Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban

FOTÓMŰVÉSZETI SZABADEGYETEM A MAGYAR FOTOGRÁFUSOK HÁZA – MAI MANÓ HÁZBAN

Újraindítjuk Fotóművészeti Szabadegyetem előadássorozatunkat, mely ebben a félévben rendkívüli módon aktuális, a Fotográfia felsőfokon - válogatás Howard Greenberg gyűjteményéből c. kiállításunkhoz kapcsolódva kerül meghirdetésre. Előadóink a fotótörténeti jelentőségű gyűjteményből kiindulva járnak körül fotóművészeti témákat. Az előadás egyben egy tárlatvezetés is.

Jegyinformáció:

Belépőjegy:
(amellyel a kiállítást is megtekinthetik)

1800 Ft – felnőtt,
1000 Ft – diák, nyugdíjas

A Szabadegyetem előadásaira az egyéb kedvezmények nem érvényesek.

További információk:

További információ:
vivien.boronyak@maimano.hu,
+36 1 473 2667

A 2011/2012-es évad előadásai »»
A 2012/2013-as évad előadásai »»
A 2013-as évad előadásai »»
A 2014-es évad első sorozat előadásai »»

Egyéb kedvezmények:

A Mai Manó Könyvesbolt
10% kedvezményt nyújt a Fotóművészeti Szabadegyetem közönségének,
mely kedvezmény az alábbiak szerint érvényesíthető:
• az egyes előadásokra jegyet váltó vendégeink a megvásárolt jegy felmutatásával válthatják be a 10% kedvezményt egyszeri alkalommal. A kedvezmény felhasználásakor a jegyet érvénytelenítjük.


A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Fotóművészeti Szabadegyetemének előadásai

2013

1. előadás
2013. október 29. 18:30
Kincses Károly
fotómuzeológus, Magyar Fotográfusok Háza művészeti főmunkatársa

Fotógyűjtés felsőfokon

Téma: mit, honnan, hogyan és mennyiért?

2. előadás
2013. november 26. 18:30
Szilágyi Sándor
fotóművészeti író, független kurátor

Átminősítések

Ha egy fénykép valamely galéria vagy múzeum falára kerül, óhatatlanul műalkotásként tekintünk rá - még akkor is, ha az eredeti rendeltetése nem ez volt. Másfelől: a kifejezetten művészi céllal született fényképek elvileg ugyanazokkal a technikai és vizuális eszközökkel készülnek, mint a tudományos céllal készült fotók, a reklám-, divat- és sajtófotók, vagy akár az emlékképek. Vagy csak hasonló eszközökkel?
Milyen kamera- és printingszintaktikai különbségek vannak a különféle fotóhasználatok között? Mik voltak, mik lehettek Howard Greenberg szempontjai a gyűjteménye összeállításakor? Szerencsés dolog-e falra akasztott képekkel prezentálni egy fotógyűjteményt? Az előadás a mostani kiállítás néhány képéhez kapcsolódva ezekre a kérdésekre keresi a választ.

3. előadás
2013. december 10. 18:30
Oltai Kata,
kurátor előadása

A közvetlen agresszív

A Szabadegyetem eláadásának témájául a Howard Greenberg gyűjtemény egy olyan vanlát szeretném kiemelni – azokból az alkotókból válogatva, akik kiállításra kerültek –, melyet maga a gyűjtő is fontosnak talált a kollekció egyik gerincfonalaként. Susan Sontag A fényképezésről című könyvében a fotós szemlélet fejlődésének egyik sarokpontjaként citálja Robert Frank megjegyzését: „egyetlen dolgot kell tartalmazni a fényképnek: a pillanat emberi mivoltát”. Az amerikai dokumentarista fotográfiai tradíció szenvtelen, személyten eszményét a harmincas évektől már komolyan bombázta számos antropológiai terepmunkát végző 'amatőr' fotós, tudós vagy zsurnaliszta is. A karizmatikus Sid Grossmann köré gyűlt számos olyan, elsősorban baloldali érzelmű, első generációs amerikai fotós, akik máshogyan kezdték el bemutatni saját társadalmukat. Szubverzív, tabukat is megcélző témaválasztással, formai kísérletezéssel kommentálták a "Land of the Free" patriota ideált. Ebben a vibráló, kritikus miliőben sok nő is, mint Berenice Abbott vagy Lisette Model, megtalálhatta számítását. A Photo League megágyazott a következő generációknak, akik előszeretettel vették górcső alá az amerikai társadalom rejtett oldalát. Ezt az érdeklődést, fotográfiai attitűdőt elemzem Robert Frank, Diane Arbus, Weegee, Leon Levinstein (és mások) képein keresztül.

2014

Szervezés alatt! 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum