Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Aktuális kiállítások


George Eastman Terem

Pécsi József Ösztöndíjasok
beszámoló kiállítása
Hartyányi Norbert, Hernád Géza, Simonyi Balázs

Kurátor: Csizek Petra

Megtekinthető: 2010. március 25. - május 2.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

 

A Pécsi József Fotográfiai Ösztöndíj beszámoló kiállításán idén három alkotó, Hartyányi Norbert, Hernád Géza és Simonyi Balázs mutatkozik be egy-egy sorozattal. Mindhárom fotóriport egy korosztály, illetve közösség megjelenítésére vállalkozik, legyen szó generációs, társadalmi vagy szociális helyzetjelentésről, problémafelvetésről. Munkamódszerükben és a tematikában felbukkanó esetleges hasonlóságokon túl azonban három markánsan különböző látásmóddal találkozunk.

HARTYÁNYI NORBERT Relax című sorozatában huszonéves fiatalok szabadidős tevékenységeit vonultatja fel, az aktív és passzív kikapcsolódást egyaránt beleértve. A pihenésnek nemcsak a formája - testmozgás, hétvégi kirándulás, koncert vagy házibuli - de jellege is változatos: a mozgalmas helyzetek ügyesen megragadott pillanatai mellett melankólikusabb, csendesebb, olykor magányos szituációk is helyet kapnak.


HERNÁD GÉZA Lipótmező – Törékeny elmék című sorozata a 2008-ban nagy közfelháborodás ellenére bezárt budapesti elmegyógyintézetnek, Lipótmezőnek állít emléket. Az itt élők érzékenyen bemutatott portréi az őket körülvevő helyszínekkel, életterükkel váltakozva egy eltűnőfélben levő világ szomorú, olykor álomszerű lenyomataként homályosodnak el a fakó színfalak között.


SIMONYI BALÁZS Plázanemzedék – Otthon 2.0 című sorozatának tinédzserei szabadidejüket bevásárlóközpontokban töltik szórakozással, ismerkedéssel, vásárlással múlatva az időt. A bemutatott portrék a hamisan csillogó, ingerszegény környezettel együtt megjelenítve tökéletes látleletét adják az unatkozó fiatalság céltalan cselekedeteinek és felszínes élményeinek.

Csizek Petra, kurátor


Fotó: Kassay Róbert

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum