Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások

 

André Kertész Terem

MEGHOSSZABBÍTVA

A születéstől a halálig és tovább - Kálvin 500.
Kiállítás Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából a Mai Manó Házban

Kurátor: Kincses Károly, fotómuzeológus
Kurátorasszisztens: Nagy Villő, művészettörténész
Megtekinthető: 2009. november 5. - 2010. január 24.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

  sajtóanyag letöltése
 

 

„…és Isten letekintett”
Utazó-tárlat Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából

Sárospatak, Református templom, Galéria:
2009. november 22. - december 6.
részletek »»


Pécs, Pécsi Művészetek Háza:
2009. december 14. - 2010 január 15.
részletek »»


Kurátor: Kincses Károly, fotómuzeológus
Kurátorasszisztens: Nagy Villő, művészettörténész

Az utazó-tárlat helyszínei:
Pápa, Jókai Mór Művészeti Központ: január (egyeztetés alatt)
Debrecen, Kölcsey Központ: február (egyeztetés alatt)

A születéstől a halálig és tovább - Kálvin 500.
Bogárdi Szabó István megnyitója
A kiállításhoz kapcsolódó programnaink

 

Az európai reformációnak jelentős szerepe volt az európai kultúra, így a magyar kultúra fejlődésében is. Elősegítette a gazdasági fejlődést, a polgári gondolkodás kialakulását, az anyanyelv gazdagodását, az írásbeliség terjedését, hatása évszázadokon keresztül meghatározó volt. Az európai reformáció egyik legjelentősebb, legnagyobb hatású alakja Jean Calvin (1509-1564) – magyarosan Kálvin János volt. Az ő születésének évfordulóját a magyarországi Református Egyház a világ összes református egyházával együtt ünnepli 2009-ben. Az évfordulóhoz számos kulturális esemény, fesztivál, program, szakmai rendezvény kapcsolódik, melyeket a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogat.

A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház két egymáshoz szorosan kapcsolódó, és egymást kiegészítő eseménnyel, egy a magyarországi reformáció épített örökségét és kortárs szellemiségét reprezentáló kiállítás megrendezésével és egy utazó tárlattal vesz részt a Kálvin Emlékév eseményein.

„A születéstől a halálig és tovább - Kálvin 500.”

címmel a református egyház évszázados tárgyi emlékeit, templomait, valamint a mai egyházi intézmények, gyülekezetek ünnep- és hétköznapjait mutatjuk be a Mai Manó Ház I. emeleti André Kertész kiállítótereiben 2009. november 5. és december 6. között. Kiállításunkon láthatóak lesznek a vizsolyi Biblia művészi fotói, a Debreceni Református Kollégium, a budapesti Bethesda Kórház mindennapjai, a szatmárcsekei református temető, a határon túli és az anyaországi magyar reformátusság életképei. A felkért fotóművészek Benkő Imre, Bócsi Krisztián, Dudás Szabolcs, Fekete András, Haris László, Hernád Géza, László János, Szebeni András és Túry Gergely. A kiállítással egy időben kerekasztal beszélgetéseket, filmvetítéseket tartunk, melyek a református egyház múlt, jelen és jövőbeli szerepéhez kapcsolódnak. E mellett rendszeresen tárlatvezetéseket, képértékelő előadásokat is szervezünk.
A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház e mellett egy utazó kiállítást is útjára indít.

„…és Isten letekintett”

címmel jelentős, egyházi és kulturális szempontból fontos épületek légi fotóit mutatja be, melyeket László János fotográfus készített. László János több mint tíz éve fényképezi a magasból Magyarországot. Kifejlesztett egy eszközt (egy kisméretű helikopter), mely felviszi a fényképezőgépét a magasba, ő pedig lent a földön, egy monitoron állítja be a felvétel kompozícióját, méretét, stb. Ezen kívül maga is repül, s klasszikus légi fotó műfajában esztétikailag, művészileg is megformált felvételeket hoz létre. A felvételek egyrészt a templomok időbeli, térbeli, méretbeli sokszínűségét tárják fel (a „mezítlábas Notre-Dame”-tól a debreceni Nagytemplomig, a fővárosi csomópontban állótól a fogyatkozóban lévő kisközség templomáig), másrészt a magyar történelem és kultúra emlékhelyeit reprezentálják a vizsolyi Biblia születési helyétől Szatmárcseke csanakos fejfás temetőjén át a pákozdi csata emlékhelyéig. Nem utolsó sorban olyan különleges nézőpontból mutatva be ezeket a helyszíneket, mely a felekezet kultúrájában jártas néző számára is meglepetéseket tartogat. A kiállítást Debrecenben, Sárospatakon és Pécsett rendezzük meg 2009 novembere és decembere között.

Az utazó-tárlat helyszínei:
Debrecen, Pécs, Sárospatak

A kiállítások ütemezése: 2009. december végéig.
Kurátor: Kincses Károly, fotómuzeológus
Kurátorasszisztens: Nagy Villő, művészettörténész

fotó: Kassay Róbert

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum