Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások

Maison Européenne de la Photographie

Teremtett valóság
a kortárs francia fotográfiában
Válogatás a párizsi Európai Fotóház gyűjteményéből
2002. 12. 17. - 2003. 02. 16.

Megnyitó: 2002. december 17. 17.00


Jean-Luc Monterosso: Előszó
Isabelle Chesneau: A '80-as évek: a referencia eltűnése
Pascal Hoël: A '90-es évek: a határok eltűnése
Pascal Hoël: Művészet és színlelése
Kiállító művészek »»

  sajtóanyag letöltése

Előszó

Csinált valóságok színháza

A Maison Européenne de la Photographie több, mint 17 000 műből álló gyűjteménye a nemzetközi fotóművészet különböző vonulatait képviseli az ötvenes évektől napjainkig. Elsősorban művészeti alkotásokról van szó: jól ismert mesterek, ismeretlen fotográfusok vagy fiatal tehetségek munkáiról. A Mai Manó Házban megrendezett kiállításon bemutatkozó művészek mindannyian a valóság mikéntjét kutatják. Eltorzítják vagy mesterségesen megrendezik azt. Egyesek a fényképezőgép objektívjának nézőpontját változtatják meg, mások magát a valóságot alakítják át, majd ezt a megváltozott realitást helyezik lencséjük elé. Ez a kiállítás, kortárs Franciaországban élő és alkotó művészek munkáit felsorakoztatva, a ma aktuális művészeti irányzatok legizgalmasabbját mutatja be. Vannak művészek, akik játszanak a valósággal, teljesen átalakítják és újraírják azt, így Bernard Faucon (hálószoba sorozat), Georges Rousse (anamorfózisok), Patrick Tosani (hamis maszkok)... Más művészek a digitális és új technológiák ellenállhatatlan fegyverét használva teszik szemmel láthatóvá képzeletük világát. Alain Fleisher például arcok fantomszerű tükörképein keresztül hagy tűnékeny nyomokat a valóságon. Megint mások saját magukon, emberi mivoltukkal kísérletezve végeznek átalakító munkát. Így Martial Cherrier vagy Orlan saját testüket tették művészetük tárgyává, metamorfózisnak vetették alá azt, előbbi sport- és testépítő praktikákkal, szintetikus szerek fogyasztásával, utóbbi pedig plasztikai műtéti beavatkozással. Képeik tanúskodnak a kísérleteikről és különféle valóságaik kibontakozásáról.

A valóság minden formájában, elégtelenségeivel, végső határaival, a műveken keresztül történő számos újjáalakulásával, újabb és újabb értelmezésével... Ez látható a képeken, ezt láttatják számunkra a kiállítás művészei, akik az alkotást ilyen különös módon közelítik meg.

Nagy öröm számomra, hogy Török András, a Magyar Fotográfusok Háza vagyis a Mai Manó Ház igazgatója fogadta a Maison Européenne de la Photographie gyűjteményéből készített kiállítást, és külön köszönöm Robert Lacombe munkáját, aki nélkül ez az esemény nem valósult volna meg. Hálával tartozom még természetesen az egész Francia Intézetnek - a kiállítás társszervezőjének és rendezőjének -, valamint a Francia Nagykövetség Kulturális Osztályának a közreműködésért.

Jean-Luc Monterosso
A Maison Européenne de la Photographie igazgatója

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum