VOG - VERZÓ ONLINE GALÉRIA

A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház 2011. októberében megnyitja Verzó Online Galériáját.

A Galéria a nevét a Mai Manó császári és királyi udvari fényképész (1855-1917) által is gyakran készített vizitkártya formátumú fotográfia hátlapjáról, azaz verzójáról kapta. Az elnevezés a latinból származik, a forgat jelentésű szó a hátoldal, hátlap megnevezésére szolgál.

A fotográfiában a vizitkártyát - más nevén a látogatójegyet - főként 1852 és 1919 között használták. A vizitkártya általában egy 6×9 cm formátumú portréfénykép volt, amelyen a kép alatt szerepelt néhány alapvető információ: a fényképész neve és a város, ahol a fényképész műterme működött. A verzón - a kemény karton hátoldalon - sok esetben művészi grafika kíséretében, a fényképészre vonatkozó további információk szerepeltek: a neve mellett a műtermének címe, a díjai és kitüntetései, valamint a közönségnek nyújtott szolgáltatásainak felsorolása.

A Magyar Fotográfusok Háza Verzó Online Galériájának képes oldala a kortárs magyar fotográfia alkotóinak kíván újabb lehetőséget adni a megmutatkozásra. A Galéria rendszeresen megújuló virtuális tárlatai több célt is szolgálnak. Egyrészt kiemelten látható majd a Mai Manó Ház immár VI. évfolyamába lépett kiállítás- és katalógus-sorozata; a Folyamatos Jelen. Másrészt ez új kiállítási felület lehetőséget ad a fiatal alkotók bemutatkozására és az érett alkotók egy-egy új sorozatának bemutatására is, valamint további fotográfiákkal egészíti ki, esetenként értelmezi a Mai Manó Házban bemutatott kiállításokat.

És ha a képeket „megfordítjuk”, a verzó oldalon, ugyanúgy, mint régen, számos adatot találunk majd az online kiállító fotográfusokról és a képeikről: interjúkat, videókat, kritikákat és más fontos információkat.

Kezdjék el forgatni és nézegetni!