Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Események

2008. június 26. csütörtök, 18.30

A MAGYAR FOTOGRÁFUSOK HÁZA - MAI MANÓ HÁZ
TISZTELETTEL MEGHÍVJA ÖNT,

Dobos Sándor:
MEDITERRÁN MESÉK
című könyvének bemutatójára

A könyvet bemutatja Kincses Károly fotómuzeológus, fotótörténész

A szerzővel beszélget Ránki Júlia
A könyvbemutató helyszíne, és időpontja

Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Napfényműterem
(1065 Budapest, Nagymező u. 20.)
Mai Manó Ház Napfényműtermében 2008. június 26-án lezajlott beszélgetés szerkesztett változata
"Kaland a szemnek, dolog az agynak." - így mutatta be Kincses Károly Dobos Sándort és képeit 2006 januárjában. A Mai Manó Házban a megnyitó közönsége egy nagyapót látott, kedves, mosolygós embert, aki boldog örömmel mesélte élményeit, utazásai történetét. Szerénysége lefegyverző, képei felvillanyozóak voltak. A fotós mögül kikandikált a "kandidátus, a Kémiai Tudományok Doktora, infravörös- és asztro-spektroszkópiával foglalkozó tudós ember" bölcsessége és nyugalma. Az ájultan bámuló közönség azonnal szívébe zárta az "új fotóst", aki csak azt csinálta, amire évtizedekig nem volt ideje: képeket.

Kincses Károly így folytatta a bemutatást: "Dobos Sándor fotói olyan helyeken készültek, ahová az Isten csak az eleve protekciósokat teremthette. Umbria, Puglia, Andalúzia tájaira. Ezeket a kitüntetett helyeket  lefényképezte egy festészeten iskolázott szemű, agyú ember, akinek addigra már nem kellett órákat adni kompozíció, térképzés, színhangulatok, képalkotás témakörökben. És e fotográfiák mindezeken felül még hihetetlenül érdekes optikai, térszerkezeti, kompresszálási, látáselméleti kérdéseket is felvetnek, melyek minden egyes képét csak úgy lazán szerethetővé, nézegethetővé, második lépésben -s ezeken túl- a normál látás sablonjait lebontogató és az alkotóelemekből képről-képre azt újraépítő, újraalkotó izgalmas vizuális feladattá is tesznek.

Ezek egy 70 felett járó, lélekben sokunknál generációkkal fiatalabb, pályakezdő alkotó fotográfiái.

A képek most könyvben hazavihetők. Nem utazási emlékalbum, hanem a fantáziának teret nyitó képes könyv. Így, két szóban. Június 26-án este fél 7-kor megismerkedhetnek Dobos Sándorral,  aki évente délen barangol két hűséges kutyája és fényképezőgépei társaságában.

Várjuk szeretettel!

 

 


fotó: Kassay Róbert

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum