Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások

 

André Kertész Terem

Magyar Fotográfiai Nagydíj 2008

Tóth György

2009. augusztus 12. 20.00 órától augusztus 13. 00.05 óráig
Megtekinthető: 2009. október 1-31.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

A megnyitó keretében Balla András fotóművész veszi át a 2009. évi Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet a T-Mobile Magyarország támogatásából a Magyar Fotóművészek Szövetsége adományoz tagjai szavazatai alapján annak a fotográfusnak, aki a szakma véleménye szerint a közelmúlt munkásságát tekintve a legméltóbb rá.

  sajtóanyag letöltése
2009. augusztus 12. 20.00 órától augusztus 13. 00.05 óráig
Lolita egy éjszaka erejéig visszatér…

 
Tóth György 2008-ban nyerte el a Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet a Magyar Fotóművészek Szövetsége alapított a T-Mobile Magyarország támogatásával, azzal a céllal, hogy évente egyszer kifejezze a szakma legmagasabb fokú elismerését annak a fotóművésznek, akit a Szövetség tagjai – az elmúlt években kifejtett munkássága alapján – erre a legméltóbbnak tartanak.

1950-ben született Budapesten. „Hivatalosan” 1972 óta foglalkozik fotográfiával, bár saját vallomása szerint két-három éves kora óta tudja, mi az, hogy hívó, víz, fixir …”.

Karrierje elején, a 70-es években a társadalmi jelenségek iránt mutat érzékenységet. Bár legkorábbi fotóin a sárkányrepülők és a lélegzetelállító légköri viszonyok bűvölik el, rövidesen áttér a szociográfiai megfigyelésekre.

A 80-as években a „szocio” témák sajátos dokumentarista szemlélettel ötvöződnek. Fekete-fehér sorozatait saját maga is „dokumentumoknak” nevezi. Ebből az időszakból emblematikus a budapesti villamosmegállókról készült munkája – egy látszólag érdektelen motívumot sorol, amelyből egy ritmus alakul ki.

E repetitív koncepció a művészi megközelítésének egyik máig alapvető szempontja. Számára az ismétlés az apró különbségek megmutatásának eszköze, amely elvezet a lényeg felismeréséhez. Az objektum lehet bármi: villamosmegálló vagy emberek, az elgondolás ugyanaz. Később kizárólag akt és portré szériákat készít, amelyeken vitathatatlanul folytatódik e látásmód, ám sokkal meditatívabb, elvonatkoztatottabb módon.

Mostani kiállításának képein egyetlen modell szerepel: aki azonos az 1998-99-es sorozatának Lolitájával, ám ezúttal sem Vladimir Nabokov bővérű kislány-nősténye, hanem egy éteri, áttetsző lény jelenik meg a képeken. Az androgün képzetek és a fátyolos ártatlanság mellé intenzíven erotikus képi elemek társulnak. A nőiség e kettős természete varázslatos eleganciával és méltósággal bontakozik ki a képen.

A művész fotói Magyarországon és külföldön számos neves köz- és magángyűjteményben szerepelnek, többek között: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (Budapest, Magyarország); Magyar Fotográfiai Múzeum (Kecskemét, Magyarország); George Eastman House International Museum of Photography and Film (Rochester, USA); San Francisco Museum of Modern Art (San Francisco, USA); National Museum of Foto, Film and Television (Bredford, Anglia); Yoko Ono gyűjtemény (New York, USA)/.

fotó: Sárospataki Györgyi
A művész munkái megvásárolhatók az Erdész Galériában (2000 Szentendre, Bercsényi u. 4., tel.: +36 26 317 925) és a G13 Galériában (1075 Budapest, Király u. 13, Gozsdu udvar; tel: +36 1 8781309).

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum