Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban

További információk:

Belépőjegy az előadásra a Mai Manó Ház első emeleti jegypénztárában váltható meg hétköznap 14 -19 óra, hétvégén 11 - 19 óra között.

További információ:
zsanett.pinter@maimano.hu,
+36 1 473 2667

Jegyinformáció:

Belépőjegy:
(egy előadásra, amellyel aznap az aktuális kiállításokat is megtekinthetik)

1500 Ft – felnőtt,
700 Ft – diák, nyugdíjas

A Szabadegyetem előadásaira az egyéb kedvezmények nem érvényesek.

Egyéb kedvezmények:

A Mai Manó Könyvesbolt 10% kedvezményt nyújt a Fotóművészeti Szabadegyetem közönségének, amely kedvezmény az alábbiak szerint érvényesíthető:

az egyes előadásokra jegyet váltó vendégeink a megvásárolt jegy felmutatásával válthatják be a 10% kedvezményt egyszeri alkalommal. A kedvezmény felhasználásakor a jegyet érvénytelenítjük.

FOTÓMŰVÉSZETI SZABADEGYETEM A MAGYAR FOTOGRÁFUSOK HÁZA – MAI MANÓ HÁZBAN

Az internetes kép és a hagyományos fénykép gyűjtése, őrzése, szerepe ma

„Ha végiggondoltuk teljes részletességében, ha nem, ma, 2014-ben a hagyományos (analóg) fotográfia feladta utolsó előtti lövészárkait is, s egy kis területre összpontosítva megmaradt erőit, körkörös védelemre rendezkedett be. Mit jelent ez kevésbé militáns környezetben szocializálódott emberek számára? Csak annyit, hogy a fényképezés szinte minden területét elfoglalta a digitálisan készült, interneten továbbított, számítógépes memóriákban őrzött kép. Ez nem nagy baj, mert gyorsabb, azonnal felhasználható bármely célra, gyorsan továbbítható, stb. De ezzel párhuzamosan nagyon gyorsan elvesznek, elvesztek azok az ismeretek, tudások, készségek, melyeket a hagyományos fényképezés kivétel nélkül szinte minden művelőjétől megkövetelt. A fényképezés 180 éves eszköztára, filozófiája, gyakorlata került a digitális lánctalpak alá, s ezt nem kéne hagyni. Még rengeteg analóg fotográfia maradt ránk, ma is készülnek hagyományos és történeti eljárásokkal képek a kevesedő számú, úgymond megszállott jóvoltából, és talán vagyunk elegen, akik az ezekhez kapcsolódó tudások birtokosai. Ezért szerveztük a mostani szabadegyetemi sorozatunkat a hagyományos és digitális kép lehetséges békés egymás mellett élésének, a múltbéli tudások és az új ismeretek egymás mellé rendezésének jegyében. Nem annyira technikai, mint sokkal inkább történeti, gondolkodásbeli, gyakorlati jellegű mindhárom előadás.”
Kincses Károly

A 2011/2012-es évad előadásai »»
A 2012/2013-as évad előadásai »»
A 2013-as évad előadásai »»
A 2014-es évad első sorozat előadásai »»


A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Fotóművészeti Szabadegyetemének előadásai

2014

Az internetes kép és a hagyományos fénykép gyűjtése, őrzése, szerepe ma

1. előadás
2014. november 11. kedd 18:30
Internetes fotógyűjtemények, a netes gyűjtés formái, lehetőségei, buktatói

Tamási Miklós, Fortepan szerkesztő

A Fortepan on-line fotóarchívum története 5 percben + az archív képek körüli probléma-csomó átvágása 55 percben. Mire jó a digitalizálás, vagy a szabad hozzáférés és mire nem? Hogyan sokszorozzuk és osszuk meg a fotóban rejlő információt, érzelmet, tudást? Végül néhány radikális gondolat az államosított képek értékéről.
Ps: Az előadó sajnálja, hogy a rendezvényre a jegyváltás kötelező. Lehetne ingyen is.

2. előadás
2014. november 25. kedd 18:30
Mit és hogyan gyűjtsünk analógképként és/vagy digitális formában?

Kincses Károly, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa, Nikázy Gusztáv, grafikus

Mindenkinek van fényképe. Úgy analóg, mint digitális. Vannak tudatos és véletlen gyűjtők. A tudatosak megadott szempontok szerint gyarapítják gyűjteményüket, a többieknél csak úgy felgyűlik. A tudatosak feldolgozzák, gondot fordítanak a megőrzésükre, konzerválásukra, a többieknél csak úgy elvan. A tudatosak vannak kevesebben. Igazából mi a többieknek próbálunk segítséget adni, mit tegyenek, ha úrrá akarnak lenni a képeik közti őskáoszban, mit tegyenek, hogy képeik ne pusztuljanak el időnek előtte, legyenek azok analógok vagy digitálisak.

3. előadás
2014. december 9. kedd 18:30
Eldugjuk vagy megmutatjuk?
Internetes fotóhasználat a közgyűjteményekben

Sándor Tibor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének vezetője

A hagyományos fényképek a könyvtárak, a levéltárak és a múzeumok anyagaiban sokáig alulértékelt, mostohán kezelt tárgyak voltak. „Vannak változások”, de a helyzet most sem megnyugtató. Mindeközben a digitális fordulat teljesen új kihívás elé állította a közgyűjteményi fényképtárak munkatársait. Az internet globális képarchívum: ott találjuk-e már e a hazai fényképkincs legjavát? Ha nem, miért nem? Ha igen, miért nem úgy, ahogy a közönség szeretné? Ki rendelkezik a magyar fotográfiai közvagyon jövőjéről?
Szándékokról, eredményekről és kudarcokról belülről, ahogy azt egy közgyűjteményi szakember látja. 

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum