Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
George Eastman Terem 

Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok beszámoló kiállítása Dezső Tamás, Fabricius Anna,
László Gergely, Tóth Szilvi

A kiállítást megnyitja: Magi István művészeti főosztályvezető, Oktatási és Kulturális Minisztérium
Megtekinthető: 2007. 03. 20. - 05. 14.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén és ünnepnap 11-19 óra között

  sajtóanyag letöltése

Pécsi József ösztöndíj beszámoló kiállítás
Dezső Tamás »»     Fabricius Anna »»     László Gergely »»     Tóth Szilvi »»

 

Pécsi József Fotográfiai Ösztöndíj 2007

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Magyar Művelődési Intézet és a Képzőművészeti Lektorátus 2007-ben is meghirdette a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat. Az ösztöndíj célja, hogy segítse a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek alkotóinak művészi fejlődését, pályáját.

A Mai manó Házban a hagyományoknak megfelelően idén is a másodéves ösztöndíjat elnyert alkotók beszámoló kiállítását láthatják.

 

Fabricius Anna „Magyar szabvány” című anyagát állítjuk ki; a fotók öt geometrikus formába rendezett embert ábrázolnak, akik különféle hivatások egyenruhájába vannak öltöztetve. A rend, az uniformis és az egyéniségek interferenciája domborodik ki elsősorban ebben a sorozatban.

Tóth Szilvi - Energiák című fény installációja alkímiai és vallási szimbólumok segítségével mutatja be az embereket irányító, kívül és belül befolyásokat gyakoroló energiákat. Ezeket az erőket angyalok és démonok formájában is megjeleníthetjük. A képek létrejöttét filozófiai leírások, mesék, valós álmok és események ihlették. A fény installáció célja a belsőnkben zajló harcok felszínre hozása és legyőzése, ahol tudatunk sötét bugyraiban világosság ébredhet, amely rávilágít: hogyan érdemes élni, és gondolatokat ébreszt: miért is jöttünk erre a világra. Aki ezen az úton elindul, önmagát megfigyelve legyőzheti a sötét, tudattalan tartalmak mélyén megbújó erőket, így indulhat meg a fény felé, a harmónia és teljes szabadság felé vezeto lépcsofokokon.

Dezső Tamás „Korunk elitje” című sorozatában az eddigi munkásságára is jellemző szigorú kompozíciót – a képsíkok jól körülhatároltak- alkalmazza, így fotói szereplői szinte típussá válnak esetenként egészen bábszerűvé lesznek.

A László Gergely és Rákosi Péter által fölhasznált fantomképek nemcsak a bűnüldözés hasznos segédeszközei, hanem érdekes filozófiai probléma demonstrálói is. A meg- és felismerés, az analógiaképzés jelensége gondolkodásunkban - ebben az esetben is alkalmazásra kerül. Egy emlékezetből elbeszélt arcból születik maga a kép – amely majdnem biztosan nem létező. Majd ez az „eszmei”, „ideális” képmás hoz létre analógiát több valóságos arccal. Ezek a művek nemcsak saját érzékelésünk, hanem a valóság törvényszerűségeire is rákérdeznek.

 

Pécsi József Fotográfiai Ösztöndíj 2007

A kulturális tárca 1991 óta hirdet pályázatot a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj elnyerésére fiatal fotográfusok számára. A két vagy három évre odaítélt ösztöndíj célja, hogy segítse a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek alkotóinak a pályáját, művészi fejlődését. Amikor az alapító az új ösztöndíj névadójául Pécsi Józsefet választotta, tisztelegni kívánt a mester emléke előtt, egyúttal példaképként kívánta állítani Pécsi József mesterségbeli tudását, műfaji sokoldalúságát, hagyományos és modern stíluselemeket ötvöző művészetét a fotográfiával alkotó módon és élethivatásként foglalkozni akaró fiatalok elé.

2007-ben a Pécsi József Ösztöndíjakat a következő pályázók nyerték el:

Harmadik évre
Fabricius Anna · László Gergely · Tóth Szilvi

Második évre
Hermann Ildi · Kovalovszky Dániel · Magyar Ádám

Első évre
Bócsi Krisztián · Dezső T. Tamás · Kudász Gábor Arion · Pecsics Mária · Rajcsányi Artúr · Varga Gábor Áron
fotó: Kassay Róbert

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum