Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
André Kertész Terem

 

Folyamatos Jelen I-IV.
Kiállítás, a katalógussorozat negyedik kötetének bemutatója és a Pro Cultura Urbis díj átadása
Folyamatos Jelen I. „Nyugtalan tekintetek”
Csoszó Gabriella · Elek Judit Katalin · Szabó Sarolta · Tóth Szilvi 
Folyamatos Jelen II. „Csendes pillanatok”
Hangay Enikő· Kemenesi Zsuzsanna · Nagy Tamás · Puklus Péter
Folyamatos Jelen III. „Együtt-Élés”
Hossala Tamás · Kovalovszky Dániel · Mónika Merva· Szász Lilla
Folyamatos Jelen IV. „Látható történetek”
Barakonyi Szabolcs · Dezső Tamás· Fekete András· Molnár Zoltán

Köszöntőt mond és a Pro Cultura Urbis díjat átadja Schiffer János országgyűlési képviselő, Pro Cultura Urbis Közalapítvány, elnök A kiállítást megnyitja Korniss Péter fotográfus Kurátor: Csizek Gabriella
Megtekinthető: 2008. szeptember 16. – október 16.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén és ünnepnap 11-19 óra között

  sajtóanyag letöltése
Folyamatos Jelen I-IV.
Folyamatos Jelen IV. és a programsorozat műsorfüzete · Kiállítások és katalógusok
I. II. III. IV.

 

Folyamatos Jelen I-IV. Kiállítások és katalógusok

A 2005-ben elkezdett és folyamatosan bővülő sorozatban kiválasztott fiatal művészek a fotográfia minden műfaját képviselik - autonóm fotóművészek, dokumentarista fotográfusok, fotóesszét készítők, illetve fotóriporterek - akiknek művei sokféleségükkel és egyéni stílusukkal a jelen általános érvényű kérdéseire reflektálnak.

Az időben párhuzamosan születő szériák, ezekben a kiállításokban és katalógusokban kezdenek és folytatnak párbeszédet egymással. Az őket összetartó ’mágnes’ lehet akár egy fotográfiai attitűd, vagy akár a hasonló társadalmi helyzetre való rákérdezés felelőssége.
A szerkesztés elve, hogy a kiválasztott sorozatok ezt az adott kérdést több szempontból is úgy mutassák be, ahogy azt, az alkotók saját stílusukat, munkamódszerüket követve képben-fotóban tették, alkotói szabadságuk teljességében.
Ez a folyamatosan növekvő kiállítási anyag, ahogy évről-évre bővül a kiválasztott művészek névsora és maga a tematika, egyre teljesebb képet ad a hazai, kortárs tendenciákról és a most alakuló fotográfusi életpályákról, némelyek számára az első megmutatkozás lehetőségét is megteremtve.

Ez a mostani áttekintő tárlat pedig bemutatja az éveken átívelő munkát és egyszerre 16 fiatal művész sorozatának ad helyet. A katalógusokban is megjelenő tematikának megfelelő csoportosításban rendezendő kiállítás képei most térben működnek együtt, a képek közötti dialógusban is megmutatva hatásukat.
Egyrészt a hely szabta határok okán, másrészt pedig egy más jellegű bemutatásban is gondolkozva, a négy katalógus teljes fotóanyagát vetítjük a kiállított munkákkal párhuzamosan. Terveink szerint még teljesebbé téve az alkotók bemutatását a megjelent sorozatokhoz kapcsolható – akár előzményként, akár a későbbiekben készült – műveket is bemutatjuk egy másik vetítésen. Így nemcsak alkotói pályájuk egy periódusa kerül a közönség elé, hanem az ugyanazon ívbe tartozó szériák egymásutánja is láthatóvá válik. Az ebben fellelhető változás, fejlődés is érdeklődésre adhat okot.
A kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetést tartunk az alkotókkal és a kurátorral, illetve meghívott szakemberekkel. (egyeztetés alatt).
A tárlat időtartama alatt a kiállító alkotókkal arról beszélgetünk majd, hogy kik azok, akik meghatározó erővel hatottak rájuk, akár a művészet- vagy fotótörténet alakjai, vagy akár személyes életük szereplői. Aztán feltesszük azt a kérdést is, hogy most milyen témában dolgoznak, hová vezet az útjuk, amelynek néhány állomását láttuk a kiállításon.

Csizek Gabriella
a kiállítás kurátora és a sorozat szerkesztője

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum