Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


André Kertész Terem
George Eastman Terem

meghosszabbítva
2011 október 2-ig
BUDAPEST POZITÍV
Tíz éves a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj

Benkő Imre, Dezső Tamás, Gárdi Balázs, Hartyányi Norbert, Kovalovszky Dániel, Kudász Gábor Arion, Simon Márk, Sopronyi Gyula, Stalter György, Vancsó Zoltán

Kurátor: Stenczer Sári
A kiállítást megnyitja: Eszenyi Enikő színművész, a Vígszínház igazgatója

Megtekinthetõ: 2011. július 1. - október 2.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

Budapest egy sokarcú, szerethető metropolisz. Egyfelől erősen őrzi régi jellegét, eredeti városszövetét, másfelől azonban számos területe megújult a rendszerváltás óta. A hatalmas Dunával átszelve, megannyi zöld területével mélyeket lélegzik, míg a belvárosa igazi pulzáló, a szívverés ritmusait követő urbánus tér.
A fotográfia megjelenése egybeesik a modern nagyvárosok kialakulásának kezdeteivel és szoros kapcsolatban áll a személyes illetve csoportos identitás keresésével és a szociális tér és életforma képi konceptualizálása révén, ezek megfogalmazásának kísérletével. A médium – még ha a közelmúltban hitünk a fotónak a csakis a tapasztalható valóság reprezentációjában megingott – kiváló eszköz arra is, hogy leírja egy város arculatát, szelektíven és hangsúlyosan fókuszba állítva annak ismert és kevésbé ismert részleteit.
Ebben a bizonyosságban valósul meg idén nyáron a Magyar Fotográfusok Házában az a kiállítás, amely tíz jeles fotográfus szemszögéből, a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj eddigi díjazottjainak képei által kíván megjeleníteni egy Budapest víziót. Célunk, hogy a főváros társadalmának sokoldalúságát, kulturális és szociális gazdagságát fotográfiai alapú munkákon keresztül térképezzük fel, mutassuk be a látogatóknak – legyenek ők helybeliek, avagy külföldi turisták.
A tárlaton nemcsak a hagyományos értelemben vett, bekeretezett és egymás mellé akasztott fotográfiák várják majd az érdeklődőket, hanem a tíz kiállító az ezredforduló után, egyéni stílusban megörökített meglátásai, tapasztalatai és kiemelései töltik majd be a teret – megmutatva mindazt, amit a fotográfia nyelvén lehet a leginkább – a fővárost jellemző különböző rétegeket, a párhuzamosan létező érzéseket és élményeket, amely ma a harmadik évezredben Magyarország fővárosát, mindennapi életének ritmusát, esztétikáját jellemzi. A tárlat utolsó termében dokumentumfilmek is vetítésre kerülnek, melyek segíthetik elmélyíteni tudásunkat és narratív elbeszéléseikkel segítenek megjeleníteni és megérteni ezt a komplex, sokszínű várost, az ereiben lüktető személyes és közösségi történeteivel együtt.

A Pro Cultura Urbis Közalapítvány 2000-ben alapította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, Korniss Péter fotográfus és Schiffer János országgyűlési képviselő kezdeményezésére – melyet azóta minden évben egy kiváló fotográfus tudhat magáénak. A díj egy évig támogatást ad arra, hogy a nyertes alkotó elkészítse sorozatát a magyar fővárosról a koncepcióként beadott tematikáját követve.

Az eddigi ösztöndíjat elnyert alkotók és sorozatcímeik:
Benkő Imre: Budapest Blues (2000), Vancsó Zoltán: Budapesti utcán (2002), Gárdi Balázs: Betondzsungel (2003), Dezső Tamás: Józsefváros (2004), Kudász Gábor Arion: Zöld terület (2005), Stalter György: Város a városban (2006), Simon Márk: Fürdőváros (2007), Kovalovszky Dániel: Emlékgyár (2008), Sopronyi Gyula: Lakóparkok (2010) Hartyányi Norbert: Margitsziget (2011)

Kurátor: Stenczer Sári

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum