Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


André Kertész Terem,
George Eastman Terem

Meghosszabbítva
2010. október 3-ig!
A Magyar Fotográfusok Háza és a Magyar Fotográfiai Múzeum bemutatja

Ritkán látott képek
Válogatás
a Magyar Fotográfiai Múzeum kincseiből

Kurátor: Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója

Megtekinthető: 2010. július 2. – október 3.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.


A Magyar Fotográfiai Múzeum immáron közel húsz éve nyitotta meg kapuit a fotográfia iránt érdeklődők előtt, mely idő alatt gyűjteményét, melynek alapját a Magyar Fotóművészek Szövetségétől kapta ajándékba és hetven ezer alkotást tartalmazott, megtízszerezte.

A raktárakban őrzött képeket azonban a múzeum munkatársai, állandó kiállítási tér hiányában, csak időszakosan tudják a közönség elé tárni, s vannak olyan felvételek, melyeket még soha nem is láthatott a közönség, pedig művészi kvalitásai okán már régen egy kiállítás falán lett volna a helyük.

A Mai Manó Házban megrendezésre kerülő kiállítás azokra a képekre koncentrál, melyeket vagy nagyon ritkán láthatnak a kiállításokra rendszeresen ellátogató nézők, vagy még soha nem is kerültek a falakra.

Kiállításunk azt bizonyítja be, hogy nem csak a világhírű alkotók hagyatékából kerülnek elő olyan alkotások, melyek megérintenek minket, hanem a fotómúzeumban őrzött alkotók legtöbbje készített olyan felvételt, mely méltán számíthat az elismerésünkre.

A kiállítás egyben egy fotótörténeti ívet is bemutat, hiszen a kiállításon szereplő tárgyak közül kronológiai rendben haladva megtalálhatjuk a fényképezés egyik legelső technikai eljárásával készült felvételt is, majd a fekete-fehér fotókon át eljutunk napjaink digitális képkészítési technikájához. Tehát kiállításunk időben felöli azt a több mint 170 évet, amióta a fotográfia szerepet játszik mindennapjainkban, a kiállítás legújabb alkotása szinte „tegnap” készült.


A kiállításon szereplő felvételek mindegyike még nem része vizuális kultúránknak, de pont ez teszi izgalmassá ezen felvételek jövőbeni sorsát, hogy melyek válnak majd – reményeink szerint – ikonikus alkotásokká.

A Mai Manó Ház jóvoltából és vele összefogva a Magyar Fotográfiai Múzeum esélyt ad ezeknek az alkotásoknak, hogy emlékezve rájuk, szívünkbe lopják magukat, és elfoglalhassák méltó helyüket a magyar fotótörténetében.
A kiállításon szereplő alkotók:

André Kertész, Almásy Pál, Angelo, Aszmann Ferenc, Ata Kando, Balla Demeter, Balogh Rudolf, Bánkuti András, Bárány Nándor, Baricz Katalin, Bátorfi Andrea, Bence Pál, Benkő Imre, Berekméri Zoltán, Berendi Ferenc, Berkó Ferenc, Blüh Irén, Bojár Sándor, Bozsó András, Cuhorka Ádám, Csörgeő Tibor, Divald Károly, Drégely Imre, Eke Mihály, Erdélyi, Escher Károly, Fejes László, Fenyő János, Gábor Enikő, Gábos Kálmán, Gerhes Gábor, Goszleth és fia, Halller F. G., Haris László, Lucien Hervé, Homonnai Nándor, Ibos Iván, Jacques Faix, Járai Rudolf, Jokesz Antal, Kallós Oszkár, Kankovszky Ervin, Katona István, Keleti Éva, Kepes György, Kerekes Gábor, Kincses Károly, Kinszki Imre, Klösz György, Korniss Péter, Kriván Marcell, Kudász Gábor Arion, Langer Klára, Lugosi Lugo László, Mai Manó, Minyó Szert Károly, Nádas Péter, Nagygyörgy Sándor, Németh József, Pécsi József, Simonyi Antal, Strelisky, Szabó Dezső, Szabó Judit, Székely A. László, Szerencsés János, Szilágyi Lenke, Szöllősy Kálmán, Tímár Péter, Tóth György, Váli Dezső, Veress Ferenc, Zaránd Gyula

fotó: Bánkuti András

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum