Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások


André Kertész Terem

meghosszabbítva
2014. március 23-ig
Kudász Gábor Arion
MEMORABILIA

Megnyitó beszédet mond:
Papp Gábor Zsigmond rendező
Kurátor: Uhl Gabriella

Megtekinthető:
2014. január 24. – 2014. március 23.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

+

Kihelyezett KONTAKTUS
Művészetközvetítés Kormos Mercedes képzőművésszel a Mai Manó Házban Kudász Gábor Arion | Memorabilia c. kiállításhoz kapcsolódóan

A művészetközvetítés kapcsolatoldás a tárlatanyag és a tárlatnéző között. A résztvevők egy-egy gyakorlati feladattal kerülhetnek közelebb a látottakhoz, hogy saját benyomásaikat kialakítva váljanak részeseivé a kiállításnak. A tárlat láttán napi életünk, környezetünk részletei kerülnek előtérbe megfigyelésre ösztönözve, személyiségünket fejlesztve.

Választható programok:
Színkották, mint ruhákba bújtatott kompozíciók - azaz a színek rendszerének feltérképezése a kiállítótérben, az általunk festett felületeinken.
A beszédes szövegen pihenő négylevelű lóherék összekapcsolt történetei. A szimbólum és az újságpapíron megjelenő szöveg kapcsolódásai, valamint saját asszociációink és rajzos párhuzamaink  a papíron megjelenítve.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges, minimum 10 fő jelentkezése esetén tartjuk meg. Részvételi díj: 1250 Ft/fő

További információ: Kormos Mercedes és Pintér Zsanett,
+36 1 473 2667
A részvételhez szülői igazolást kérünk!

A kiállítással párhuzamosan a Faur Zsófi Galériában 2014. január 25. és február 20. között látogatható a Memorabilia tárlat társkiállítása.

Memorabilia könyvbemutató és tárlatvezetés:
időpont: 2014. február 13. 18 óra
helyszín: Faur Zsófi Galéria
www.galeriafaur.hu
Kudász Gábor Arion Memorabilia kiállítása és kötete az emlékezet logikájának feltérképezését szolgálja, valamint a tárgyak rendszerének és emlékezetének leltárkönyve. Olyan emlék-kézikönyv, amely kifejezetten objektív és dokumentarista szándékkal készült. Legközelebbi rokona a múzeumi inventár, amely tradicionális szabályok rendszere alapján írja le, katalogizálja és rendezi el a tárgyakat. A kollekció leginkább a reneszánszban kialakult és a 16-18. században kedvelt gyűjteményezési forma a Kunstkammer jegyeit viseli magán. A tudomány és a művészet illetve az élet szinte minden területéről felhalmozott tárgy-együttesben békésen megfértek egymással az ásványok, miniatűrök, ötletes találmányok és könyvritkaságok. A világról alkotott tudományos képzetek, a múlt tapasztalata, a tárgyakból levonható következtetések találtak helyet e sajátos gyűjteményben. A Memorabilia azonban az „emléktárgyakat” - ezeket az alázatos és alkalmazkodó statisztákat, ezeket a pszichológiai rabszolgákat és bizalmas barátokat - alaposan felforgatja és újrarendezi.

A kötet és a kiállítás keletkezéséről így vall a fotográfus: „Anyám, Kudász Emese, festőművész 2010. november 22-i halálát követő években a teljes hagyatékát katalogizáltam, és tőlem telhető tárgyilagossággal lefényképeztem, hogy gyorsan halványuló nyomát rögzíteni tudjam az időben. Tevékenységem megbontotta a csakis rá jellemző, általa teremtett és őt körülvevő rendet, amelyet ha akkor érintetlenül elzárok, emlékét még nagyon hosszú időn át hűen őrizte volna. A kutakodásom nyomán megbomló rend réseiből személyiségének rejtett szeletei és tárgyainak addig ismeretlen összefüggésrendszere bontakozott ki, amelyről ma már nem állítható bizonyossággal, hogy korábban is létezett-e vagy részint az én beavatkozásom szüleménye.”
Kudász Gábor Arion

Arion 1978-ban Budapesten született. Budapesten él és dolgozik. Három gyermek apja.

Munkái dokumentarista és megrendezett elemekből építkeznek. A városi fejlődést, környezeti problémákat és az indusztriális tájképet kutató hosszútávú projektjeit követően érdeklődése az emberi kapcsolatok, a privát történelem és az emlékezet mechanikájának működése felé fordult. Arion három ízben volt Pécsi József ösztöndíjas 2011-ben, 2004-ben és 2007-ben. 2007 és 2010 között DLA ösztöndíjjal folytatta tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. 2013 óta vezeti a Fotográfia szak mesterképzését. 2010-ben részt vett a European Eyes on Japan / Japan Today című projektben. 2010-ben megkapta a Magyar Köztársaság Márciusi Ifjak Díját, 2013-ban a Balogh Rudolf díjat.

Művei számos nemzetközi kiállításon szerepeltek, mint a brüsszeli BOZAR, a svájci Musée de L'Elysée, a Neuer Berliner Kunstverein vagy a new york-i Aperture Gallery, illetve fesztiválokon Lodz-tól Pingyao-ig. Több művészkönyve jelent meg.

http://www.arionkudasz.com/

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum