Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
George Eastman Terem

Spilák Zsuzsanna

Gyűjtők  
A kiállítást megnyitotta: Csizek Gabriella
A kiállítás technikai rendezője: Mayer Róbert
Megtekinthető: 2008. július 18. - szeptember 07.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén és ünnepnap 11-19 óra között

  sajtóanyag letöltése
Spilák Zsuzsanna: Gyűjtők · Spilák Zsuzsanna

 A rendszerváltozás óta a társadalmi, gazdasági és politikai viszonyok megváltozásával, a plurális társadalom szinte átláthatatlan érték kavalkádjával találkozunk. Identitásunk megőrzése nélkül a globális fejlődés lavinája megsemmisíti bennünk az idők során kialakult személyiségjegyeinket. Ebben a folyamatban a kapaszkodási pontok jelentősége egyre jobban megnövekszik. A lélek keresi a menekülés útját a lélek nélküli világból. A hagyomány szerepe felértékelődik, minden, aminek valamiféle szimbolikus, sajátos többlettartalmú emlékdimenziója van, értéket képvisel személyes világunkban. Tárgyakat halmozunk, gyűjtünk magunk köré, hogy kézzel fogható bizonyítékát adják annak, hogy a világban számunkra léteznek értékek. Rendszerezzük őket, hogy a káoszt megelőzzük.

Ebben a bizonytalan, kiszámíthatatlan, előre nem tervezhető világban vannak emberek, akiknek a gyűjtögetés nyújt biztonságot és kapaszkodási pontot. Az ő privát univerzumukban nem kell mások által felállított értékrendszernek megfelelni. Ebben az univerzumban ők írják a szabályokat és állítják fel a határokat. A túlélés érdekében saját terápiás módszert fejlesztettek ki, hiszen a gyűjteménnyel való foglalkozás - a meditációhoz és a relaxációhoz hasonlóan - lecsendesíti a tudatot és nyugodtabb lelkiállapotot eredményez. A gyűjteménnyel tökéletes rendszert hoznak létre, és mivel minden gyűjtemény visszatükrözi tulajdonosának személyiség jegyeit, ezért magasabb szinten már önarcképpé formált műalkotás is a gyűjtemény, mely értéket közvetít a külvilág számára is.

Irigyeltem pozitív, kiegyensúlyozottságot sugárzó lényüket. Birtokában vannak egy tudásnak, mellyel élhetőbbé válnak hétköznapjaik.

Spilák Zsuzsanna

 

A kiállításhoz kapcsolódóan Spilák Zsuzsanna augusztusban igény szerint tárlatvezetést tart.

 

fotó: Kassay Róbert

 

2008. szeptember 4. csütörtök, 18.30
Spilák Zsuzsanna Gyűjtők c. kiállítás - finisszázs
Spilák Zsuzsannával és Bozóki Sándor gyufagyűjtővel Ránki Júlia beszélgetett.

fotó: Kassay Róbert
A kiállítás kiemelt támogatói:
NKA, JWT, Pop Group

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum