmunkások jelentették témáinak hangsúlyosabb részeit. És mindenekelőtt önmaga. Nincs a magyar kortárs fotográfiában még alkotó, aki ennyiszer jelenne meg saját képein. Kérdés, persze, hogy ez ő maga-e vagy csak egy nagyon hasonlító maszk, ami mögé könnyedén el lehet bújni. Egy egész életre. Mert ki az, aki állítja: ismeri Horváth Pétert? Mosolygós, halk, udvarias és ugyanakkor meglehetősen önfejű, határozott. S az egészet átszínezi egy mindig jelenlevő ironikus felhang. Bírom a stílusát, s bár életének szinte minden momentumáról van több-kevesebb ismeretem, őt magát nem ismerem.

3. beszélgetés
2014. május 8. 18:00
Gera Mihály

A 2014. május 8-ára meghirdetett beszélgetés  Gera Mihály súlyos betegsége miatt elmarad.

A magyar fotográfia egyik meghatározó egyénisége csaknem három évtizede. 1972 óta jelennek meg főleg a kortárs magyar fotográfiával foglalkozó írásai. Mindenről és mindenkiről mindent tud, olyat is, amit nem kéne. De ezekről most sem fog beszélni.

4. beszélgetés
2014. június 5. 18:00
Friedmann Endre

A most mindjárt 80 éves Friedmann Endre olyan titkok tudója, amelyre méltán lehet kíváncsi a saját korosztálya, aztán a taknyos hatvanasok, a serdületlen negyvenesek, hogy a többiekről ne is beszéljek. Friedmann Bandival majdnem minden megtörtént, ami egy zsidó kisgyerekkel a nyilasok uralta Budapesten bekövetkezett, ami a Rákosi korszakban egy kezdő fotóriporterrel megeshetett, ami a kádárizmus és a Varsói Szerződés által kordában tartott Magyarországon és Kubában és Vietnámban és még ki tudja hol mindenütt megtörténhetett. És látta, fényképezte a rendszerváltást, a kulturális élet mindmegannyi szereplőjét, és megtörtént vele, hogy nyugdíjas fotóriporterként most már csak hetente háromszor megy be az MTI-be… Szóval ő jön el hozzánk, beszélget, mutat képeket és válaszol a feltett kérdésekre. Csak az ne jöjjön most el, akit nem érdekel a fotográfia, nem érdekel egy lenyűgöző személyiség, nem érdekelnek a lírai humanizmussal megalkotott fotóriportok. A többieket várjuk.

5. beszélgetés
2014. június 12. 18:00
Szalay Zoltán

Beszélgetőtársa Bán András

Nem történt az utolsó fél évszázadban olyan a magyar sajtófotóban, amiben ne lett volna benne, akár fényképezésről, akár kiállítás szervezésről, akár lapkészítésről lett légyen szó. Tudása nagy, memóriája jó, bármiről lehet kérdezni.

6. beszélgetés
2014. szeptember 4. 18:00
Kanyó Ferenc

Pedagógus végzettségű, és akkor is az, ha fényképez. Mindig a fotós szakma perifériáján lépdelt, mindig volt egy lépése, amivel ki vagy belépett a nem könnyű foglalkozásba. Akit érdekel, mit jelentett ez a gyakorlatban, hallgassa meg őt, máig ható tanulságokkal szolgál. 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum