Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások

Maison Européenne de la Photographie

Teremtett valóság
a kortárs francia fotográfiában
Válogatás a párizsi Európai Fotóház gyűjteményéből
2002. 12. 17. - 2003. 02. 16.

Megnyitó: 2002. december 17. 17.00


Jean-Luc Monterosso: Előszó
Isabelle Chesneau: A '80-as évek: a referencia eltűnése
Pascal Hoël: A '90-es évek: a határok eltűnése
Pascal Hoël: Művészet és színlelése
Kiállító művészek »»

  sajtóanyag letöltése

A 80-as években Franciaországban egy új művészgeneráció felemelkedésének lehettünk tanúi. Ezek a művészek, akik jól ismerték a hagyományos fototechnikát, a vizuális művészetek más formái iránt is fogékonyak voltak, és a fotográfiának azt a jellegzetes adottságát használták ki, hogy hamis kétértelműséggel kapcsolódik a valósághoz.

A művészek az addigiakhoz képest meghökkentően újszerű képeket alkottak.

A 80-as évek különféle gyakorlatait egységesti az, hogy mindegyik művész elutasítja a 60-as évek fotórealizmusát, valamint az általános fotográfiai módszereket.

A fotográfia teljes beépülése a kortárs művészetbe, az új formákhoz vezető elmélet és gyakorlat, a képzeletnek végtelen teret engedő digitális eljárások hozománya: mindez a fotográfiát olyan művészetté tette, amely „előállítja” a valóságot.

A párizsi önkormányzathoz tartozó Maison Europeenne de la Photographie (a Fotográfia Európai Háza), a „Látás Háza”, a kortárs fotográfia kutatóközpontja. A kiállítás a ház gyűjteményéből húsz művészt mutat be, azokat, akik az elmúlt húsz év fotóművészetét a leginkább jellemzik.

A tárlaton Ryuta Amae, Alain Bublex, Martial Cherrier, Tom Drahos, Bernard Faucon, Alain Fleischer, Gilbert Garcin, Catherine Ikam és Louis Fléri, Dany Leriche, Natacha Lesueur, Ali Madhavi, Joachim Mogarra, Orlan, Pierre és Gilles, Philippe Ramette, Olivier Rebufa, Bettina Rheims, Georges Rousse, Patrick Tosani valamint Thierry Urbain fotói láthatóak.

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum