Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
André Kertész Terem
Mai Manó Galéria
Feltételes Megálló Galéria

 

„Camera obscura – kortárs sötét szobák”
A kiállítás a Mai Manó Ház által meghirdetett Camera Obscura fotópályázatra beérkezett műveket mutatja be.
A kiállításon láthatók a cserhátszentiváni Kicsivilág Fotográfiai Alkotótábor munkái is.

A vendégeket köszönti:
Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza ügyvezető igazgatója, ezután beszél az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselője, majd Telek Balázs, fotográfus, képzőművész, a kiállítás kurátora.
A kiállítást megnyitja Kerekes Gábor fotográfus Kurátor: Telek Balázs
Megtekinthető: 2008. október 21. – 2009. január 4.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között

  sajtóanyag letöltése
„Camera obscura – kortárs sötét szobák” - kiállítás
„CAMERA OBSCURA BUSZ” köztéri projekt
Camera obscura progransorozat: programjaink, rendezvényeink
„Camera obscura – kortárs sötét szobák” - Sajtótájékoztató

 

 

MAGYAR FOTOGRÁFUSOK HÁZA – MAI MANÓ HÁZ PROGRAMJAINK, RENDEZVÉNYEINK

A Camera Obscura – kortárs sötét szobák és a Képmutogatók 2. – A látás kultúrtörténete „Kolta Magdolna (1958-2008) emlékére” című kiállításokhoz kapcsolódóan számtalan rendezvényre kerül sor a Mai Manó Házban.

A Szerdai FotóSzabadegyetemen a nagyközönségnek szóló fotószakmai előadásokkal, a Camera Obscura és a Képmutogatók Hétvégéken rendszeres hétvégi családi programokkal, a reneszánsz jegyében szervezett múzeumpedagógiai és egyéb interaktív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, előadásokkal és koncertekkel, látványos fényképezési attrakciókkal, a legkisebbeket bábosokkal és egyéb látványosságokkal várjuk a látogatókat. Karácsony előtt FotóKarácsony címmel szakmai vásárt szervezünk a Mai Manó Házban, amelyen a Magyar Fotográfusok Háza a korábbi kiállításain szereplő kortárs alkotók műveit és több kereskedelmi galéria saját gyűjteményének darabjait árulja.

 

Részletes Program

Októberi programok »»

Szerdai FotóSzabadegyetem a Magyar Fotográfusok Házában

Október 29-től kezdődően szerdánként 17.00 órától FotóSzabadegyetem címmel – a magyar és egyetemes fotográfia történetét, kortárs trendeket áttekintő előadássorozatot szervezünk neves szakemberek közreműködésével.

Előadóink közül néhány név: Bölcskey Miklós, Böröczfy Virág, Fabricius Anna, Gyenis Tibor, Munkácsy Gyula, Telek Balázs, Zalka Imre

 

Camera Obscura Hétvége
2008. október 25-26. (szombat-vasárnap)

Mindkét napon 11 és 16 óra között utazás a camera obscurává alakított busszal és a fordított világ nézegetése az Andrássy út - Nagymező utca sarkán, illetve a Millenáris parkjában álló camera obscura szerkezetben.

2008. október 25. (szombat)
14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel
15.00 Camera obscura performansz a Hólyagcirkusz Társulat művészeinek közreműködésével
17.00 Camera obscura – kortárs sötét szobák Tárlatvezetés Telek Balázzsal, a kiállítás kurátorával
18.00 Képes beszámoló - beszélgetés és filmvetítés Beszélgetés a cserhátszentiváni Fotográfiai Alkotótábor résztvevőivel, a Camera obscura fotópályázat díjazottjaival és pályázóival, valamint Zelki János Camera obscura c. oktatófilmjének bemutatása.

2008. október 26. (vasárnap)
11.00-17.00 Interaktív foglalkozások - reneszánsz és fotográfiai eszközök, valamint camera obscura készítés képzőművészek, iparművészek, múzeumpedagógusok közreműködésével
11.00-17.00 Camera obscura performansz Bölcskey Miklóssal Egész napos fotográfiai kísérlet. A nagyméretű képalkotó tér létrehozásához a résztvevők aktív közreműködése szükséges. Fekete mezőgazdasági fóliát használva nem ritkán 20-80 emberrel közösen alakul ki az a sötét tér, a fényképezőkép, mely a körülöttünk lévő világ változatos képeit teszi megörökíthetővé. 
14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel

 

Novemberi programok »»

Reneszánsz motivációk és motívumok a kortárs művészetben c. szimpózium
2008. november 13. 18.00 (csütörtök)

A cserhátszentiváni FaluKÉP(e)zés - KicsiVilág Fotográfiai Alkotótáborban részt vevő fotográfusok részvételével megrendezett nyilvános szimpózium egyrészt összegzi a cserhátszentiváni alkotótábor tapasztalatait, másrészt keresi a párhuzamokat a kortárs és a reneszánsz alkotói attitűdök, gondolkodásmódok között. A szimpóziumon levetítjük a Cserhátszentiván – Fotófaluról készült filmet, majd bemutatjuk a camera obscura oktatófilmet is, és beszélgetünk az oktatókkal és a résztvevőkkel, és a film készítőjével.

 

XXI. Képíró-képolvasó hétvége
2008. november 15-16. (szombat-vasárnap)

Mindkét napon 11 és 16 óra között utazás a camera obscurává alakított busszal és a fordított világ nézegetése az Andrássy út - Nagymező utca sarkán, illetve a Millenáris parkjában álló camera obscura szerkezetben.

2008. november 15. (szombat)
XXI. Képíró-képolvasó hétvége - képzés Telek Balázzsal (1. nap)
(A képzés fizetős! A résztvevők száma limitált!
Jelentkezés és bővebb információ »»)
A Magyar Fotográfusok Háza Hétvégéjén ezúttal Telek Balázs, Balogh Rudolf-díjas fotográfus, képzőművész 2 napos képzésen mutatja be a camera obscurát, mint fotográfiai eszközt.  A két napos tanfolyamon  a résztvevők elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek, egyéni érdeklődésnek megfelelően az előadó segítségével kamerát építenek, és fotografálnak.
13.00 Fényképezés a Nagymező utcai camera obscurával - Laczkó Péter közreműködésével
14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel
15.00 Camera obscura performansz a Hólyagcirkusz Társulat művészeinek közreműködésével
17.00 Camera obscura tárlatvezetés fotográfusokkal, művészekkel

2008. november 16. (vasárnap)
XXI. Képíró-képolvasó hétvége - képzés Telek Balázzsal (2. nap)

 

Decemberi programok »»

Képmutogatók Hétvége - kisebbeknek és nagyobbaknak
2008. december 6-7. (szombat-vasárnap)

Mindkét napon 11 és 16 óra között utazás a camera obscurává alakított busszal és a fordított világ nézegetése az Andrássy út - Nagymező utca sarkán álló camera obscura szerkezetben.

A camera obscura busz óránként indul a Mai Manó elől.

Menetrend:
december 6.: 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00
december 7.: 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00

2008. december 6. (szombat)

11.00-17.00 Kreatív gyerekfoglalkozások a Manufaktor Műterem közreműködésével. A Manufaktor Műterem kiállítási anyagában perspektíva trükköket, rafinált papírrétegeket használó könyveket, papírszínházakat, valamint káprázatot szülő árnyékfüzeteket találnak a látogatók. Több papírjáték kipróbálható és megvásárolható a kiállítás ideje alatt. A kiállított tárgyak között lesz egy szabadon működtethető, speciális vetítőgép is, melynek segítségével az érdeklődők egy japán népmese egyszerre 2 és 3 dimenziós univerzumában bolyonghatnak.

11.00-17.00 Bábakukucs - a Bábakalács Bábszínház kandika színháza

14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel

17.00 Képmutogatók tárlatvezetés Laczkó Péter vándorfényképész közreműködésével

2008. december 7. (vasárnap)

11.00-17.00 Kreatív gyerekfoglalkozások a Manufaktor Műterem és Arany Gold Zoltán közreműködésével. A Manufaktor Műterem kiállítási anyagában perspektíva trükköket, rafinált papírrétegeket használó könyveket, papírszínházakat, valamint káprázatot szülő árnyékfüzeteket találnak a látogatók. Több papírjáték kipróbálható és megvásárolható a kiállítás ideje alatt. A kiállított tárgyak között lesz egy szabadon működtethető, speciális vetítőgép is, melynek segítségével az érdeklődők egy japán népmese egyszerre 2 és 3 dimenziós univerzumában bolyonghatnak. Arany Gold Zoltán a zootróp működését szemlélteti gyermekek bevonásával.

18.00 Omar Khajjam: Rubaiyat - Szalai-Szőke-Tóth trió

nagyítás

Szőke Szabolcs által megzenésített Omar Khajjam és ismeretlen arab költők versei (dalai), valamint a Gita Govinda részletei hangzanak el Weöres Sándor fordításában.
Omar Khajjám, a perzsa csillagász-költő egyike a világirodalom legmodernebb alkotóművészeinek. Egyszerű mint egy szél- és vízformálta sokezeréves szikladarab, de éppen annyira bonyolult is. Pályájának nagy részét a szeldzsuk birodalom fénykorában töltötte el, amelyet a katonai hódítás - a határok kiterjesztése az Égei-tengertől az Indusig - épp úgy jellemzett, mint a jólét és a gazdagság növekedése, a tudomány fellendülése. Ám megélte ennek a birodalomnak a bukását, sőt anarchiába züllését, szétesését is. Életének és tevékenységének nagy részét homály borítja, de műveinek keletkezését és utóéletét is. Költeményeit sosem rendezte kötetbe, többnyire szűk baráti körben mondta el vagy olvasta fel őket, s így csak szájhagyomány útján terjedhettek. Tanítványai és tisztelői csak később állítottak össze belőlük gyűjteményeket, s ezek a gyűjtemények, minthogy utólagosak és nem teljesen megbízható forrásokon alapulnak - filológiailag pontatlanok, sokszor bizonyíthatatlan, hogy egyes darabjaik kitől származnak.
/Tóth Evelin - ének, Szalai Péter - tabla, ütőhangszerek, kalimbák, Szőke Szabolcs - gadulka, sarangi, kalimbák/

Várjuk szeretettel!
A Képmutogatók Hétvége programjai ingyenesen látogathatók!

 

FotóKarácsony a Mai Manó Házban
2008. december 20-21. (szombat-vasárnap)

Karácsonyi fotóvásár a Mai Manó Házban

Idén december 20-án és 21-én kerül sor a Magyar Fotográfusok Házában (Mai Manó Ház) immáron hagyományosan, minden év végén megrendezendő fotóvásárra. Ebben az évben azonban az eddigiektől eltérően három galériát is vendégül látunk. A Lumen, a Lux és a Nessim Galéria részvételével két napig várjuk a fotográfia iránt érdeklődő közönséget a Nagymező utcai Feltételes Megálló Galériába. Különleges alkotások, kiadványok és meglepetések várják majd a betérő látogatókat. A Lumen Galéria fiatal fotóművészek eredetei, számozott fényképeit, kiadványait árulja, a Lux Galéria Egyed László fotográfia közeli rajzait, Szendrő István és Tóth György fotóit, a Nessim Galéria Drégely Imre, Frankl Aliona, Minyó Szert Károly és Vékás Magdolna alkotásait ajánlja a látogatók figyelmébe. A vásár során a Mai Manó Házban egész évben árusított magyar fotóművészek eredeti felvételei is kaphatók majd, és az aktuális kiállításokhoz kapcsolódó különleges képnézegető ajándékok is megvásárolhatóak (kinyitható papírszínházak, csináld magad camera obscura és zootrop, váltóképes képeslapok, könyvjelzők stb.).

A karácsonyi vásár mellett Zalka Imre és Laczkó Péter közreműködésével az első nap korabeli fotografálásra is invitáljuk az érdeklődőket. Zalka Imre (vándorfényképész) egy korabeli direkt pozitív felvételi technikával, bizonyos ambrotípiával, más néven nedves kollódiumos pozitívvel készít felvételeket. Laczkó Péter pedig egy olyan különleges, ember nagyságú kamerával készít majd portrékat, amelyben a fényképészen kívül elfér egy másik személy is, aki a kamera belsejéből élvezheti a nagy méretű síkfilmnegatív elkészültét.

A második napon a gyerekeknek kedvezünk. A Tintaló Társulás látogat el hozzánk egy különleges cirkusszal. A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 16-20 gyermek számára van férőhely egy időben. A felnőttek a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben a gyerekek közvetlen közelről láthatják, ahogy a porondon aprócska bábok ejtik ámulatba a nagyérdeműt.

Mindemellett továbbra is ingyenesen – a téli szünetben meghosszabbított nyitva tartással - várjuk a Camera obscura – kortárs sötét szobák és a Képmutogatók 2. A látás kultúrtörténete c. kiállításra az érdeklődőket.

Részletes program:

2008. december 20. (szombat)
11.00-17.00
Korabeli fotografálás (Napfényműterem)
11.00-19.00
Karácsonyi fotóvásár (Feltételes Megálló Galéria)

2008. december 21. (vasárnap)
11.00-17.00
Tintaló Társulás - gyerekelőadás folyamatosan (Napfényműterem)
11.00-19.00
Karácsonyi fotóvásár (Feltételes Megálló Galéria)

nagyítás

A kiállítások és a programok ingyenesen látogathatók!
Várjuk kedves vendégeinket szeretettel!

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum