Bezárás

Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban

 

„Camera Obscura” programsorozat


André Kertész Terem
Mai Manó Galéria
Feltételes Megálló Galéria

2008. október 20. hétfő, 18.00

„Camera obscura – kortárs sötét szobák”

A Magyar Fotográfusok Háza a Reneszánsz Év-2008 keretében országos Camera obscura fotópályázatot írt ki. A pályázat zsűrizett és díjazott anyagaiból „Camera obscura – kortárs sötét szobák” címmel 2008. október 20-án nagyszabású kiállítás nyílik a Mai Manó Házban. A kiállítás kurátora Telek Balázs, Balogh Rudolf - díjas fotográfus. A kiállítás megnyitója egyben a közelmúltban meghirdetett és rendkívül sikeresen lezajlott Camera Obscura fotópályázat eredményhirdetése is.

részletek"CAMERA OBSCURA BUSZ" köztéri projekt
a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház Camera Obscura rendezvénysorozatának keretében

„Camera Obscura Busz” köztéri projekt - Keserue Zsolt és Enyingi Tamás vezetésével
Keserue Zsolt és Enyingi Tamás „Camera Buscura” projektjét ez idáig három alkalommal valósította meg - Zalaegerszeg, Albergo fesztivál; Budapest, Műcsarnok "LÁTÁS" kiállítás és szimpózium; Usti nad Labem (CZ) Public Dreams Project -, a két művész neve garancia a projekt sikerességére.

A „Camera Obscura Busz” projekt lényege, hogy a városi közlekedésben elhelyezünk egy camera obscurává átalakított tömegközlekedési járművet. Az utazó közönség a szokványos városképpel szembesül, de fordított állásban és ellenkező haladási iránnyal, teljes panorámában. A látvány extra szélesvásznú mozihoz hasonlít, tű-éles képpel. A járat Budapest frekventált vonalán közlekedik, terveink szerint a Hősök tere és a Deák Ferenc tér között, érintve a Nagymező utcát is.A tervek szerint a jármű hétvégenként kel útra az utasaival, akik megtapasztalhatják, hogy camera obscura busszal a város forgatagát is a feje tetejére lehet állítani.
Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
programjaink, rendezvényeinka „Camera Obscura”
programsorozat keretében

A Camera Obscura – kortárs sötét szobák és a november 10-én nyíló Képmutogatók 2. – A fotográfiai látás kultúrtörténete ’Kolta Magdolna (1958-2008) emlékére’ című kiállításokhoz kapcsolódóan számtalan rendezvényre kerül sor a Mai Manó Házban.

A Szerdai FotóSzabadegyetemen a nagyközönségnek szóló fotószakmai előadásokkal, a Camera Obscura és a Képmutogatók Hétvégéken rendszeres hétvégi családi programokkal, a reneszánsz jegyében szervezett múzeumpedagógiai és egyéb interaktív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, előadásokkal és koncertekkel, látványos fény-képezési attrakciókkal, bábosokkal a legkisebbeknek és egyéb látványosságokkal várjuk a látogatókat. Karácsony előtt FotóKarácsony címmel szakmai vásárt szervezünk a Mai Manó Házban, amelyen a Magyar Fotográfusok Házában korábban kiállított kortárs alkotók műveit és kereskedelmi galériák fotográfiáit áruljuk.

 

Részletes Program

Szerdai FotóSzabadegyetem a Magyar Fotográfusok Házában

2008. október 29-től kezdődően szerdánként 17.00 órától FotóSzabadegyetem címmel – a magyar és egyetemes fotográfia történetét, kortárs trendeket áttekintő előadássorozatot szervezünk neves szakemberek közreműködésével. Az előadássorozat részletes programját lásd később a www.maimano.hu honlapon.
Előadóink közül néhány név: Böröczfy Virág, Illés Barna, Munkácsy Gyula, Telek Balázs, Vékás Magdolna, Zalka Imre

 

Camera Obscura Hétvége
2008. október 25-26. (szombat-vasárnap)

Mindkét napon 11 és 16 óra között utazás a camera obscurává alakított busszal és a fordított világ nézegetése az Andrássy út - Nagymező utca sarkán, illetve a Millenáris parkjában álló camera obscura szerkezetben.

2008. október 25. (szombat)
14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel
15.00 Camera obscura performansz a Hólyagcirkusz Társulat művészeinek közreműködésével
17.00 Camera obscura – kortárs sötét szobák Tárlatvezetés Telek Balázzsal, a kiállítás kurátorával
18.00 Képes beszámoló - beszélgetés és filmvetítés Beszélgetés a cserhátszentiváni Fotográfiai Alkotótábor résztvevőivel, a Camera obscura fotópályázat díjazottjaival és pályázóival, valamint Zelki János Camera obscura c. oktatófilmjének bemutatása.

2008. október 26. (vasárnap)
11.00-17.00 Interaktív foglalkozások - reneszánsz és fotográfiai eszközök, valamint camera obscura készítés képzőművészek, iparművészek, múzeumpedagógusok közreműködésével
11.00-17.00 Camera obscura performansz Bölcskey Miklóssal Egész napos fotográfiai kísérlet. A nagyméretű képalkotó tér létrehozásához a résztvevők aktív közreműködése szükséges. Fekete mezőgazdasági fóliát használva nem ritkán 20-80 emberrel közösen alakul ki az a sötét tér, a fényképezőkép, mely a körülöttünk lévő világ változatos képeit teszi megörökíthetővé.
14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel

 

Reneszánsz motivációk és motívumok a kortárs művészetben c. szimpózium
2008. november 13. 18.00 (csütörtök)

A cserhátszentiváni FaluKÉP(e)zés - KicsiVilág Fotográfiai Alkotótáborban részt vevő fotográfusok részvételével megrendezett nyilvános szimpózium egyrészt összegzi a cserhátszentiváni alkotótábor tapasztalatait, másrészt keresi a párhuzamokat a kortárs és a reneszánsz alkotói attitűdök, gondolkodásmódok között. A szimpóziumon levetítjük a Cserhátszentiván – Fotófaluról készült filmet, majd bemutatjuk a camera obscura oktatófilmet is, és beszélgetünk az oktatókkal és a résztvevőkkel, és a film készítőjével.

 

XXI. Képíró-képolvasó hétvége
2008. november 15-16. (szombat-vasárnap)

Mindkét napon 11 és 16 óra között utazás a camera obscurává alakított busszal és a fordított világ nézegetése az Andrássy út - Nagymező utca sarkán, illetve a Millenáris parkjában álló camera obscura szerkezetben.

2008. november 15. (szombat)
XXI. Képíró-képolvasó hétvége - képzés Telek Balázzsal (1. nap)
(A képzés fizetős! A résztvevők száma limitált! Jelentkezés és bővebb információ: laszlo.baki@maimano.hu)
A Magyar Fotográfusok Háza Hétvégéjén ezúttal Telek Balázs, Balogh Rudolf-díjas fotográfus, képzőművész 2 napos képzésen mutatja be a camera obscurát, mint fotográfiai eszközt.  A két napos tanfolyamon  a résztvevők elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek, egyéni érdeklődésnek megfelelően az előadó segítségével kamerát építenek, és fotografálnak.
13.00 Fényképezés a Nagymező utcai camera obscurával - Laczkó Péter közreműködésével
14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel
15.00 Camera obscura performansz a Hólyagcirkusz Társulat művészeinek közreműködésével
17.00 Camera obscura tárlatvezetés fotográfusokkal, művészekkel

 

Képmutogatók Hétvége - kisebbeknek és nagyobbaknak
2008. december 6-7. (szombat-vasárnap)

Mindkét napon 11 és 16 óra között utazás a camera obscurává alakított busszal és a fordított világ nézegetése az Andrássy út - Nagymező utca sarkán álló camera obscura szerkezetben.

A camera obscura busz óránként indul a Mai Manó elől.

Menetrend:
december 6.: 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00
december 7.: 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00

2008. december 6. (szombat)

11.00-17.00 Kreatív gyerekfoglalkozások a Manufaktor Műterem közreműködésével. A Manufaktor Műterem kiállítási anyagában perspektíva trükköket, rafinált papírrétegeket használó könyveket, papírszínházakat, valamint káprázatot szülő árnyékfüzeteket találnak a látogatók. Több papírjáték kipróbálható és megvásárolható a kiállítás ideje alatt. A kiállított tárgyak között lesz egy szabadon működtethető, speciális vetítőgép is, melynek segítségével az érdeklődők egy japán népmese egyszerre 2 és 3 dimenziós univerzumában bolyonghatnak.

11.00-17.00 Bábakukucs - a Bábakalács Bábszínház kandika színháza

14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel

17.00 Képmutogatók tárlatvezetés Laczkó Péter vándorfényképész közreműködésével

2008. december 7. (vasárnap)

11.00-17.00 Kreatív gyerekfoglalkozások a Manufaktor Műterem és Arany Gold Zoltán közreműködésével. A Manufaktor Műterem kiállítási anyagában perspektíva trükköket, rafinált papírrétegeket használó könyveket, papírszínházakat, valamint káprázatot szülő árnyékfüzeteket találnak a látogatók. Több papírjáték kipróbálható és megvásárolható a kiállítás ideje alatt. A kiállított tárgyak között lesz egy szabadon működtethető, speciális vetítőgép is, melynek segítségével az érdeklődők egy japán népmese egyszerre 2 és 3 dimenziós univerzumában bolyonghatnak. Arany Gold Zoltán a zootróp működését szemlélteti gyermekek bevonásával.

18.00 Omar Khajjam: Rubaiyat - Szalai-Szőke-Tóth trió

nagyítás

Szőke Szabolcs által megzenésített Omar Khajjam és ismeretlen arab költők versei (dalai), valamint a Gita Govinda részletei hangzanak el Weöres Sándor fordításában.
Omar Khajjám, a perzsa csillagász-költő egyike a világirodalom legmodernebb alkotóművészeinek. Egyszerű mint egy szél- és vízformálta sokezeréves szikladarab, de éppen annyira bonyolult is. Pályájának nagy részét a szeldzsuk birodalom fénykorában töltötte el, amelyet a katonai hódítás - a határok kiterjesztése az Égei-tengertől az Indusig - épp úgy jellemzett, mint a jólét és a gazdagság növekedése, a tudomány fellendülése. Ám megélte ennek a birodalomnak a bukását, sőt anarchiába züllését, szétesését is. Életének és tevékenységének nagy részét homály borítja, de műveinek keletkezését és utóéletét is. Költeményeit sosem rendezte kötetbe, többnyire szűk baráti körben mondta el vagy olvasta fel őket, s így csak szájhagyomány útján terjedhettek. Tanítványai és tisztelői csak később állítottak össze belőlük gyűjteményeket, s ezek a gyűjtemények, minthogy utólagosak és nem teljesen megbízható forrásokon alapulnak - filológiailag pontatlanok, sokszor bizonyíthatatlan, hogy egyes darabjaik kitől származnak.
/Tóth Evelin - ének, Szalai Péter - tabla, ütőhangszerek, kalimbák, Szőke Szabolcs - gadulka, sarangi, kalimbák/

Várjuk szeretettel!
A Képmutogatók Hétvége programjai ingyenesen látogathatók!

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

A honlap megvalósitása az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával történt.

 

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum