Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
André Kertész Terem

 

Hazai anyag Fotónapló, André Kertész és a magyarok
Megtekinthető: 2005. 04. 01. - 05. 29.

  sajtóanyag letöltése
Hazai anyag · André Kertész
V. Molnár Imre: A kamera poétája (részlet)

 


A Magyar Fotográfiai Múzeum és a Mai Manó Ház André Kertész (Budapest, 1894.- New York, 1985.) életműve magyarországi vonatkozásainak bemutatásában teljességre törekvő kiállítást szervez 2005. április 1. és 2005 május 29. között a Mai Manó Ház mindhárom kiállítótermében.

A kiállítás válogatás a Magyar Fotográfiai Múzeum, a szigetbecsei André Kertész Emlékmúzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tulajdonában lévő fotográfiákból.

A kiállítás nyitvatartása alatt jelenik meg a Mai Manó Ház kiadásában a

Kincses Károly és Kolta Magdolna „Hazai anyag”
Fotónapló. André Kertész és a magyarok

című kötet, amely majdnem kétszáz fotográfiát mutat meg.

Kertész Andor Magyarországon született, itt élt harmincegy éves koráig. Mondhatja-e valaki, hogy nem itt érték a legdöntőbb kulturális, szociális és egyéb hatások? Merné-e valaki állítani, hogy nem itt szerezte első, legfontosabb ismereteit a világról, a fényképezésről? Hogy nem itt lett kész emberré? Remélem nem. De merné-e valaki hittel azt állítani, hogy az ezt követő tizenegy év Párizsban, majd élete nagyobbik fele, majd fél évszázadnyi idő New Yorkban, nem ugyanennyire fontos? Ez sem lenne igaz. De míg Párizzsal, New Yorkkal számtalannál is több cikk, tanulmány, könyv foglalkozik, az első harmincegy év a kelleténél szegényesebben van dokumnetálva. Ez a könyv sem oldja meg ezt a problémát csak egy lépéssel közelebb visz André Kertész megértéséhez.

Kertész minden nyilatkozatában elmondta legalább egyszer, hogy ő fényképes naplót készít egész életében. Ezt látszanak alátámasztani a képei hátára saját kezével írt dátumok, megjegyzések is. Tartsuk ezt tiszteletben, s készítsük el Kertész fényképes életrajzát, de most csak a magyarországi, vagy magyar vonatkozású képeit feldolgozva, azok közül is csak azokat, amelyek eredetiben vagy nyomtatásban esetleg más információhordozón rendelkezésünkre állnak. A szigetbecsei André Kertész Múzeum és a Magyar Fotográfiai Múzeum jelentős szeletet őriz a Kertész életműből, ennek lehetőség szerinti teljes bemutatása az, amire most vállalkozhatunk.

Tehát mely képek közül válogattunk? Az élete első, magyarországi szakaszában készült felvételekből, amelyek megörökítették az első világháború számos színterét is. Élete második és harmadik szakaszából azokkal a fényképekkel foglalkozunk, amelyek Párizsban vagy New Yorkban készültek és magyar eseményeket, magyar személyeket, azaz hungarikumokat mutatnak, vagy ilyenekhez kapcsolhatók. Végül pedig azokat a képeit láthatják, amelyeket öregkori hazalátogatásai során készített.

Ha ezeket a fotográfiákat így, a készülés megállapítható sorrendjében egymás után sorakoztatjuk, kiegészítjük némi életrajzi törmelékkel, kommentárral, Kertész saját visszaemlékezéseivel, akkor joggal hihetjük, megtudtunk még valamit az immáron húsz éve halott Kertészről.

Képes utazás André Kertésszel kilencven éven és két földrészen keresztül.

 

Hazai anyag
Fotónapló. André Kertész és a magyarok
című kiállítás
2005. április 1.- 2005. május 29. között

André Kertész kiállítóterem, első emelet

André Kertészről, a magyar fotográfia egyik meghatározó, és nemzetközi tekintetben, az egyik legismertebb művészéről elnevezett első emeleti kiállítótérben első ízben mutatjuk be műveit.

Ez az ünnepi alkalom tisztelgés a művész méltán elismert páratlan tehetsége előtt, egyben a névadója is az első emeleti kiállítótérnek.

Reméljük, hogy ez a maga nemében eddig páratlan kiállítás valóban méltó tiszteletadás lesz az egyetemes fotográfia történetében kiemelkedő helyet elfoglaló művész előtt.

 

Akit Fényképeztek
André Kertész-portrék magyar fotográfusoktól

2005. április 1.- 2005. május 29. között

Mai Manó Fotógaléria, félemelet

Nem titkolt szándékunk, hogy André Kertészt nemcsak mint fotográfust, hanem mint embert is megmutassuk, hogyan élt, dolgozott.

A Fotónapló képeiből rendezett kiállításal párhuzamosan állítjuk ki a művészt ábrázoló portrékat, amelyeket a pályatársak, tanítványok, illetve a fiatalabb generáció tagjai készítettek róla.

 

André Kertész ismeretlen fotográfiái
Képek és tárgyak a Washington Square-i lakásból

2005. április 1.- 2005. május 16. között

George Eastmann kiállítótér, második emelet

A kiállítást 2001-ben a Magyar Fotográfiai Múzeumban és a párizsi Maison Européenne de la Photographie-ban mutatták be ezideig.

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum