Bezárás

Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Kiadványok

Lucien Hervé Naptár 2008Lucien Hervé Naptár 2008
(2007)
 

Fotók száma: 52
Szerkesztette: Csizek Gabriella
Lapok száma: számozatlan
Szöveg: Gilles Mora, Csizek Gabriella
Nyelv: magyar-angol-francia


2008-as kalendáriumunk
LUCIEN HERVÉ fotográfiáival.

A Mai Manó Ház fotográfiai életműveket megismertető tárlatainak sorában most Lucien Hervé alkotásainak bemutatására készül. A kalendárium e kiállításhoz kapcsolódóan jelenik meg. Bízunk abban, hogy örömmel forgatják majd és a napi használat során közel kerülnek a felvételekhez.

Ha mondhatjuk, hogy az architektúra az épített-térré tett filozófia, lélek és gondolat, akkor azt is, hogy az ennek lényegét megmutató fotográfia, mindezt képpé teszi. Lucien Hervé különössége ebben rejlik. Mindazt, – ami meghatározta választásait, életminőségét, lázadó személyiségét, új szabályokat alkotó, igazságkereső magatartását – megjeleníti műveiben. Egy velük. Nem kívülről ábrázol, hanem belülről érez. Nem létezik számára élettelen világ: mindig az életet keresi és találja meg kőben, fémben, formában, térben. Számára egy lakóház, egy templom, egy utcarészlet, az ember, az élet közvetett vagy közvetlen jelenlététől kap értelmet, rendszerint konkrét személy ábrázolása nélkül, vagy számtalanszor árnyékként megjelenő alakokban.
Képes volt együtt lélegezni az építészeti formákkal, olyan konstellációt látott a természetes környezet és az épített terek vagy akár azok formái között, amely néha még magát az építészt is meglepte. A részletekben megjelenő teljességet egyszerű, tiszta eszközökkel ragadta meg. A fény közeli barátja lehetett – vagy felesége szerint, egyszerűen a zsebében hordta– mert az kompozícióinak, képei szerkezetének alapszintű formálója. Mindig volt bátorsága a saját útját járni, érzékenységét, nyitottságát, gondolati rendszerét képekben megmutatni.
A kötetbe válogatott ismert és ismeretlen fotográfiák egységes, sajnos már lezárt, de teljes életművét megrajzolják.

Fotográfiái, hétről hétre látva, életünk részévé válhatnak, a múló időben társainkká lehetnek, a naptár mindennapi praktikus használata mellett pedig a tűnődésnek, a nézegetésnek is lehetőséget teremtenek, mindamellett hogy nagyszerű építészek épületeit, a múlt jelenbe örökített műemlékeit vagy éppen mindennapi pillanatokat ismerünk meg általuk.

Csizek Gabriella

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum