Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
George Eastman Terem

 

Képmutogatók 2.
A látás kultúrtörténete

Kolta Magdolna (1958-2005) emlékére
Megnyitó: 2008. november 10. (hétfő) 18 óra
A vendégeket köszönti: Kőrösi Orsolya a Magyar Fotográfusok Háza Kht. ügyvezető igazgatója és Rubovszky Rita a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója
A kiállítást megnyitja: Kincses Károly fotómuzeológus, kurátor
Megtekinthető: 2008. november 11. - 2009. január 4.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között

 
Képmutogatók 2.
A látás kultúrtörténete

Kolta Magdolna (1958-2005) emlékére

 

Azt gondoljuk, hogy az emberek tízezer, ötszáz és öt évvel ezelőtt sem úgy látták az őket körülvevő világot, mint ma. A szem megtanult látni, egyre bonyolultabb áttételek során is felismerni a valóság elemeit, bármilyen formában is jelenjék az meg.

 

Kiállításunk ebből a folyamatból mutat meg valamit.

 

Kiindulópontunk, hogy a fotográfia (ill. a mozgókép) feltalálása hosszú kultúrtörténeti tanulási folyamat végeredménye. A természeti népek fiai még évtizedekkel ezelőtt sem voltak képesek a róluk készült fényképet önmagukkal azonosítani. A tanulás során az európai ember bensőséges viszonyba került a képi ábrázolásokkal, elfogadta és igényelte a háromdimenziós valóság kétdimenziós megörökítését, illetve a világ mozgásának imitációját. E kultúrtörténeti folyamatban egyaránt szerepet játszottak a tudomány képviselői (az optika, a vizuális eszközök fejlődésével) és a populáris kultúra (vásári mutatványosok, vizuális játékok, szabadidős szórakozásformák). Mai képfaló világunk polgáraként alig elképzelhető, micsoda varázsa volt a képnek egy-két évszázaddal ezelőtt. A képekkel, festményekkel - kezdetben szinte kizárólag szakrális ábrázolásokként - találkozó köznép áhítata az érintésközelbe kerülő képek iránt, a legkülönbözőbb alakban megjelenő képmutogató produkciójának népszerűsége, nem kisebb jelentőségű kulturális átalakulás bizonysága, mint az írás sokat emlegetett Gutenberg-féle forradalma.

A kiállításon a Magyar Fotográfiai Múzeum optikai különgyűjteményének anyaga mellé sorakoztatjuk az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum optikával kapcsolatos tárgyait és más közgyűjtemények, magángyűjtők, kortárs alkotók e témába vágó tárgyait is.

A kiállítás foglalkozik a szem, a látás törvényeivel, a fénytan megértését szolgáló eszközökkel, a camera obscurával, a vetítés laterna magicától a mesediavetítőig terjedő életrajzával, a legkülönfélébb mozgásimitációkkal, a térélmény képi imitációjával, a transzparens képek nyújtotta különleges hatásokkal.

A kiállítás első részét 1998-ban a Kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban rendezte meg Kolta Magdolna és Munkácsy Gyula. Mostani kiállításunkkal az azóta fiatalon elhunyt Kolta Magdira emlékezünk. Kiadjuk új, bővített formában az által írt Képmutogatók A látás kultúrtörténete című könyvet, s ezt a páratlan művet most lefordítjuk angolra, hogy határainkon túl is kifejthesse hatását.

(Kincses Károly fotómuzeológus)
Személyek és intézmények, akik
hozzájárulnak a kiállítás létrejöttéhez:


Arany Gold Zoltán
Bánkuti András
Garami Richárd
Lévay Jenő
Laczkó Péter
Lukáts Andor
Modor Viktória
Munkácsy Gyula
Nádorfi Lajos
Orosz István
Ötvös Enikő
Túry Gergely
Zádor Tamás

Kresz Géza Mentőmúzeum
Magyar Fotográfiai Múzeum
Magyar Filmintézet
Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum