Bezárás

Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Kiadványok
TEKODEMATEKODEMA
(2005)
 

TEKODEMA · TE·KO·DE·MA

Telek Balázs művészetének szellemisége

A Telek Balázs képeit néző ember, ha nem ragad le a formák szépségében, hanem hagyja, hogy az élmény átjárja, akkor szembesülhet önmaga pozitív tulajdonságaival. Ez a tisztelettel, az őszinteséggel, a nyitottsággal, a belső mélységgel és magassággal való találkozást jelenti. Az alkotó a képeken keresztül felébreszti a nézőben ezeket a tulajdonságokat. Ez Telek Balázs szellemisége. A néző szembesül önmagával, és ha helyesen látna, feltehetné magában azt a kérdést, hogy miért nem találkozom, és miért nem mutatom meg akár az utcán, a munkahelyen, a családban a magamban rejlő értékiemet. A válasz az, hogy mások sem viszonyulnak így hozzám. Ritkán azért adódnak ilyen helyzetek, de ehhez el kell menni egy Telek kiállításra. Mert ezek a képek, ha rövid időre is, de megadják ezt a lehetőséget a nézőnek.

Ezt a magatartást és az ebből eredő képeket a néző szívesen fogadja, ez a siker egyik oka. A másik, hogy Balázs ugyanezzel a magatartással tanulta meg a fotózás technikai oldalát is. Saját készítésű kamerái is műalkotások, amelyekbe sok időt és gondolati elemet sűrít bele. A kép elkészítése tehát egy nagyon hosszú folyamat a kamera kitalálásától, elkészítésétől, a labormunkától a kép bekeretezéséig. A folyamat minden pontján beleépül Telek Balázs kíváncsisága, szellemisége. A néző ezekről a fázisokról mit sem tud, csak a képet látja, de valamit a szellemiség kisugárzásán keresztül mégis megtapasztalhat, ezt azonban nem a látvány tartományából kapja a befogadó.

A régi és az új képek készítésénél is ugyanezt a magatartást folytatja, annak ellenére, hogy az idők folyamán a kíváncsisága az emberről, a környezetre, onnan a geometria, a perspektíva kérdéseire, annak vizsgálatára kalandozott.

Sohasem használnám a”fotó” szót a munkáira, pedig technikailag azok. Inkább képek ezek, mert az eredetük a művészben lévő képzetek megvalósítása fotó formájában. A kép akkor jó, ha egy folyamatot tud felmutatni, ezen a néző végig tud menni, a néző szabadsága és az alkotó szabadsága találkozni tud.

Az ilyen szerencsés találkozások a művészet világában manapság nagyon ritkák. Telek Balázs művészi világában viszont gyakoriak. Ezért sok ilyen találkozást kívánok alkotónak és nézőnek egyaránt.

Tisztelettel
Jozipovics György
Grafikus művész

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum