Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
André Kertész Terem
Mai Manó Galéria
Feltételes Megálló Galéria

 

„Camera obscura – kortárs sötét szobák”
A kiállítás a Mai Manó Ház által meghirdetett Camera Obscura fotópályázatra beérkezett műveket mutatja be.
A kiállításon láthatók a cserhátszentiváni Kicsivilág Fotográfiai Alkotótábor munkái is.

A vendégeket köszönti:
Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza ügyvezető igazgatója, ezután beszél az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselője, majd Telek Balázs, fotográfus, képzőművész, a kiállítás kurátora.
A kiállítást megnyitja Kerekes Gábor fotográfus Kurátor: Telek Balázs
Megtekinthető: 2008. október 21. – 2009. január 4.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között

  sajtóanyag letöltése
„Camera obscura – kortárs sötét szobák” - kiállítás
„CAMERA OBSCURA BUSZ” köztéri projekt
Camera obscura progransorozat: programjaink, rendezvényeink
„Camera obscura – kortárs sötét szobák” - Sajtótájékoztató

 

 

Camera obscura – kortárs sötét szobák - kiállítás

(Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, I. emeleti kiállítótér, Mai Manó Galéria, Feltételes Megálló)

fotó: Kassay Róbert

A Magyar Fotográfusok Háza a Reneszánsz Év-2008 keretében országos Camera obscura fotópályázatot írt ki. A pályázat zsűrizett és díjazott anyagaiból „Camera obscura – kortárs sötét szobák” címmel 2008. október 20-án nagyszabású kiállítás nyílik a Mai Manó Házban. A kiállítás kurátora Telek Balázs, Balogh Rudolf - díjas fotográfus. A kiállítás megnyitója egyben a közelmúltban meghirdetett és rendkívül sikeresen lezajlott Camera Obscura fotópályázat eredményhirdetése is.

A pályázatra 3 kategóriában jelentkezhettek az érdeklődők. Az I. kategóriára a magyarországi általános és középiskolák tanulói pályázhattak, a II. kategóriára minden 18. évét betöltött személy jelentkezhetett, és a III. kategóriára meghívott, a Camera Obscura technika területén már bizonyított fotográfus-alkotók nyújthatták be pályaműveiket.

A fotópályázat I. és II. kategóriájára majd 200 szerző, 1000 feletti számú pályamunkával jelentkezett. A szakmai zsűri (Kincses Károly elnök, Hudra Klára, Kardos Sándor, Maurer Dóra) nagyon elégedett volt a beérkezett pályamunkák mennyiségét és színvonalát illetően, kiváltképp a II. kategória esetében, melyre a legnagyobb számban érkeztek pályaművek.

A pályázat alkotásaiból nyíló kiállításnak a Mai Manó Ház I. emelete és a Mai Manó Galéria ad helyet, míg az újonnan nyílt galériában, a Feltételes Megállóban az augusztusi cserhátszentiváni Fotográfiai Alkotótáborban résztvevő mesterek és tanítványok lyuk- és réskamerás fotográfiáiból látható válogatás.
A kiállítás alkalmában Elisabeth Brühlmann lyukkamerával készített alkotásai is megtekinthetők.

A kiállítás igazi kuriózum, hiszen maga a technikai, a képeket létrehozó eszközök és eljárások különleges képalkotói hozzáállást, felkészültséget igényelnek az alkotóktól. A falakon lógó képek a technika adottságaiból következően kivétel nélkül egy jól átgondolt alkotói folyamat végeredményeként születtek meg, ezért rendkívül összetett, sokszor filozofikus mélységű és kiemelkedően látványos tárlatot garantálnak. Külön érdekessége a kiállításnak, hogy a fotográfiák mellett a képeket létrehozó instrumentumokat vagy azok fényképét is megmutatjuk, az eszköz és a fotográfiák készítésének részletes leírásával.

Camera Obscura Programok a Mai Manó Házban

A Reneszánsz Év - 2008 keretében, a Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház) szervezésében egyedülállóan sok rendezvény témája a camera obscura. Elmondhatjuk, hogy még soha ennyi camera obscurával kapcsolatos program, kiállítás, előadás, kurzus, tábor nem valósult meg hazánkban, mint most 2008-ban. Augusztusban és szeptemberben Cserhátszentivánon és Sopronban szerveztünk alkotótáborokat.

Szeptember közepétől a Millenárison (2008. november 10-ig) már látogatható a „Kortárs sötét szobák, avagy a camera obscura újrafelfedezése” című szabadtéri kiállítás, mely rövid, de lényegre törő áttekintést ad a közelmúlt és a jelen kortárs alkotóinak camera obscurás munkáiból. Látványos, szabadba kihelyezett, látogatókat befogadó camera obscurák (Millenáris Park, Nagymező u. – Andrássy u. sarok, tervező: Laczkó Péter) valamint beltéri kiállítótérben működő (ArtBázis Összművészeti Műhely) lyukkamerák is láthatóak a város különböző pontjain, és egy camera obscurává átalakított busz is járja majd Budapest utcáit (Keserue Zsolt és Enyingi Tamás jóvoltából), melyben a feje tetejére állított város forgatagát szemlélhetjük meg „tű-éles” képeken.

A Camera Obscura – kortárs sötét szobák és a később, november 10-én nyíló Képmutogatók 2. – A fotográfiai látás kultúrtörténete ’Kolta Magdolna emlékére (1958-2008)’ című kiállításokhoz kapcsolódóan számtalan további rendezvényre kerül sor a Mai Manó Házban.

A Szerdai FotóSzabadegyetemen a nagyközönségnek szóló fotószakmai előadásokkal, a Camera Obscura és a Képmutogatók Hétvégéken rendszeres hétvégi családi programokkal, a reneszánsz jegyében szervezett múzeumpedagógiai és egyéb interaktív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, előadásokkal és koncertekkel, látványos fény-képezési attrakciókkal, bábosokkal a legkisebbeknek és egyéb látványosságokkal várjuk a látogatókat. Karácsony előtt FotóKarácsony címmel szakmai vásárt szervezünk a Mai Manó Házban, amelyen a Magyar Fotográfusok Házában korábban kiállított kortárs alkotók műveit és kereskedelmi galériák fotográfiáit áruljuk.
Mi is az a camera obscura?
Létezik egy természeti jelenség, amely olyan, fénytől elzárt terekben alakulhat ki a leginkább tanulmányozható formájában, ahová a külvilág fénye csak egy vagy esetleg több, de jól elkülönült nyíláson, lyukon érkezhet csak be. A jelenség lényege az, hogy a nyílással szemközti felületen, a külvilágból érkező fénynyalábok a külvilág fordított állású és tükörfordított képét jelenítik meg.
Ez az egyszerű természeti jelenség, pontosabban annak modellezett, majd eszközzé alakított formája az emberek gondolkodására, vizuális kultúrájára jelentős hatással volt.
A már i.e. 400 körül leírt (Mo Ti kínai filozófus-matematikus) jelenséget az emberiség kultúrtörténetének jelentős alakjai figyelték meg, írták le (Arisztotelész), modellezték (Leonardo) eszközzé fejlesztették (Giovanni della Porta, Girolamo Cardan) vagy éppen nevet adtak neki (Kepler).
De a camera obscura, melyet talán legtöbbször a fényképezőgép őseként emlegetnek, a digitális képalkotás korszakában is jelen van, sőt egyszerűségéből adódóan a jelenkor emberét is felfedezésre, gondolkodásra, elmélyülésre, kreatív alkotómunkára ösztönzi.

Együttműködő partnerek:
ArtBázis Összművészeti Műhely (www.artbazis.hu)
Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (www.ffs.hu)
Magyar Fotográfiai Múzeum (www.fotomuzeum.hu)
Magyar Fotóművészek Szövetsége (www.fotomuveszek.hu)
Fotók a kiállítás megnyitójáról és a díjkiosztóról

fotó: Kassay Róbert

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum