Bezárás

Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Kiadványok

Fényképtár/ Collection of Photography 70: Gera MihályFényképtár/ Collection of Photography 70: Gera Mihály
(2001)
 

Köszöntő

Fotók száma: 24
Szerkesztette: Horváth Imre, Török András
Lapok száma: számozatlan
Nyelv: magyar
Szöveg: Balla Demeter

Aki megér hetven évet, az a párhuzamos történések közül nem emlékezhet egy és ugynazon dolgokra. Az elmúlt évszázad igencsak bővelkedett szereposztásokban. Mindenki a maga szempontjai, a bőrében hordott énje szerint ítélkezik.


Gera Mihály, az újságíró, a tanár, a jelenkori fényképezés krónikása 70 éves lett. Életútja nem mondható átlagosnak – nagy szerencsénk, hogy ez az út kitérők után a fotográfia szenvedélyes szolgálata felé vezet.

1956-ban egyetemi tanulmányai közben lelkesedése, jobbító szándéka süllyesztőbe küldte. Mégis, emberi adottságaival utat talált magának, a Ludas Matyin át sikerült a Magyar Szemléhez, később az Új Tükörhöz küzdenie magát, ahol már egyértelmű volt a fotográfusok iránti elkötelezettsége. Nem tett mást Nagybaracskán, a Képes Európánál, a Playboynál sem. Mindeközben dédelgette Százszorkép címmel képes írásgyűjteményének kiadását, de bábáskodott a régi-új Fotó című lap kiadásánál is. Tíz éve lett átmeneti széke a Pelikán Kiadónál, ahonnét fel kellett állnia – mint a többi lap, ez a kiadó is megszűnt létezni. Mindezek mellett tanít az újságíró iskolában, számtalan fiatalt segített pályára.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöki tisztét 1992-97 között, a legnehezebb időszakban vállalta, akkor, elnökségi tagként ismertem meg karizmatikus személyiségét, ahonnan úgy távoztunk, hogy köszönet helyett főleg nyeltünk, de ez nem szegte kedvünket, mert a jövő szentsége éltet bennünket.

Gera Mihály a Fényképtár sorozatával, a Mai Manó Ház művészeti vezetésével – mintegy pályája elején – példás terhet vállalt. Jó sorsa engedje meg, hogy könyveinek száma vetekedjen életkorával – még soká lóbálja nagy táskáját, amiben soha nem lehet tudni, hoz-e, visz-e hozzánk-tőlünk valamit.

Kedves Gera Mihály,
Aki a szavak mesterségét tanultad valaha, most a fény mestereként köszöntelek.
Büszkén tekinthetsz vissza, nem sokszor térdeltél.
Ne feledd, hogy jócskán van még tennivalód.

Balla Demeter

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum