Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
André Kertész Terem

Halas István

Páros Páratlan
2004. 06. 18.- 07. 18.

Megnyitó: 2004. június 17. csütörtök 18.00
A kiállítást megnyitja: Jean-Louis Godefroid, Az Espace Photographique Contretype igazgatója, Brüsszel és Konrád György iró

  sajtóanyag letöltése
Csizek Gabriella: Páros páratlan · Életrajz

 
A Mai Manó ház első emeleti kiállítóhelységében bemutatásra kerülő hozzávetőleg 50 kép Halas István fotóművész elmúlt három évtizedes művészpályájából vett válogatás. A kiállítás egyik részét adó, többségében fekete-fehér, szóló képek közel két évtizednyi időszak, a hetvenes-nyolcvanas évek munkáit idézik fel, a másik részét adó, többségében színes páros képek az elmúlt nyolc-tíz évet mutatják be. A kiállítás címe is e megosztottságra utal. Halas életművének legegységesebb szakaszát jelentő páros képek és a közéjük illesztett „páratlan” szóló képek intuitív kiállítás-rendezést sejtetnek, és olyan időbeli kaleidoszkópba vagy időlabirintusba vezetik a látogatót, amelyben asszociatív alapon kerül egymás mellé sokszor húsz év távlatából egy fekete-fehér portré és egy színes páros kép. A kiállításon tehát nem a szisztematikus időbeli felépítettségére helyeződik a hangsúly, mint inkább a játékra, amelyet a kiállítás címében is meglelhetünk. A páros és páratlan – játékelv, a szerencsejátékok ismert döntési helyzetei. A konkrét képi megfeleltetésen túl, mely szerint páratlan és páros képek egyaránt láthatóak lesznek a bemutatón, a játék és az intuíció alakítják a kiállítás elsődleges arculatát és elrendezettségét, csakúgy, mint Halas István ez év májusában Brüsszelben megnyílt, hasonló című tárlatán.

Mi indokolja tehát a fent említett elrendezést, és hogyan kommunikálnak, idéződnek fel és kapcsolódnak össze sokszor évtizedes távlatból egy életmű képei? Talán a legkézenfekvőbb válasz Halas István sok váltást és változást megélt életművében az évtizedekre visszavezethető ragaszkodás két témához, a portréhoz és a különböző téri szituációkhoz. A portrék Esterházy Péterről, Konrád Györgyről, Kornis Mihályról, Petri Györgyről, Rajk Lászlóról, Pap Tamásról, Passuth Krisztináról stb. mind olyan művek, amelyek a fotó személyiséget megmutató képességén túl a hetvenes-nyolcvanas évek legfontosabb dokumentumképei közé tartoznak. Hogyan öltözködtek, hogyan néztek a kamerába, milyen környezetben éltek akkor az említett személyiségek? Halas másik fontos témája, a folytonosan lezáruló, sehova nem vezető, falakat és ablakokat mutató, bezáruló perspektívájú terei, pedig ugyancsak az említett időszak életérzésének erős asszociatívái.

E két téma köré fonódó életmű azonban folytonos megújulásra is képes volt. A számos kísérleti periódust magában foglaló életmű /pl. montázs, koncept art, egymásra fotózások/ e változások tanulságait feldolgozva több markáns és tartós időszakot tartalmaz, melyből mindeddig a kiállításon dominánsan jelenlévő párosképek története a legkonzekvensebben végiggondolt szakasz. Halas István fotóművészetének egyik kulcsa a kép és fotográfia megszokott határainak feszegetése, a másik minden bizonnyal a dialógus keresése. Páros és páratlan, tér és ember, színes és fekete-fehér, digitális és analóg, különböző idősíkok – különböző városok, mint például Brüsszel, Párizs vagy akár Budapest.

A budapesti bemutatóhoz kapcsolódó kiegészítő programok:
június 26-án este 9 órakor Csókolom koncert,
július 15-én este 6 órakor a kiállításhoz kapcsolódó könyvbemutató.

Halas István (1954)

1972-75 Szépművészeti Múzeum, könyvtár
1975-77 Magyar Nemzeti Galéria, fényképész szakiskola
1977 Pannónia Filmstúdió
1979 Magyar Távirati Iroda
1986- Magyar Fotóművészek Szövetsége
1987 Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója
1989 Esztergemi Fotóbiennálé, fődíj
1991- Magyar Köztársaság Művészeti Alap
1991- Egyesült Képek Egyesülete elnöke
1991- Nagy Bálint és tsai. építészirodája, művészeti tanácsadó
1997 Központ Művészeti Tanácsadó Iroda
1999 André Kertész-díj
2001 Balogh Rudolf-díj

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum